O expresie populară în online spune: “Nu reacționăm la ceea ce trăim, ci la ceea ce gândim despre ceea ce trăim”. Abordarea cognitiv comportamentală în psihoterapie dă viață acestei expresii, abordând tocmai tiparele de gândire și efectele acestora în viața noastră.
Domeniul sănătății mintale s-a îmbogățit în ultimul deceniu cu forme variate de psihoterapie și consiliere. Cercetările științifice recunosc, în continuare, terapia cognitiv comportamentală ca fiind una dintre cele mai eficiente forme de tratament psihologic.
Propusă în anii ‘60 de dr. Aaron Beck, terapia cognitiv comportamentală a devenit standardul de aur al intervenției psihoterapeutice. Aceasta este folosită azi la scară largă pentru tratarea depresiei, anxietății, dependențelor și multor altor dificultăți emoționale.
Află, din articolul următor, ce este, cum funcționează și ce beneficii îți poate aduce un proces terapeutic în abordarea cognitiv comportamentală.
Cum funcționează terapia cognitiv comportamentală?
Terapia cognitiv comportamentală (CBT – cognitive behavioural therapy) adresează legătura dintre percepții, gânduri și reacții (emoții, comportamente și simptome fizice). Ea caută să întrerupă căile automate de gândire, de multe ori neproductive și neplăcute.
Conform modelului cognitiv comportamental, situațiile în care ne aflăm sunt trecute, inițial, prin filtrul convingerilor noastre (gânduri automate). Aceste convingeri sunt cele care determină o reacție sau alta, în termeni de emoție, comportament și stare fizică.
Odată conștientizate și schimbate convingerile limitative, se modifică și reacțiile. Adresat gândul automat, se va modifica și percepția asupra situațiilor în care te afli. Prin tehnici specifice, terapeutul cognitiv comportamental te va ghida spre conștientizarea și modificarea ideilor ineficiente.
Odată cu înaintarea într-un proces terapeutic de acest tip, vei putea experimenta mai multe beneficii, indiferent de problematica inițială care te-a adus în cabinetul psihologului.
7 beneficii dovedite științific ale terapiei cognitiv comportamentale
Un proces de terapie cognitiv comportamentală durează între 6 și 20 de ședințe, în funcție de complexitatea problematicii și context. În acest interval, studiile susțin apariția schimbărilor benefice în viața clienților CBT, printre care:
1. Îmbunătățește conștiința de sine.
Un element cheie al terapiei cognitiv comportamentale este conștientizarea. Ceea ce este automat, inconștient, nu are șanse de a fi modificat. Terapia cognitiv comportamentală încurajează conștientizarea propriilor idei preconcepute și a gândirii neproductive.
Dincolo de problematica specifică pe care o lucrezi în cabinet, într-un proces cognitiv comportamental poți deprinde și obiceiul auto-observației și conștientizării de sine. Odată puse la îndoială, gândurile automate își vor pierde din forța asupra emoțiilor tale.
2. Pune distanță între tine și emoțiile tale
Emoțiile sunt un set de instrumente cu care reușești să iei pulsul vieții și să navighezi diferite situații. Ele, desigur, sunt subiective și profund legate de experiențele trecute și ideile personale despre sine și despre lume.
Un proces de terapie cognitiv comportamentală te învață să pui distanță între tine și emoțiile de moment. Acest lucru devine o abilitate importantă dacă lucrezi într-o echipă, dacă ai o poziție de management sau lucrezi cu un nivel crescut de stres.
3. Te ajută să vezi motivațiile celorlalți
Terapia cognitiv comportamentală te va ajuta, prin psihoeducație, să înțelegi mai bine anumite procese psihice. Le poți recunoaște și înțelege mai bine atât în cazul tău, cât și al celorlalți. Poți conștientiza mai ușor dinamicile de grup sau de putere în care te afli, astfel încât să le depășești.
După un proces terapeutic cognitiv comportamental, poți vedea atât convingerile tale limitative, cât și pe ale celor din jurul tău. Încardarea anumitor comportamente în acest model teoretic te ajută să vezi lucrurile mai obiectiv și să acționezi mai informat.
4. Vezi rezultate rapide
Să vezi că demersurile tale funcționează îți poate crește stima de sine și motivația. Acest tonus este deseori întâlnit în terapia cognitiv comportamentală, deoarece tehnicile și metodele învățate au efect imediat.
Pentru mulți clienți, este suficient să aplice o tehnică de respirație o săptămână pentru a vedea îmbunătățiri în calitatea somnului de la o ședință la alta. De asemenea, tehnicile de scris pot fi foarte eficiente în diminuarea simptomelor anxietății. Văzând îmbunătățiri reale, vei căpăta o viziune mai optimistă asupra propriei situații.
5. Te ajută să găsești strategii alternative de coping
O parte importantă din procesul terapiei cognitiv comportamentale o reprezintă găsirea unor alternative – de comportament, de exprimare, de coping. Cu ajutorul specialistului tău, vei descoperi alternative mai sănătoase pentru metodele de coping disfuncționale.
Poți încerca înlocuirea sau reducerea fumatului ori a mâncatului emoțional. De asemenea, poți face schimbări specifice în ceea ce privește timpul petrecut pe telefon sau la seriale. Aceste modificări te vor ajuta să găsești alternative și să îți îmbunătățești, în ultimă instanță, stilul de viață.
6. Îți oferă o structură
Poate mai mult decât alte forme de psihoterapie și consiliere, paradigma cognitiv comportamentală oferă o structură clară de lucru. În acest tip de terapie, focusul cade pe dificultatea prezentată și pe găsirea de soluții, atingând subiecte precum copilăria sau relația cu părinții atât cât este necesar reducerii simptomelor.
Dacă tinzi să îți găsești mai greu cuvintele sau cauți o rezolvare relativ rapidă pentru o dificultate specifică, un proces cognitiv comportamental va avea un plan potrivit pentru tine. Lucrând în baza unei structuri, poți dezvolta și tu mai multă claritate interioară și îți poți dezvolta planuri personale.
7. Îți exersează autocontrolul și disciplina
Deși susținută de numeroase studii, terapia cognitiv comportamentală nu va funcționa dacă nu ești dispus/ă să faci schimbări reale sau să recunoști propria contribuție la o situație neplăcută. Exersând auto-conștientizarea și implementând noi strategii de a face față, îți dezvolți adaptabilitatea.
Un proces terapeutic de acest fel poate fi provocator, punându-ți la încercare capacitatea de disciplină și autocontrolul. Terapeutul te poate susține în acest proces prin teme specifice și activități dedicate întăririi determinării și perseverenței.
Terapia cognitiv comportamentală are un domeniu foarte larg de aplicabilitate în problematicile de sănătate mintală. Ea poate fi utilizată atât cu adulți, cât și cu adolescenți și copii, pentru a reduce simptome ale depresiei, anxietății, tulburării obsesiv-compulsive, anorexiei și altele.
Dacă simți că un astfel de proces te poate duce și pe tine mai aproape de propriile obiective, specialiștii Veltio sunt la un click distanță. Investind într-un proces terapeutic în abordarea cognitiv comportamentală poți recunoaște mai ușor convingerile care te blochează, poți depăși limitările personale și poți face pași spre cea mai bună versiune a ta.