Cum îți ajuți copilul atunci când e dezamăgit

Ca adulți, ne simțim dezamăgiți în nenumărate contexte și tot de atâtea ori ne simțim nepregătiți să facem față acestei emoții. Suntem neputincioși și deseori lăsăm aceste trăiri să guverneze mai multe aspecte ale vieții noastre. Acesta este și motivul pentru care am vrea să amânăm cât putem de mult momentele în care propriul copil va ajunge să fie dezamăgit. Vrem să-l protejăm și să împărtășim cu el numai emoții și experiențe pozitive. În realitate, mai devreme sau mai târziu va fi nevoie să fim martorii primelor eșecuri ale copilului și să știm cum să-i oferim sprijin. Ideea de a ne ”imuniza” copilul în fața dezamăgirilor este pentru părinți o misiune imposibilă. Ceea ce putem face, în schimb, este să-i oferim un model de reziliență în fața acestora.

A fi dezamăgit încă din perioada copilăriei ajută la formarea personalității și îți schimbă modul în care te raportezi la tine însuți. De aceea, îți revine rolul important de a fi alături de copilul tău atunci când nu reușește să exprime într-un mod sănătos emoțiile negative. Dacă până acum nu ai avut curaj să-ți lași copilul să se confrunte singur cu momentele în care se simte dezamăgit, e timpul ca acest lucru sa să schimbe. Și nu, nu este prea târziu să încerci!

De ce e important să lăsăm copilul să afle cum e să fii dezamăgit?

  1. Pentru a învăța să își gestioneze singur emoțiile negative

Fiecare moment în care copilul tău e dezamăgit poate fi resimțit ca o mare problemă. Ea vine la pachet cu lacrimi, furie, descurajare și rușine. Primele episoade vor fi ca o avalanșă de trăiri greu de gestionat. Totuși, aceste reacții sunt normale și îl ajută pe cel mic să se cunoască mai bine și să găsească singur forme sănătoase prin care poate exprima dezamăgirile .


  1. Pentru a dobândi curaj și reziliență

Oricât de mult ne-am dori, noi, adulții, nu putem fi salvatorii propriului copil și nu îl putem proteja de situațiile sociale dificile. Rolul nostru vizează mai degrabă încercări repetate de a-l ajuta să facă față singur momentelor în care se simte dezamăgit, urmărind anumite modele. Făcând lucrul acesta, ne asigurăm că avem alături un copil pregătit să facă față expunerii la o gamă amplă de emoții negative.


  1. Pentru a găsi singur soluții în fața problemelor sale

Ca părinți, uneori reușim greu să ne lăsăm copilul să găsească singur rezolvarea anumitor probleme. Ne este mai confortabil să-i spunem cum ar trebui să procedeze, fără a-i lăsa lui acest drept. Cu cât renunțăm mai repede la această nevoie de a-l ghida, cu atât copilul va fi mai pregătit să lupte el însuși cu obstacolele pe care le întâlnește.


  1. Pentru a-și da seama care sunt valorile sale

Copilul este cel mai adesea dezamăgit atunci când experimentează anumite eșecuri. Deși inițial am spune că decepțiile îmbracă diferite forme, de descurajare sau chiar revoltă, ele au și o parte pozitivă. Odată cu experimentarea lor, copilul va învăța să fie loial scopurilor lui și să învețe care sunt valorile importante la care aderă.

 

Cum reacționăm atunci copilul este dezamăgit?

  1. Îl lăsăm să experimenteze această emoție

Pentru ca cel mic să înțeleagă cu adevărat care sunt emoțiile pe care le trăiește în anumite momente, e important să nu îl distragem de la acest proces. Știm că e greu să asiști la reacții explozive sau pline de tristețe. Gândește-te că pe termen lung îl vei ajuta să fie atent la trăirile sale și să găsească singur explicații pentru ele.


  1. Îi explicăm ce înseamnă să fii dezamăgit

O strategie importantă pentru a-i explica copilului tău despre faptul de a fi dezamăgit este abordarea sa ca pe ceva normal. ” Și eu am trecut prin asta!” are o putere fantastică de a uni oamenii și de a arăta empatie. Creează această legătură și cu copilul tău, nu este prea mic pentru a te înțelege!


  1. Îi oferim suport dar fără ”premii de consolare”

O formă bună de a ajuta o persoană este aceea de a-i fi alături în acel moment vulnerabil, nu de a masca situația în spatele unor lucruri materiale. Copiii, la rândul lor, au nevoie să se confrunte și cu evenimentele dificile pentru a nu evita pe termen lung efectele acestora.


  1. Păstrăm o discuție colaborativă

Cuvintele pe care le folosești cu copilul tău cântăresc enorm în astfel de situații. Evită clasicele replici : ”Te porți ca un bebeluș!”, ”Nu e mare lucru!”, ”Mai bine te concentrezi pe altceva!”. Ele nu fac decât să semnaleze copilului că ceva este în neregulă cu el. Încearcă să-l înțelegi și să empatizezi cu situația prin care trece, sigur vei avea alte rezultate!


  1. Îl ajutăm să găsească noi perspective

De cele mai multe ori, copilul are impresia că momentul în care se simte dezamăgit nu se va sfârși niciodată. Acest lucru îl blochează și în găsirea unei soluții. De aceea, are nevoie de tine să-i deschizi calea către noi alternative la care poate apela ulterior singur.


  1. Îi arătăm copilului cât de important este el pentru noi

Nu în ultimul rând, copilul tău are nevoie să știe că este prețuit și atunci când trăiește primele sale eșecuri. Acestea nu trebuie să-l facă să se simtă devalorizat sau descurajat. Arată-i că experimentarea acestor emoții reprezintă normalitatea în care trăim cu toții. De asemenea, faptul că el le experimentează într-o formă sau alta nu influențează iubirea pe care familia i-o poartă.

Uneori, chiar dacă a fi dezamăgit poate părea un lucru înfricoșător, nu ne putem permite să ne apărăm copilul de a experimenta această emoție. Ea constituie un lucru important în evoluția emoțională, socială și spirituală a celui mic. Învață și explorează lucruri noi alături de copilul tău! Acceptă provocările de a găsi la fiecare pas metode utile de a-i fi alături și nu evita situațiile dificile. Ele fac parte din dezvoltarea ta și a lui și vă vor uni mai mult în timp!

Dacă-ți plac strategiile noastre și simți că te ajută, te invităm să te înscrii la newsletter-ul gratuit, dedicat părinților ca tine. Dă click aici și devino parte din echipa de părinți educați! ➡️ http://eepurl.com/hdk3NH

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții