Viața noastră psihică și emoțională nu poate fi despărțită de corp. Funcționarea fizică influențează stările psihice și viceversa. Un pion important în acest schimb este nervul vag – responsabil pentru reglarea mai multor funcții fizice și mentale.
Nervul vag, cunoscut și sub numele de „nervul rătăcitor”, este o componentă crucială a sistemului nervos parasimpatic. Porecla lui vine de la conexiunile vaste pe care le face în corpul uman, fiind conectat la multe organe și țesuturi. El influențează funcționarea mai multor funcții inclusiv digestia, ritmul cardiac și răspunsul la stres.
Oamenii de știință au început să studieze mai atent nervul vag și funcțiile sale la sfârșitul secolului 19. Atunci s-a observat că presarea arterei principale din zona gâtului dă rezultate în prevenirea și chiar tratamentul epilepsiei. Prin această zonă trece și nervul vag, care, odată stimulat, îmbunătățește procese diverse ale organismului.
În acest articol, poți citi mai multe despre nervul vag, funcțiile lui și tehnicile de stimulare ce îți pot îmbunătăți sănătatea fizică și mintală.
Ce este nervul vag?
Nervul vag, numit oficial „nervul cranian X”, este o pereche de nervi care permit comunicarea de la trunchiul cerebral la diferite părți ale corpului, inclusiv inima, plămânii, tractul digestiv și multe altele.
Nervul vag face parte din sistemul nervos parasimpatic, responsabil pentru funcționarea de tipul “odihnă-și-digestie”. Acest sistem se activează atunci când suntem în siguranță și se oprește când suntem în acțiune sau în pericol – răspunsul “luptă-sau-fugi.”
Este cel mai lung dintre toți nervii cranieni, cu o multitudine de ramuri ce interacționează cu mai multe organe și sisteme. Această versatilitate îl face un jucător cheie în menținerea homeostaziei.
Din punct de vedere medical, nervul vag este legătura între sistemul nervos și sistemul imunitar. Ambele sisteme reacționează la stres și încărcătură emoțională. Astfel, aceast element devine un jucător important și în peisajul sănătății mintale.
Ce funcții are nervul vag în organism?
Nervul vag facilitează comunicarea între creier și multe dintre funcțiile corpului nostru. Iată care sunt ariile în care acesta are un rol cheie:
Răspunsul de fight-or-flight
În primul rând, este parte a rețelei numite sistem nervos parasimpatic. Astfel, el este responsabil pentru scăderea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și stimularea digestiei în momente de repaus – în timpul somnului.
Digestie
Nervul vag este crucial pentru funcționarea sistemului digestiv. Ajută la reglarea contracției stomacului și a intestinelor, controlează eliberarea enzimelor digestive și facilitează absorbția nutrienților.
Procesele inflamatoare
Comunicarea creierului cu splina se realizează prin intermediul nervului vag. Acesta controlează secreția de hormoni responsabili pentru răspunsul inflamator al organismului la diverși stimuli. Stimularea nervului vag poate ajuta la reducerea inflamației cronice, care este legată de diferite boli.
Axa creier-intestin
Stomacul este denumit aldoilea creier, deoarece sistemul digestiv este reactiv la schimbările de dispoziție și stres. De asemenea, intuiția este strâns legată de zona digestivă. Această legătură este numită „axa intestin-creier” datorită rolului său în comunicarea dintre sisteme, influențând starea de spirit și bunăstarea mentală.
Aceste arii sunt printre cele mai importante influențate de „nervul rătăcitor” și în strânsă legătură cu funcționarea noastră psihică. Acesta îndeplinește și alte funcții importante în organism, ce pot fi îmbunătățite prin stimularea acestuia.
5 tehnici care stimulează nervul vag
Stimularea nervului vag poate avea numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea stresului, îmbunătățirea digestiei și îmbunătățirea bunăstării generale.
Iată diferite tehnici care s-au dovedit eficiente:
Expunerea la frig
Expunerea corpului la temperaturi scăzute, cum ar fi dușurile reci sau scufundarea în apă rece, poate stimula nervul vag. Acest răspuns face parte din mecanismul de „luptă sau fugă” al corpului și poate ajuta la îmbunătățirea tonusului vagal în timp.
Stimularea nervului vag prin expunere la frig modifică ritmul respirator, contractă vasele de sânge și stimulează reducerea inflamației în corp. Pentru sănătatea mintală, stimularea nervului vag înseamnă anxietate scăzută, gândire mai limpede și un nivel crescut de energie.
Fredonatul/cântatul
Fredonatul, cântatul și practicile de incantare, în special cele care implică expirație prelungită, pot stimula nervul vag. Aceste activități pot ajuta la îmbunătățirea funcției respiratorii și la creșterea tonusului vagal.
Aceste practici sunt cel mai adesea legate de meditatție sau practici spirituale. Incantațiile sau fredonatul pot fi integrate în rutina zilnică și în lipsa unui astfel de obicei. Și prelungirea expirului scoțând un sunet specific contribuie la stimularea nervului vag.
Respirația profundă
Una dintre cele mai simple și mai eficiente moduri de a stimula nervul vag este prin respirație profundă, diafragmatică. Respirațiile lente și profunde activează sistemul nervos parasimpatic, favorizând relaxarea și reducând stresul.
Încearcă tehnica 4-7-8: inspiră numărând până la patru, reține aerul timp de șapte secunde și expiră timp de opt secunde. Ceea ce stimulează nervul vag este expirul prelung. Astfel, orice prelungire a exprirului va fi utilă în îmbunătăținea tonusului vagal.
Presopunctura
Presopunctura presupune aplicarea unei presiuni asupra unor puncte specifice ale corpului. Unele puncte de presopunctură, cum ar fi punctul „Conception Vessel 24” sau „Ren 24” situat chiar sub buza inferioară, pot fi folosite pentru a stimula nervul vag.
După cum s-a observat inițial, aplicarea presiunii în puncte de trecere a nervului vag are efecte asupra sănătății și stării de spirit. Masajul poate ajuta, de asemenea, la stimularea nervului vag, dacă implică aplicarea de presiune regulată asupra unor puncte specifice.
Gargara cu apă rece
Gargara cu apă rece sau o apă de gură antibacteriană poate stimula nervul vag prin legătura dintre gât și creier. Gargara regulată ar putea îmbunătăți tonusul vagal și poate îmbunătăți starea generală de bine.
O zonă de expunere a nervului vag este zona gâtului – prin care acesta trece. Vecinatatea sa cu corzile vocale face ca activarea acestora să stimuleze și nervul vag, având beneficii adiționale. Activitățile acre implică activarea zonei gâtului pot impacta și tonusul vagal.
Stimularea nervului vag, fie prin activități naturale, cum ar fi respirația profundă, fie prin intervenții medicale, este un domeniu de cercetare în curs. Această arie fost explorată pentru beneficiile sale terapeutice potențiale în diferite afecțiuni, inclusiv epilepsie, depresie și boli inflamatorii.
Încorporând diverse tehnici, precum cele de mai sus în rutina zilnică, poți valorifica puterea nervului vag pentru optimizarea sănătății fizice și mentale.