4 ritualuri pentru echilibru emoțional

Nevoia de echilibru se face simțită din ce în ce mai des. Cu cât ritmul zilnic devine mai alert, cu atât înțelegem mai bine importanța unei bune igiene emoționale.

Dezechilibrele emoționale sunt corelate cu probleme de sănătate mintală precum burnout, anxietate și depresie. Studiile arată că un bun echilibru emoțional se leagă de o satisfacție mai bună cu viața și o productivitate mai mare.

Pe lângă beneficiile pe termen scurt, grija pentru echilibrul emoțional îți poate aduce și relații mai armonioase și o sănătate fizică mai bună. 

În următorul articol, poți citi mai multe despre echilibrul emoțional. Află și cum îl poți cultiva folosind câteva ritualuri zilnice.

 

Ce înseamnă echilibru emoțional?

Există mai multe definiții ale conceptului de echilibru emoțional. În general, termenul se referă la o stare de calm interior.

Dintr-o perspectivă, a fi în echilibru emoțional înseamnă a fi conștient de propriile trăiri. Acestă conștiință de sine îți permite să-ți gestionezi reacțiile și să faci față situațiilor stresante. 

“În realitate, să ai echilibru emoțional înseamnă să nu te lași prins/ă în urcușurile și coborâșurile naturale ale emoțiilor.” – R. Hougaard, 2016.

Dintr-un alt punct de vedere, un bun echilibru emoțional însemnă o proporție rezonabilă de trăiri negative și pozitive. 

O frecvență mai mare a emoțiilor negative poate creea o viziune sumbră asupra vieții. În schimb, trăirea emoțiilor plăcute, fără cele mai puțin plăcute, poate deveni pozitivitate toxică.

Îți poți exersa prezența emoțională introducând în programul zilnic o practică dedicată. Aceasta te va ajuta să “încetinești” și să devii mai atent/ă la propriile emoții.

 

Ce sunt ritualurile și cum ne aduc echilibru?

Când spunem “ritual” ne poate duce cu gândul la spiritualitate. Terapia modernă integrează avantajele ceremoniilor pentru psihic, fără a le da, însă, o notă religioasă.

Ritualurile sunt seturi precise de acțiuni, investite cu un sens profund. Un ritual este diferit de rutină prin:

  • Existența unui sens personal;
  • Implicarea conștientă în acțiune;
  • Atenția este asupra procesului și nu a rezultatului.

 

Introducerea unui ritual în programul zilnic îți poate aduce mai mult echilibru emoțional. În primul rând, desprinderea de răspunderile obișnuite te va ajuta să te conectezi mai bine cu tine. 

În al doilea rând, poți deveni mai stăpân/ă pe propriile reacții, te poți cunoaște mai bine și cultivi recunoștința. Repetarea acțiunilor din ritual te va ajuta să menții practica mai mult timp. 

Ținând cont că ritualul este încărcat de însemnătate personală, orice activitate poate deveni unul. Alege acțiuni care să ți se potrivească și care să rezoneze cu tine.

 

4 ritualuri pentru un echilibru emoțional mai bun

Mai jos, am detaliat câteva exemple care susțin un bun echilibru emoțional.

 

Ține un jurnal

Unul dintre cele mai benefice obiceiuri este acela de a scrie într-un jurnal. Este important să alegi un moment potrivit și să creezi un spațiu special. 

Alege-ți o agendă care îți place și un instrument de scris dedicat. Conferă momentului jurnalului toată atenția ta și scrie conștient. Nu te preocupa de cum sau ce scrii. Ceea ce este important este să exersezi conștiința de sine, relaxarea și timpul personal.

Practică ritualul scrisului în jurnal zilnic. După câteva luni, te poți bucura de un echilibru emoțional mai bun. Poți observa că vezi lucrurile mai obiectiv sau că ai mai multă încredere în tine.

Recitind notițele, poți chiar să folosești jurnalul pentru autocunoaștere. Poate unele subiecte se repetă sau poate observi un anumit rol social pe care îl adopți.

 

Oferă-ți momente de îngrijire

Momentele de îngrijire personală pot fi un adevărat răsfăț. Ele capătă funcția de ritual atunci când le dai o însemnătate personală. 

De exemplu, dacă îți descoperi feminitatea, îngrijirea personală poate fi un ritual de echilibru. În cazul bărbaților, poate fi o chestiune de respect de sine. 

Indiferent de însemnătatea pe care o are, grija pentru corp aduce echilibru. Oferindu-ți timp pentru tine, obții mai multă compasiune față de sine și o conectare mai bună cu corpul.

Poți completa ritualul tău de îngrijire cu muzică, ambient plăcut sau aromoterapie. Nu uita să setezi o ordine a acțiunilor și să o păstrezi. După o perioadă, vei observa și schimbările în bine: ești mai prezent/ă în propria viață și ai o relație mai bună cu tine însuți.

 

Nu sări peste ceaiul/cafeaua de dimineață

Majoritatea oamenilor au un ritual matinal. Acesta setează tonusul zilei, oferă claritate și aduce și un răgaz înainte de începerea efectivă a zilei.

Poți trata ceaiul sau cafeaua de dimineață ca propriul ritual pentru echilibru. Folosește cana preferată și alege un loc din casă/grădină care te încântă. Lasă-ți ceva timp pentru a porni în zi, setează câteva intenții și fii cât mai prezent/ă.

Începând ziua astfel, temperezi ritmul alert de activitate și capeți mai mult timp personal. Poți ajunge la birou mai energizat/ă și mai calm/ă. 

Dacă tinzi să ai dimineți mai grele, un ritual matinal te poate motiva. Cu cât îl investești cu mai multă importanță și ți se potrivește mai bine, cu atât va fi mai ușor să fii consecvent/ă.

 

Fă plimbări în natură

Pertrecerea timpului în natură este foarte importantă pentru sănătatea mintală. Plimbările, statul în curte sau sportul ajută reglarea emoțională și aduc echilibru. 

Conectarea cu natura poate fi un ritual la îndemână dacă ai un parc sau o pădure în apropiere. Poți prelungi drumul spre casă cu o plimbare sau poți ieși la aer curat dimineața. Bunăstarea ta psihică cea fizică vor avea de câștigat. 

Te vei odihni mai bine și devii mai echilibrat. Sunetele, culorile și lumina naturale te vor ajuta să te relaxezi, au efect anti-depresiv și cresc sentimentul de apartenență.

Pregătește-ți muzica preferată, caută un loc în natură potrivit și dă-ți timp de recreere. Poți scrie în jurnal, citi sau doar contempla. 

 

Existența unui ritual personal poate aduce multe beneficii, pe termen lung. Te va ajuta să ieși din funcționarea automată, specifică societății noastre. De asemenea, este un bun exercițiu de autocunoaștere. 

Chiar dacă nu vei găsi ritualul pentru echilibru potrivit ție din prima încercare, continuă să îl cauți. Odată găsit și menținut, te va ajuta să faci mai bine față emoțiilor și situațiilor prin care treci.

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții