Recunoștința – cum să-ți înveți copilul să aprecieze ceea ce are

Sunt ultimele zile din Decembrie și a venit momentul pentru un nou bilanț. Încerci să ”inventariezi” emoțiile trăite în acest an, să numeri dificultățile prin care ai trecut, să zâmbești că ai reușit să le depăsești cu brio și să realizezi că experiențele prin care ai trecut te fac mai încrezător, mai puternic.

De multe ori, la cumpăna dintre ani, ne gândim mai degrabă că am vrea să înceapă un an mai bun decât cel ce are să treacă acum, fără a ne opri puțin asupra lucrurilor care ne-au făcut fericiți măcar o clipă. Dacă Decembrie deja este numită luna cadourilor, ce ar fi să o transformăm acum în luna recunoștinței și a gândurilor pozitive? Te provocăm să îți treci în inventar măcar un lucru în plus la categoria ”Momente frumoase, memorabile” , decât în rubrica ”Dificultăți și obstacole”.

Suntem siguri că experiența de părinte, acum mai bogată cu un an, nu are cum să treacă neobservată. Ai fost alături de copilul tău și ați crescut ”împreună” de-a lungul celor 12 luni. Ați lucrat pentru a crea amintiri pe care le veți trăi cu gura până la urechi peste ceva timp. Pentru a marca aceste momente nu este nevoie să le pui în ramă, ci este suficient să vorbești despre ele și să îți exprimi recunoștința că le-ai trăit și că ai învățat ceva din ele. Următorul pas este să îl încurajezi și pe cel mic să o facă. Recunoștința nu este un lucru ”de oameni mari”, ea poate fi experimentată la orice vârstă. Așa că poți renunța cu ușurință la scuzele precum ” e prea mic să înțeleagă acum”.

Fii recunoscător și arată-i și copilului tău cum poate face asta

Dacă simți că îți este greu să începi, suntem aici să scriem noi primele pagini ale aventurii tale din 2020. Urmează instrucțiunile și bucură-te din plin de rezultate!

Poate că încă nu te-am convins de ce e important să ne manifestăm recunoștința. Nu-i nimic! Iată ce spun cei care au studiat îndeaproape acest aspect despre beneficiile sale:

  • Reduce emoțiile negative și ne face să ne simțim mai fericiți
  • Îmbunătățește interacțiunile sociale
  • Îmbunătățește relațiile cu cei apropiați
  • Ne ajută să ne atingem obiectivele
  • Ne ajută să fim mai puternici din punct de vedere psihic.

 

Cum îl învăț să fie recunoscător?
  1. Nu pierde prea mult timp discutând despre probleme cotidiene

Avem de multe ori tendința să devenim mici ”victime” în discuții banale, care nu au neapărat un impact negativ ân viața noastră ( Cum ne-a blocat cineva locul de parcare, cum am întârziat la o întâlnire sau cum ne-am pătat bluza preferată). Copiii asistă la aceste conversații și absorb ca un burete genul informației transmise. Adu, așadar, în prim plan, lucrurile pozitive pe care le-ai experimentat într-o zi, ele cântăresc mult mai mult în manifestarea recunoștinței. Încurajează-l și pe cel mic să îți povestească despre momentele plăcute prin care a trecut în ziua respectivă. În felul acesta îl vei face atent la lucrurile care nu trebuie să treacă indiferente pe lângă el.

  1. Învață-l să aprecieze ceea ce are fără a se compara cu alți copii

Nu sunt puține situațiile în care copilul tău vrea ”mai mult”. Sigur ai surpins momente în care e nemulțumit că nu primește jucării la fel de frumoase ca ale colegului. Poate de cele mai multe ori, reacția ta în aceste situații a fost una umbrită de tristețe și dezamăgire că nu îi oferi ceea ce alți părinți își permit. Aceste clipe nu sunt guvernate de neputință, ci de șansa de a-l învăța pe copilul tău să fie recunoscător pentru ceea ce are. Arată-i că orice lucru pe care îl primește trebuie onorat cu bucurie și cu mulțumire, indiferent de valoarea obiectelor. Nu rata nicio oportunitate în care copilul tău spune ”Mulțumesc!” cu zâmbetul pe buze !

  1. Învață-l să scrie bilețele pentru manifestarea recunoștinței

De multe ori, copiii se așteaptă să primească un cadou cu orice prilej (sărbători, zi de naștere, serbare, etc). Știm deja că tot ceea ce își dorește el este literă de lege pentru tine. Fiecare moment în care cel mic primește ceva poate crea un mic obicei de a mulțumi. Învață-l să fie recunoscător ajutându-l să scrie un bilețel de mulțumire sau un desen personalziat destinat persoanei care i-a oferit un cadou.

  1. Creați un moment al vostru prin care să vă exprimați recunoștința

Ultimele zile din Decembrie reprezintă prilejul perfect pentru a începe să lucrezi la un ”ritual al recunoștinței”. Familia este aproape și fiecare membru are gândurile sale, pe care poate de multe ori le ține numai pentru el însuși. Dă glas trăirilor tale și împărtășește cu cei dragi lucrurile pentru care ești recunoscător la final de 2020. Faceți din asta un obicei zilnic, sau măcar săptămânal de acum înainte. Un copil vesel are nevoie de un părinte pozitiv, care nu ezită să își exprime mulțumirea și care oferă mai departe un exemplu bun de urmat.

La mulți ani, dragi părinți!

Echipa Veltio

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții