Emoțiile ne influențează starea de bine, succesul, deciziile și relațiile. Iată câteva exemple:
Părintele îi ia telefonul copilului. Acesta începe să plângă deoarece voia să se joace pe el. Prima reacție a părintelui este aceea de a-i da imediat telefonul înapoi.
Copilul este anxios în legătură cu o prezentare la școală sau la grădiniță. Dar părintele îi spune imediat că nu are de ce să se simtă stresat și că totul va fi bine.
Copilul se supără pentru că s-a certat cu un prieten. Părintele încearcă să îl înveselească, făcând glume și spunându-i că are atâtea lucruri pentru care să fie bucuros.
Conform asistentului social clinic și specialistului în parenting Carla Naumburg, toate exemplele de mai sus reprezintă greșeli comune pe care majoritatea părinților le fac. Ne grăbim să rezolvăm problemele copiilor. Ne concentrăm pe comportamentele acestora, fără a lua în considerare și emoțiile din spatele lor. Desigur, părinții au cele mai bune și compătimitoare intenții, dar care nu ajută.
Motivul pentru care părinții fac acest lucru este pentru că ei nu pot tolera propriul disconfort. Toleranța și felul în care-și gestionează emoțiile negative este cel mai important pas pe care trebuie să îl facem înainte de a-i învăța pe copiii noștri cum să le tolereze și gestioneze pe ale lor.
Modelând și predând aceste lucruri copiilor este important deoarece emoțiile neplăcute fac parte din viață și cer să fie exprimate. În cazul în care nu găsim metode sănătoase de a le exprima, acestea vor ieși singure la suprafață prin comportamente mai puțin sănătoase sau mai puțin dezirabile. În cazul copiilor, aceste comportamente pot lua forma tantrumurilor, rezistenței, agresivității etc. În cazul adulților, acestea pot fi reprezentate de consum de droguri, cumpărături compulsive, tantrumuri etc.
În momentul in care ne grăbim să remediem sentimentele copiilor, le furăm oportunitatea de a experimenta propriile emoții și de a-și reveni din ele. În același timp le transmitem mesajul ca emoțiile lor nu sunt bune și că nu merită timpul nostru.
Iată câteva sugestii prin care să îi învățăm pe copii să gestioneze și tolereze emoțiile:
1. Amintiți-vă că micuții experimentează o emoție și nu vor neapărat să vă dea bătăi de cap. Aceasta este o oportunitatea pentru voi să îi ajutați să navigheze emoția eficient.
2. Ajutați copiii să identifice și eticheteze emoțiile. Când etichetăm emoțiile copilului, îl ajutăm să le recunoască și să înțeleagă că acestea sunt normale. De asemenea, îl ajutăm să facă legătura între evenimente. Ceva care s-a întâmplat a declanșat acest sentiment. Identificarea și etichetarea emoțiilor îi poate ajuta pe copii să se calmeze.
3. Permiteți copiilor să plângă. Evitați să le interziceți plânsul spunândiu-le: ”Nu plânge,” ”E o nimica toată”, ”De ce plângi?” . Arătați-le copiilor că e în ordine și că e benefic să își elibereze sentimentele, chiar dacă aceasta poate include și plânsul.
4. Sugerați-le copiilor să își deseneze emoțiile. Puteți face din acceastă practică un obicei zilnic (în funcție de vârsta copilului), desenând ce au simțit sau ce simt în ziua respectivă.
5. Cereți copiilor să își descrie sentimentele și unde le simt. De exemplu, pot descrie fluturași în stomac sau o durere de cap atunci când sunt nervoși. Dacă nu sunt siguri, îi puteți ghida printr-un fel de scanare a corpului, dându-le exemple.
6. Citiți împreună cu ei cărți unde alți copii trăiesc emoții similare cu ale lor. Citindu-le despre diferite emoții, pe de-o parte îi educăm în legătură cu ele, iar pe de altă parte le și normalizăm.
Toate strategiile de mai sus se pot dovedi de ajutor și eficiente în gestionarea emoțiilor în general. Chiar dacă noi întâmpinăm dificultăți în gestionarea propriilor emoții, vestea bună este că putem învăța cum să facem acest lucru. Mai departe, îi putem învăța și pe copiii noștri.
În cazul în care credeți că emoțiile și comportamentele copilului sunt mult prea intense, dominând cele negative, puteți căuta suportul unui terapeut specializat în lucrul cu copii.
Raluca Herea, psiholog