Durerea emoțională este la fel de importantă ca durerea fizică și poate avea efecte semnificative pe termen lung. Cu toate astea, este probabil cel mai ignorat tip de durere pe care o experimentăm. Motivul poate fi că nu o putem localiza la fel de ușor iar tratarea ei este extrem de dificilă. Dar cu siguranță există și alte motive mai greu de conștientizat. Dificultatea de a înțelege și exprima o astfel de durere, acceptarea pe care o simțim din partea celorlalți sau rușinea resimțită atunci când devenim auto-critici sunt unele dintre ele.
A învăța cum să faci față și să te vindeci într-un mod sănătos poate fi un proces sinuos. Durerea emoțională poate proveni din mai multe circumstanțe, cum ar fi suferința fizică, pierderea, trauma, stresul sau relațiile toxice. Dar din păcate unele din aceste cauze pot fi nu numai cauze dar și efecte ale durerii emoționale. Din dorința de a o fugi de durere, ajungem să facem lucruri care ne dăunează, să acceptăm relații disfuncționale, să luăm decizii disperate. Mai mult, respingând-o, îi dăm voie să se întoarcă către noi exprimându-se prin durere fizică.
Dezvoltarea unor bune abilități de coping este cu adevărat esențială pentru procesul de vindecare. Cu toții avem nevoie de modalități sănătoase de a ne exprima sentimentele și emoțiile. De fapt, vindecarea de durerea emoțională este esențială pentru a evita blocajul emoțional. Este esențial să nu dăm voie sentimentelor negative să ne împiedice să mergem mai departe și să trăim o viață frumoasă și împlinită. Dar cum ne dăm seama că facem ceea ce trebuie? Cum recunoaștem mecanismele sănătoase și cum le înlăturăm pe cele nesănătoase?
METODE DISFUNCȚIONALE DE COPING
Evitarea
Aceasta este una dintre cele mai utilizate metode nocive de a ne confrunta cu durerea emoțională. E un fel de a face față evitând să facem față. Când alegem această cale, tot ce facem e să fugim de niște emoții care nu vor să plece. În schimb se ascund în interiorul nostru și apoi ies la suprafață în moduri greu de înțeles.
Majoritatea oamenilor încearcă să evite durerea emoțională pe care o simt. Acest lucru îi determină adesea să fie prinși într-un cerc vicios de emoții negative. Unele persoane pot folosi mecanisme nesănătoase de coping, cum ar fi alcoolul sau alte substanțe, ca un mijloc de anesteziere a sentimentelor puternic negative. Adesea fac asta complet inconștient. Din păcate, acest mecanism maschează temporar durerea și nu ajută în niciun fel la procesul de vindecare. Mai mult, poate perpetua și chiar amplifica durerea pe care o experimentăm.
Negarea
Un alt răspuns comun la emoțiile negative este pur și simplu să încerci să nu le tratezi deloc. Atunci când ne angajăm în acest comportament, emoțiile nu se vindecă. Ele vor ieși singure la suprafață, adesea într-un mod foarte negativ. Dar care este riscul unei astfel de abordări?
De exemplu, în cazul durerii nerezolvate sau a altor dureri emoționale, o persoană poate constata că ulterior are o creștere a perioadelor de anxietate sau experimentează stres acut. De asemenea, se pot observa mai multe simptome fizice, cum ar fi dificultăți de somn, probleme digestive, îngrijorare constantă și ruminare sau chiar hipertensiune arterială. Este crucial să învățăm modalități sănătoase și adecvate de a trece prin emoții dificile. Învățarea unor bune abilități de coping și îngrijirea de sine poate vindeca durerea. Mai departe, poate ajuta la o reintegrare sănătoasă a experienței care a declanșat suferința.
Respingerea
Uneori oamenii nu-și pot identifica propriile emoții deoarece au fost învățați încă din copilărie să le respingă. Poate atunci când, fiind copii, ne-am supărat sau enervat din diverse motive, am auzit de la părinții noștri cuvinte precum “Pentru atâta lucru te superi tu? Dă-i pace, nu e cazul să fii așa sensibil/ă.” sau “Nu mai fi supărat/ă, nu ai de ce.” Așa am învățat că nu e în regulă să simțim ceea ce simțim. Am fost obișnuiți să credem că emoțiile negative sunt ceva rușinos, greu de acceptat.
Este important să știm că emoțiile neprocesate sunt cel mai mare inamic al sănătății noastre mentale. Ele se pot traduce în dificultăți psihice și fizice ce pot degenera în probleme grave, chiar cronice. Este fundamental să ne recunoaștem emoțiile negative, să le dăm voie să se exprime și apoi să le acceptăm.
METODE FUNCȚIONALE DE COPING
Odată ce le-am recunoscut și am văzut în ce fel răspundem la aceste emoții, e important să găsim metode potrivite de a le procesa și accepta. Voi descrie mai jos unele dintre cele mai eficiente metode de a ne confrunta cu emoțiile negative. Acestea au generat rezultate pozitive pentru majoritatea oamenilor care le-au aplicat.
PRACTICĂ AUTO-REFLECȚIA
Gândește la rolul pe care îl ai în situația care îți face rău și căută modalități prin care o poți îmbunătăți. De cele mai multe ori, când ne enervăm pe altcineva, arătăm cu degetul și căutăm un vinovat. Mai exact, proiectăm emoțiile noastre negative pe cei din jur. Transferăm ceea ce simțim în interiorul nostru către altcineva astfel încât să ne eliberăm. E ca și cum am pasa o cană fierbinte în mâna altcuiva ca să scăpăm noi de pericol. Ne putem concentra asupra modurilor în care cealaltă persoană ne-a rănit sau a ceea ce a făcut greșit. Poate fi important să exprimăm modul în care am fost nedreptățiți. Putem să discutăm acest lucru cu persoana care ne-a nedreptățit.
De asemenea, este util să ne uităm la modalități prin care am fi putut trata lucrurile diferit. Putem identifica ce putem schimba în legătură cu propriul nostru comportament. Putem defini modul în care putem aborda o situație similară în mod diferit, în viitor.
SCRIE ÎNTR-UN JURNAL
A descrie durerea emoțională poate fi revelator și poate ajuta la eliberarea emoțiilor respinse sau chiar blocate. Jurnalul îți permite să te gândești și să procesezi sentimentele în timp ce le „exprimi” scriind. Asta poate la rândul său să le elibereze și să încurajeze procesul de vindecare.
Există multe beneficii pozitive ale scrierii în jurnal despre durerea emoțională. Pentru a începe practica jurnalului, găsește cel mai bun moment și cadru în care te simți confortabil să scrii. Dacă este mai confortabil ca procesul să fie unul structurat sau simți nevoia de instrucțiuni, construiește-le înainte să începi. Gândește-te la întrebări cum ar fi „Cum am ajuns să mă simt așa?”. „În momentele cele mai grele simt că …”. Sau „Ce am învățat din această experiență este că”. Ideea este să scrii despre experiența puternică în detaliu și să descrii în detaliu cum te simți. Acest lucru permite „exprimarea” emoției și „eliberarea” simbolică, care este esențială pentru vindecare.
DĂ-ȚI VOIE SĂ FII CREATIV
Acest lucru ar putea fi desen, tricotat, artă, dans, fotografie, muzică, olărit sau orice activitate care-ți place. Acest exercițiu este similar cu scrierea într-un jurnal, deoarece permite eliberarea emoțiilor. Prin activități, suntem capabili să găsim o modalitate bună de redirecționare a atenției și de multe ori reușim să vedem durerea din altă perspectivă. Aceasta este o altă cale care ne permite să procesăm și exprimați emoțiile și prin urmare, să ne eliberăm de ele.
DEFINEȘTE-ȚI CADRUL DE SUPORT
A-ți exprima emoțiile nu înseamnă a vorbi cu oricine despre asta sau a posta pe Facebook. Fiecare dintre noi are un cadrul în care se simte în siguranță, în care își poate exprima vulnerabilitățile fără să se simtă inadecvat. E important să definești acel cadru pentru tine. Poate însemna a vorbi cu un prieten sau un membru al familiei sau poate chiar aderarea la grupuri de sprijin sau începerea unui proces de psihoterapie. Este important să recunoști acele persoane care au câștigat încrederea ta și care te fac să te simți că poți fi tu alături de ele.
De asemenea, a vorbi cu cineva și a spune cu voce tare cum te simți poate fi benefic și poate duce la vindecare. Există totuși ceva ce e nevoie să ai în minte: O ruminare exagerată a propriilor emoții fără a merge mai departe ne poate închide într-un cerc vicios și ne poate împiedica să progresăm. Este important să folosim cadrul de suport ca un context potrivit pentru înțelegere și conștientizare, ca apoi să fim mai departe să mergem către a acționa. Este important să nu ne identificăm cu rolul de victimă, ci mai degrabă să înțelegem ce putem și ce nu putem controla. A defini clar unde merită să nr concentrăm resursele, ce putem face diferit, unde putem să ne investim energia este parte din procesul de vindecare.
ÎNVAȚĂ TEHNICI DE RELAXARE
Există multe tipuri diferite de tehnici de relaxare care pot fi utile atunci când experimentăm durere emoțională și stres. Acestea includ utilizarea unor tehnici simple de respirație, practicarea meditației sau a tehnicilor de mindfulness (atenție conștientă). Scopul lor steeste să te învețe să încetinești sau chiar să te oprești din a analiza și supra-abaliza experiențele trecute, a încerca să preconizezi evenimente viitoare. Ele te învață să rămâi în momentul prezent și să-ți oferi o oportunitate de calmare și vindecare.
Chiar și un exercițiu simplu de respirație ce durează a doar câteva minute poate efecte foarte semnificative pe termen lung, atâta timp cât e practicat consecvent. A ne concentra pe momentul prezent și pe senzații, ne ajută să încetinim respirația și să acordăm o atenție mai concentrată asupra modului în care ne simțim în momentul prezent. Iar momentul prezent este cel mai sigur loc în care ne putem da voie să fim, deoarece acesta nu este încărcat cu niciun fel de emoție negativă. În momentul prezent doar suntem, tot ce avem sunt senzații, suntem cu noi înșine și atât.
