Intrebari frecvente

Acasa > Intrebari frecvente
De ce e o idee bună să contactez un psiholog?

S-ar putea să existe multe motive diferite pentru a vedea un psiholog. S-ar putea să treci printr-un moment deosebit de dificil din viața ta și să ai nevoie de sprijin. S-ar putea să te simți frustrat/ă de repetarea anumitor tipare din viața și relațiile tale cu ceilalți și să-ți dorești să te înțelegi mai bine și să faci alegeri mai utile. S-ar putea să te confrunți cu o anumită dificultate sau set de simptome și să ai nevoie de ajutor cu acestea pentru a dezvoltați noi abilități de a le face față. A vedea un psiholog ar putea fi, de asemenea, o parte a propriului proces de dezvoltare personală. Oricare ar fi problema, o primă consultație și chiar o evaluare psihologică te poate ajuta să înțelegi cum consilierea psihologică ar putea fi de ajutor și cum ar putea avea un impact pozitiv asupra problemelor tale actuale.

De ce e o idee bună să contactez un psiholog?

S-ar putea să existe multe motive diferite pentru a vedea un psiholog. S-ar putea să treci printr-un moment deosebit de dificil din viața ta și să ai nevoie de sprijin. S-ar putea să te simți frustrat/ă de repetarea anumitor tipare din viața și relațiile tale cu ceilalți și să-ți dorești să te înțelegi mai bine și să faci alegeri mai utile. S-ar putea să te confrunți cu o anumită dificultate sau set de simptome și să ai nevoie de ajutor cu acestea pentru a dezvoltați noi abilități de a le face față. A vedea un psiholog ar putea fi, de asemenea, o parte a propriului proces de dezvoltare personală. Oricare ar fi problema, o primă consultație și chiar o evaluare psihologică te poate ajuta să înțelegi cum consilierea psihologică ar putea fi de ajutor și cum ar putea avea un impact pozitiv asupra problemelor tale actuale.

Care este diferența dintre un psiholog și un psihiatru?

Un psiholog a studiat timp de minimum 5 ani pentru a obține primul grad de licență și o diplomă de master sau formare profesională continuă în psihologie și ulterior într-o formă de psihologie aplicată. Psihologii se pregătesc într-o serie de abordări terapeutice diferite și, de asemenea, în cercetarea și evaluarea rezultatelor tratamentului psihologic. Acest lucru le permite să adopte o abordare științifică și informată a dificultăților mentale și emoționale. Psihologii se pregătesc, de asemenea, într-o serie de abordări terapeutice, care le permite să adapteze abordarea terapeutică la individ, mai degrabă decât să încerce să se potrivească individului la o abordare. Acest lucru permite o mai mare flexibilitate și o potrivire mai bună pentru diversele nevoi ale diferiților clienți.

 

Un psihiatru este un medic calificat medical care are specializare în domeniul psihiatriei. Aceasta înseamnă că un psihiatru poate exclude cauza fizică a dificultăților dvs. și poate comanda teste și poate prescrie medicamente. Acesta este un lucru pe care numai medicii îl pot face. Unii psihiatri au urmat, de asemenea, o pregătire specializată în psihoterapie, care îi plasează într-o poziție unică pentru a putea înțelege atât corpul, cât și mintea și să lucreze flexibil între prescrierea medicamentelor și terapie psihologică.

Am nevoie de psiholog sau psihiatru?

În funcție de natura și severitatea dificultăților cu care te confrunți, este posibil să ai nevoie să consultați un psiholog, un psihiatru sau ambii specialiști. Psihologii sunt experți în tratarea problemelor printr-o anumită metodă terapeutică, în timp ce psihiatrii au predominant expertiză în gestionarea tulburarilor mentale prin medicație. Dacă nu ești sigur cu cine trebuie să rezervați o întâlnire, putem discuta diferite opțiuni cu tine. și-ți vom oferi mai multe informații despre ceea ce ar putea fi cel mai potrivit pentru nevoile tale actuale.

Ce se întâmplă la prima ședință?

În timpul primei ședințe veți discuta în detaliu despre motivul pentru care soliciți o asistare și despre dificultățile tale. actuale. De asemenea, se poate începe un proces de evaluare psihologică și se poate înregistra un istoric detaliat pentru a putea înțelege în contextul vieții și experiențelor individuale. Acest lucru ne va permite să dezvoltăm o formulare psihologică a problemelor tale și o strategie personalizată de abordare. Până la sfârșitul evaluării, care durează în principiu una sau două întâlniri, vom face o recomandare cu privire la ce abordare terapeutică ar putea fi utilă pentru dificultățile tale și vom conveni asupra unui număr inițial de sesiuni dacă dorești să începi un proces de terapie. Uneori, pe baza informațiilor pe care ni le oferiți în timpul contactului inițial, vă putem recomanda să consultați și alți specialiști care v-ar putea ajuta.

De câte întâlniri am nevoie pentru a vedea îmbunătățiri?

