Ca explicație generală, persoanele transgen (trans) nu se identifică cu propriul sex biologic. Spre exemplu, o persoană care se naște femeie, dar se percepe ca fiind bărbat poate fi numită transgen.
Totuși, e important de reținut că acest termen nu are o definiție universal acceptată. Pentru a nu te pierde în informații, specialiștii noștri au extras doar esențialul din sursele de specialitate și l-au simplificat mai jos.
Hai să-l parcurgem împreună:
Transgen: definiție și caracteristici
În cele mai multe cazuri, persoanele trans se identifică drept femei dacă sexul lor biologic este masculin sau invers. Totuși, unele opinii includ mai multe categorii de persoane sub această umbrelă.
Una dintre categorii o reprezintă persoanele nonbinare, adică cele care nu se regăsesc în binaritatea masculin/feminin și nu se identifică cu niciuna dintre cele două. Aceasta nu este însă o opinie general acceptată.
Transgen sau “transexual”?
Un termen pe care poate l-ai mai auzit pentru indicarea persoanelor transgen este acela de “transexual”. Deși unele persoane care trec prin tranziția de la un sex la altul încă îl folosesc, multe persoane din comunitate îl consideră peiorativ.
Astfel, este de preferat evitarea acestui cuvânt pentru a te asigura că nu jignești pe nimeni fără să îți dai seama.
Ce este identitatea de gen?
Identitatea de gen este percepția pe care o avem asupra propriului gen, adică masculin, feminin, ambele sau niciunul.
Conformitatea de gen
Când îndeplinim standardele impuse social pentru genul asociat sexului nostru biologic, putem spune că avem o identitate de gen conformă. Spre exemplu, o persoană care se naște bărbat și respectă standardele sociale impuse bărbaților, precum a avea o înfățișare masculină sau o profesie considerată masculină.
Opusul, adică nerespectarea acestor standarde, presupune a avea o identitate de gen neconformă.
Studiile arată că persoanele trans care au o identitate de gen neconformă sunt supuse unor riscuri mai mari de discriminare și angajare în comportamente dăunătoare (precum tentativa de suicid) decât persoanele trans cu identitate de gen conformă.
Cum funcționează tranziția pentru persoanele transgen?
Persoanele transgen care își doresc să reflecte fizic genul cu care se identifică trec, de regulă, printr-un proces denumit “tranziție”.
Aceasta include:
- Terapia cu hormoni: Hormonii au rolul de a feminiza sau masculiniza persoana, iar studiile arată că tratamentul ar trebui să fie individualizat, deoarece schimbările în corp pot varia foarte mult de la o persoană la alta.
- Operația de schimbare de sex: Aceasta presupune construirea noului organ genital și poate cuprinde și intervenții secundare, făcute în scop estetic.
- Alte intervenții chirurgicale, precum remodelarea mărului lui Adam.
Nu toate persoanele transgen își doresc să tranziționeze și, mai ales, nu toate aleg să parcurgă toți pașii de mai sus. Spre exemplu, unele persoane aleg să facă doar terapie cu hormoni.
Indiferent de opțiune, noi ca specialiști în psihoterapie suntem alături de clienții noștri, în special în ceea ce privește luarea deciziilor care le pot schimba experiența de viață pe termen lung.
Este o alegere să fii transgen?
Nu, însă nu există o explicație general acceptată cu privire la sursa identității trans.
Unele studii ne arată că este posibil ca această diferențiere să se formeze chiar pe parcursul sarcinii. Mai exact, ele indică faptul că persoanele trans participante au anumite părți ale creierului structurate mult mai similar cu cele ale sexului opus decât cu ale propriului sex biologic.
Alte studii indică o potențială origine genetică – spre exemplu, o cercetare din 2010 arată că există o șansă mult mai mare ca gemenii identici să fie amândoi trans, mai degrabă decât gemenii fraterni, care se aseamănă doar 50% ca material genetic.
Deși sursa identității trans nu este încă științific confirmată, specialiștii sugerează că ea ar putea fi una genetică și hormonală.
Este o afecțiune psihică să fii transgen?
Nu. Ediția a 5-a a Manualului Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mentale (DSM-5) specifică clar faptul că neconformitatea de gen nu reprezintă o tulburare mintală.
În DSM-5, prima mențiune despre această categorie de persoane a apărut în 1980 ca “transexualism”. În 1994, denumirea a fost modificată cu cea de tulburare de identitate de gen, iar în 2013 a fost înlocuită cu cea de disforie de gen.
Totuși, disforia de gen nu este echivalentă cu identitatea transgen.
Ce este disforia de gen?
Disforia de gen este o condiție psihologică ce îi provoacă persoanei emoții negative sau un disconfort puternic din cauza faptului că există o diferență între genul său și sexul său biologic.
Acest disconfort poate fi și în legătură cu anumite trăsături biologice specifice sexului biologic al persoanei. Spre exemplu, în legătură cu sânii, dar nu și cu organele genitale.
Deși unele persoane transgen pot fi diagnosticate cu disforie de gen, nu există o echivalență între cele două – multe persoane din această comunitate nu se încadrează într-un asemenea diagnostic.
De reținut
A fi transgender nu este ceva “greșit” sau “de vindecat”, ci un aspect esențial al identității unora dintre noi.
În special în țările în care comunitatea LGBTQ+ nu se bucură de drepturi depline, aceste persoane se supun unor pericole majore, care pot avea un impact ireversibil asupra sănătății lor fizice și psihice.
Noi susținem cu tărie tratarea tuturor oamenilor cu respect și demnitate și te încurajăm să adresezi empatic orice fel de întrebări ai putea avea către cei care au această identitate.
Întrebări frecvente
Ce înseamnă bărbat transgen?
Bărbații transgen sunt cei al căror sex biologic este feminin, însă care se identifică drept bărbați.
Ce înseamnă femeie transgen?
Femeile transgen sunt cele al căror sex biologic este masculin, însă care se identifică drept femei.
Ce înseamnă genderqueer?
Genderqueer se referă la cei care nu se regăsesc în binaritatea masculin/feminin.
Referințe
- Bailey, J. M., van den Berg, M., Zucker, K. J., Knudsen, G. P., & Berg, R. C. (2010). Studiu asupra Gemenilor Norvegieni: Convergența gemenilor pentru tulburarea de identitate de gen DSM-IV și comportamentul suicidar. Arhivele Comportamentelor Sexuale, 39(3), 661–667.
- Savic, I., Garcia-Falgueras, A., & Swaab, D. F. (2011). Diferențierea sexuală a creierului uman în relație cu identitatea de gen și orientarea sexuală. Lucrările Academiei Naționale de Științe din Statele Unite ale Americii, 108(50), 1–6.
- van Velzen, D. M., Nota, N. M., Simsek, S., Conemans, E. B., T’Sjoen, G., & den Heijer, M. (2020). Variația în sensibilitate și ritmul schimbării în compoziția corporală: pași către individualizarea îngrijirii transgender. Jurnalul European de Endocrinologie, 183(5), 529-536.
- Miller, L. R., & Grollman, E. A. (2015). Costurile sociale ale neconformității de gen pentru adulții transgender: Implicații pentru discriminare și sănătate. Forumul de Sociologie, 30(3), 809–831. https://doi.org/10.1111/socf.12193
- Centrul Național pentru Egalitatea Transgender. (s.a.). Înțelegerea persoanelor nonbinare: Cum să fii respectuos și susținător. Accesat de la https://transequality.org/issues/resources/understanding-nonbinary-people-how-to-be-respectful-and-supportive