IDENTIFICĂ ȘI MODIFICĂ GÂNDURILE DISFUNCȚIONALE
Învață să identifici tiparele nesănătoase din gândirea ta, cum ar fi supra-generalizarea sau catastrofizarea și lucrează pentru a schimba aceste tipare. Aceasta este o strategie cognitiv-comportamentală care este adesea utilizată în gestionarea stresului sau chiar a depresiei și a traumelor.
De exemplu, când te observi pe tine că te angajezi într-o formă de gândire negativă sau că insiști în mod obsesiv asupra unei situații care s-a întâmplat, folosește discursul pentru a schimba acel tipar. Te poți întreba “Cum altfel mă pot uita la asta?” sau “Ce dovezi am că interpretarea mea este una reală” sau chiar “Care este probabilitatea ca eu să am dreptate? Mai există și alte scenarii posibile? Înlocuiește tiparele negative cu unele funcționale cum ar fi “Mă simt trădat și asta mă face să reacționez așa” sau “pur si simplu recunoaște sau denumește emoția: “mi-e teamă, frică”, “sunt dezamăgit/ă”. E în regulă să simțim tot felul de emoții, asta ne face parte din specia umană. Dar felul în care ne dăm voie să le simțim face toată diferența.
CONFRUNTĂ-TE CU EMOȚIILE TALE
Oricât de dificil poate fi, este important doar să stai și să fii prezent în felul în care te simți. Acest lucru îți permite să fii tu însuți să nu respingi sau să te ascunzi de emoțiile dureroase. Îți permite o oportunitate de a reflecta și a-ți valida emoțiile și modul în care te simțiți. De asemenea, îți permite să exprimi aceste emoții așa cum îți vine natural, fără să practici respingerea, negarea sau evitarea. Nu întotdeauna e ușor să facem asta singuri. De multe ori este nevoie de contribuția unui specialist pentru a învăța să ne vindecăm sănătos. Nu ezita să ceri ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut atunci când te simți copleșit. Sănătatea ta psihică nu ar trebui să fie negociabilă.
DĂ-ȚI VOIE SĂ MERGI MAI DEPARTE
Este important în acest proces să nu rămâi blocat într-un ciclu negativ prea mult timp. Este crucial să continui să mergi înainte. Desigur, ar trebui să-ți permiți întotdeauna timp pentru a te vindeca, deoarece acesta este un proces extrem de dificil. Totuși, este important, de asemenea, să te îndrepți spre progres și identifici un moment viitor în care aceste emoții nu vor mai conta. Aceasta ar putea include stabilirea de obiective pentru sau elaborarea de planuri pentru o activitate ce te motivează și te face să te uiti spre viitor cu optimism mai degrabă decât cu teamă. Când oamenii sunt copleșiți de sentimente dificile le poate fi greu să se gândească sau chiar să-și imagineze un moment în care nu se vor mai confrunta cu durerea emoțională. Dar e bine să-ți dai voie să crezi că acel moment va apărea mai devreme sau mai târziu și să construiești drumul către el.
GÂNDEȘTE POZITIV
Gândirea pozitivă poate avea un impact major într-un mod bun spre vindecare. Mulți oameni subestimează puterea gândirii pozitive sau o consideră neautentică. Dar acest tip de gândire ne poate ajuta să ne adaptăm starea de spirit și modul în care gândim în general. Când am trecut printr-o situație dificilă și lucrăm spre vindecarea de durerea emoțională, poate fi extrem de dificil. În același timp e util să găsim ceva pozitiv și semnificativ în situația noastră. Poate fi ceva ce am învățat din experiență sau cum putem avea o experiență negativă și în același timp să continuăm să ne bucurăm de lucrurile pozitive din viața noastră.
Odată ce înțelegem ceea ce simțim, odată ce ne înțelegem emoțiile vom ști ce să facem cu ele. Dar continuând să le respingem continuu nu facem decât să ne întoarcem de unde am plecat, în suferința neînțeleasă, pierzându-ne în propriul haos mental.
Confruntarea cu emoții dureroase nu este niciodată una ușoară. Important este că găsim modalități sănătoase și mecanisme de coping care să ducă spre vindecarea într-un mod pozitiv. Fiecare persoană este diferită și situația pe care a trăit-o este foarte diferită. Prin urmare, strategiile de coping și preferințele personale vor fi, de asemenea, diferite. Este esențial să găsești lucruri care funcționează bine pentru tine și să te ții de ele.
În final e important să înțelegem că nu putem trece prin propria durere minimizând-o sau evitând-o. Trecem prin ea doar acceptând-o și muncind la a înțelege ce să facem cu ea, cum să o abordăm. Nu vom putea schimba ceva ce negăm că există. Emoțiile dureroase necesită timp pentru a se vindeca. Nu renunța imediat ce ai încercat primul lucru și nu a dat roade. Continuă să mergi înainte și să lucrezi la propria îngrijire de sine.