Ritmul progresului și al schimbării variază semnificativ în funcție de natura dificultăților tale. Unele abordări terapeutice pe care le oferim sunt de scurtă durată, deci ar trebui să puteți observa o schimbare în câteva sesiuni. Alte abordări sunt pe termen lung, deoarece se adresează tiparelor de lungă durată ale individului care s-au dezvoltat pe parcursul vieții. În timpul evaluării inițiale, specialistul ar trebui să vă poată oferi câteva îndrumări despre abordarea terapeutică cea mai indicată și durata probabilă a tratamentului în primă instanță.

Nu sunt sigur dacă terapia este pentru mine, ar trebui să vin?

O consultație și o evaluare inițială te poate ajuta să înțelegi mai bine dacă terapia este ceva de care ai putea beneficia. Nu ai nicio obligație să continui procesul după ce se finalizează etapa de evaluare, însă vei avea răspunsurile necesare pentru a lua o decizie. Desigur, felul în care dorești să abordezi ceea ce afli în timpul procesului de evaluare depinde numai de tine.

Care este abordarea psihologilor de la Veltio?

„Este mai mult decât a vorbi cu cineva. Deși terapeuții noștri folosesc o varietate de modalități, toate tratamentele noastre respectă patru principii de bază.

 

1. Abordarea bazată pe obiective terapeutice

Terapeuții noștri folosesc o gamă largă de tehnici terapeutice, inclusiv terapia cognitiv-comportamentală, terapie bazată pe resurse și soluții, analiză comportamentală, terapie experiențială, psihoterapie de familie și metode împrumutate din interviul motivațional și terapie dialectic – comportamentală. De asemenea, avem specialiști în terapie senzorială, logopedie și meloterapie care pot implementa programe bazate pe nevoie specifice. Cu toate acestea, nu tehnica este cea care ne conduce abordarea, ci designul terapeutic care apare din nevoile clientului. Tehnica este pur și simplu instrumentul pe care îl folosim pentru a ajuta clientul, iar instrumentele selectate se bazează pe nevoile și circumstanțele unice ale clientului.

2. Abordarea non-patologică

Nu urmăm o abordare patologică a tratamentului. Cu alte cuvinte, nu considerăm provocările clienților noștri ca fiind limitări în calea progresului. Credem cu adevărat că fiecare persoană are resursele ei și că faptul de a le identifica duce la evoluție. Ne organizăm abordarea în jurul înțelegerii că realitățile inconștiente pe care le-am creat, dar și abilitățile sau obiceiurile noastre pot fi schimbate și dezvoltate.

3. Constructivism

Aceasta se bazează pe noțiunea că fiecare om își construiește experiența de viață și o percepe ca pe propria realitate. Facem acest lucru în mod inconștient, atât în ​​sens neurobiologic, cât și în sens psihosocial. Deoarece fiecare își construiește propria perspectivă de viață și își atribuie propriile semnificații percepțiilor, nu există o versiune obiectiv „corectă” a realității. Ceea ce înseamnă acest lucru este că nu există o cale stabilită către care terapeuții ar trebui să-și îndrume clienții; în schimb, terapeutul acceptă validitatea oricărei realități existențiale în care trăiește clientul. Scopul nu este de a distruge realitatea cuiva, ci de a folosi un proces creativ și progresiv pentru a-i ajuta să o evolueze. Tot ce ne dorim să obținem prin metodele terapeutice este o formă de a oferi clientului acces la perspective și resurse noi, diferite și de a reconstrui tiparele care-i sabotează starea de bine.

Pot contacta clinica în afara orelor de program?

Linia telefonice principală a clinicii este disponibilă 10 de ore pe zi, în intervalul 9-19. În afara acestui interval ne poți contacta prin SMS, Whatsapp E-mail sau Facebook, sau chiar pe acest website, prin formularul de contact. În funcție de ora la care trimiteți mesajul, ar putea dura câteva minute sau câteva ore până răspundem. Ne străduim să ne ocupăm de toate solicitările cât mai curând posibil.

Pot să-mi contactez psihologul în afara programului?

În funcție de abordarea terapeutică pe care o primești, este posibil să ai contact cu psihologul tău. în afara orelor de program. Acest lucru este discutat și negociat în mod individual și poate varia între psihologi și metode terapeutice.

Tot ce discut în terapie este confidențial?

Da, tot ceea ce discuți cu specialiștii noștri este complet confidențial, la fel cum sunt și datele personale pe care ni le oferi cu scopul de a te asista. Singurele excepții de la confidențialitate sunt în cazul în care psihologul consideră că prezinți un risc pentru tine sau pentru alții, caz în care acesta poate contacta alți profesioniști implicați în îngrijirea ta, cu scopul de a deservi scopului principal al terapiei – acela de a te ajuta să fii bine cu tine. Acest lucru va fi întotdeauna discutat mai întâi cu tine.

Care este politica dvs. de anulare?

Pentru noi fiecare oră din programul nostru se traduce într-o ocazie de a ajuta pe cineva să progreseze și să fie bine. De aceea, îți cerem să contribui la acest obiectiv al nostru anulând sau modificând programările cu cel puțin 24 ore înainte. Acest lucru ne permite să ne gestionăm timpul cu respect față de ceilalți clienți care așteaptă să fie văzuți de psihologii noștri și să ajutăm cât mai mulți oameni.