Deciziile de zi cu zi sunt influențate de un bias inconștient, chiar fără să ne dăm seama. Deși ajută la procesarea mai rapidă a informației, acesta devine contra-productiv când duce la sexism, rasism sau alte forme de discriminare.
Experiențele de viață își pun amprenta asupra felului în care ne privim pe noi înșine și pe ceilalți. Ideile despre lume, pe care le-am preluat sau adoptat conștient, se pot transforma ușor în prejudecăți sau așteptări nerealiste.
Biasul inconștient poate fi controlat. Înainte de asta, el este necesar să fie conștientizat și înțeles.
În articolul următor, poți afla mai multe despre ce este biasul inconștient, cum te afectează și ce te poate ajuta să îl depășești.
Ce este biasul inconștient?
În primul rând, este important să clarificăm demunirea conceptului de “bias inconștient”. În traducere liberă din engleză (“uncouncious bias”), el înseamnă “eroare inconștientă”.
Așadar, biasul este o eroare, o interpretare greșită a unei informații. Termenul de inconștient se referă la caracterul neintenționat al acestei erori.
Broșura The Royal Society explică:
“Biasul inconștient apare atunci când judecăm situațiile sau luăm decizii pe baza propriilor experiențe trecute sau a pattern-urilor proprii de gândire și interpretare, fără a fi conștienți de acest lucru.”
Ca să poți conștientiza propriile prejudecăți, este important să știi cum arată biasul inconștient.
Biasul inconștient – caracteristici cheie
Fiind un subiect studiat abia recent, biasul inconștient are în jurul lui mituri și interpretări subiective. Iată câteva dintre caracteristicile acestui bias:
- Se întâmplă automat, în câteva milisecunde;
- Este experimentat de toți oamenii, în măsură mai mare sau mai mică;
- Poate fi legat de grupuri din care și tu faci parte;
- Se repetă în situații diferite, față de persoane/situații/atitudini de un anumit fel;
- Este împărtășit, în general, de membrii unui grup;
- Poate fi atât pozitiv, cât și negativ la adresa unui grup social.
Așadar, un bias inconștient este orice concluzie trasă instant, în legătură cu anumite persoane sau grupuri. Suntem predispuși să favorizăm o persoană asemănătoare nouă, ca vârstă sau statut. În sens invers, judecăm mai aspru persoanele diferite de noi.
Aceste “scurtături” ale minții noastre spre concluzii pot avea efecte serioase în mai multe arii ale vieții.
3 contexte în care biasul inconștient te influențează
În general, considerăm discriminarea sau prejudecățile ca având efect doar la scară largă. Ele apar, însă, chiar și în viața de zi cu zi, în mai multe domenii.
În mediul organizațional
Biasul inconștient este prezent în organizații atât la nivelul deciziilor de angajare și promovare, cât și în interacțiunile sociale dintre colegi. Astfel, afectând sănătatea mintală la locul de muncă, biasul inconștient impactează productivitatea și fidelitatea față de companie.
O formă de bias inconștient este recrutarea sau promovarea persoanelor de un anumit gen, vârstă sau culoare, deși acestea sunt calificate pentru post. De asemenea, se poate reflecta și în modul în care persoane sau grupuri specifice sunt tratate în dinamica socială.
În grupurile de cunoștințe și familie
Biasul inconștient poate apărea și față de persoane apropiate. Fie că ideile preconcepute sunt legate de statut, vârstă sau orientare sexuală, ele pot duce la concluzii nesănătoase pentru funcționarea familiei.
Ceea ce numim “familie toxică” funcționează mai mult în baza biasurilor inconștiente, decât familiile și cercurile sociale sănătoase. Necontrolate, concluziile și deciziile luate în urma unui bias inconștient afectează conectarea umană, încrederea în ceilalți și nivelul de intimitate.
În mediul academic
Deși evaluările pot fi mai riguroase în mediul academic, și aici se poate simți biasul inconștient. De la modul în care sunt notați studenții, până la posibilitatea publicării în jurnale de specialitate, preconcepțiile pot influența decizii majore.
Biasul inconștient își face simțită prezența mai mult în învățământul preuniversitar. Părinții și profesorii pot lua decizii în legătură cu anumite grupuri sociale în baza unor idei preconcepute. De asemenea, biasul inconștient al adulților se perpetuează și copiilor, prin model.
Biasul inconștient ne influențează atitudinea față de anumite grupuri sociale, persoane sau situații. El poate fi, totuși, controlat prin efort susținut.
3 strategii pentru a depăși biasul inconștient
Biasul inconștient este uman. Cu toții facem erori de judecată și este imposibil să le eliminăm complet. Există modalități de a le diminua efectul:
Conștientizează propriul bias
Poți controla doar ceea ce cunoști – de aceea, primul pas spre depășirea biasului inconștient este observarea lui.
Cea mai eficientă metodă de a aduce biasul inconștient în conștiință este ținerea unui jurnal specific. Reflectă în mod regulat la modul în care percepi lumea și care sunt grupurile sau situațiile care îți creează disconfort.
Notează ceea ce te surprinzi afirmând sau gândind despre diferite etnii, sexul opus sau persoanele mai tinere/vârstnice decât tine. Aceste observații îți vor oferi acces, treptat, la conținuturi inconștiente, automate.
Lărgește-ți cercul social
Biasul inconștient apare, de cele mai multe ori, în situații nefamiliare. Expune-te, în ce măsură poți, unor medii diferite de ceea ce știi.
Fie că vorbim despre a cunoaște prietenii prietenilor, despre voluntariat într-un mediu divers sau călătorii peste hotare, poți depăși biasul inconștient interacționând cu un număr cât mai mare de oameni.
Îți poți lărgi zona de confort chiar și urmărind noi pagini sau conturi care nu se aliniază complet concepțiilor proprii despre lume. Chiar dacă nu ești de acord cu anumite idei, poți exersa empatia și înțelegerea față de persoane diferite de tine.
Cere feedback din mai multe surse
Mai ales în chestiuni majore, cere feedback din partea colegilor, omologilor sau chiar cunoscuților. Poți afla astfel perspective diverse și îți poți adapta comportamentul.
La angajarea unui candidat sau primirea unui nou membru în grupul de prieteni, fii atent/ă la feedback-ul celorlalți. Biasul inconștient este mai vizibil în exterior decât este pentru tine – de aceea, o perspectivă nouă te poate ajuta.
În timp, ascultarea și implementarea feedback-ului, te va ajuta nu doar să conștientizezi ideile preconcepute care te influențează, cât și să le controlezi.
Biasul inconștient este susținut de ideile preluate încă din copilărie din mediul familial. Acestea sunt, de cele mai multe ori, adânc înrădăcinate în gândirea noastră, iar contrazicerea lor se simte ca un adevărat pericol.
Poți depăși biasul inconștient atunci când începi să îl observi și când te expui unor situații cât mai diverse. Dacă îți dorești să explorezi dincolo de biasul inconștient, un proces de consiliere sau psihoterapie te va ajuta să te cunoști și controlezi.