Despre psihoterapie: cele mai comune întrebări

mana care descurca fire

Freepik

Ai auzit de psihoterapie sau ți s-a recomandat, însă ai neclarități legat de cum funcționează?

Suntem aici pentru tine chiar în Luna Sănătății Mintale. Mai jos, specialiștii noștri au răspuns la cele mai comune întrebări cu privire la domeniul psihologiei, așa că hai să aruncăm o privire împreună: 

 

Cât costă o ședință la psiholog?

În prezent, media se situează cel mai probabil undeva între 200 și 300 de lei pentru o ședință de psihoterapie individuală.

Cu toate acestea, există numeroși factori care o pot influența, așa că poți da și de prețuri care sunt fie mai mici, fie mai mari decât media estimată.

Iată câteva exemple de factori care influențează prețul unei ședințe de psihoterapie: 

  • Formarea psihoterapeutului: Psihoterapeuții au formări diferite, de la terapie senzorială la terapie cognitiv-comportamentală. În timp ce ședințele pot fi mai costisitoare decât media pentru formări precum psihanaliza, specialiștii care au mai multe formări pot, de asemenea, să aibă prețuri mai ridicate decât cei cu o singură formare (însă nu este o regulă universală). 
  • Experiența psihoterapeutului: Deși nu este aplicabil pentru toate cazurile, psihoterapeuții cu experiență vastă în domeniu pot avea prețuri mai ridicate decât cei aflați la început de drum.
 • Tipul de psihoterapie: Ai nevoie de terapie pentru tine, pentru copil, sau pentru tine și partener? Tipul de terapie contează în stabilirea prețului. Din acest motiv, vei vedea că, în general, terapia de cuplu presupune un preț mai ridicat decât terapia individuală. 
 • Locația: Prețul unei ședințe de psihoterapie poate fi influențat și de țara, respectiv orașul în care dorești să colaborezi cu un specialist. De asemenea, există terapeuți care oferă prețuri diferite pentru ședințele online în raport cu cele față în față, cel puțin la începutul colaborării. Acest lucru este întâlnit mai degrabă la cei aflați la început de drum.
 • Serviciul de care ai nevoie: De regulă, oamenii folosesc acești doi termeni alternativ, însă psihologul și psihoterapeutul oferă servicii diferite. Dacă vrei să faci un test de personalitate, spre exemplu, ai nevoie de un psiholog, nu de un psihoterapeut. 

Ca referință, poți consulta prețurile de la Clinica Veltio aici. 

 

Ce trebuie să spui la psiholog?

Psihologii și psihoterapeuții nu au așteptarea de a auzi ceva anume la prima ședință din partea clientului. 

De obicei, aceștia au deja un set de întrebări de cunoaștere pe care le adresează pentru a afla mai multe despre tine, întrebări pe care le pot personaliza pe parcursul discuției inițiale, când e cazul. 

Cu toate acestea, dacă ideea că trebuie să vorbești cu cineva necunoscut despre lucruri personale îți dă anxietate, uite câteva întrebări după care te poți ghida:

 • Care este motivul pentru care ai decis să vii la psiholog/psihoterapeut?
 • Există situații din viața ta care îți generează emoții negative puternice în prezent?
 • Există situații din trecut care încă îți generează emoții negative puternice?
 • Este ceva ce ți-ai dori să îmbunătățești la tine sau la viața ta?

 

Aceste întrebări nu sunt formulate după vreo regulă standard din psihoterapie, ci sunt menite doar să te ajute să-ți organizezi ideile atunci când nu știi de unde să începi. 

 

De ce să mergi la psiholog? 

De la experiențe negative la dorința de a te îmbunătăți, există mai multe motive pentru care un psiholog sau psihoterapeut ar putea fi de ajutor. 

Îți vom prezenta câteva dintre motivele pe care noi le întâlnim cel mai des în cabinet: 

 • Experiențe negative sau traumatizante: Indiferent de context, aceste experiențe induc stări negative prelungite și/sau recurente, iar în unele cazuri îți pot afecta chiar funcționarea în aspecte precum cel profesional. Fie că este vorba de un partener abuziv, un deces, certuri cu impact emoțional sau dificultăți în familie, să discuți cu un specialist despre astfel de probleme este nu doar benefic, ci recomandat.
 • Perioade de tranziție: Despărțirea, acomodarea la un loc de muncă nou sau într-o țară nouă, toate acestea sunt exemple de schimbări care pot fi navigate mult mai ușor cu ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut. 
 • Dificultăți în materie de alimentație și somn: Fie că acestea sunt înrăutățite de anumite afecțiuni sau sunt chiar simptomele afecțiunii, este important să consultăm un specialist pentru a vedea cum și în ce măsură putem dezvolta rutine sănătoase de alimentație și somn.
 • Dorința de dezvoltare personală: Nu trebuie să fi avut un număr mare de experiențe dificile pentru a merge la psiholog sau psihoterapeut. Simpla dorință de a îți îmbunătăți anumite abilități, de a te cunoaște mai bine pe tine sau de a optimiza anumite aspecte ale vieții tale este suficientă pentru ca terapia să fie utilă pentru tine. 

 

Câte ședințe de psihoterapie se fac?

Nu există un număr standard de ședințe de psihoterapie pe care trebuie să le parcurgi. 

Deși există mai multe studii în domeniu, acestea fie au rezultate diferite în funcție de contextul fiecărui tip de participanți și al cercetării, fie au rezultate neconcludente.

Iată câteva exemple de factori care influențează numărul minim de ședințe pe care trebuie să le parcurgi ca să obții rezultate pe termen lung:

 • Tipul de formare a specialistului
 • Dificultățile cu care te confrunți
 • Contextul tău de viață 
 • Dorința ta de schimbare

 

Astfel, îți recomandăm să adresezi acest subiect cu terapeutul ales. Ține cont însă și de faptul că terapia este, pentru mulți oameni, un proces care se continuă chiar și atunci când nu întâmpină dificultăți, așa că nu ești condiționat de nicio limită maximă. 

 

De reținut

Psihoterapeutul nu este un specialist la care poți apela doar în situații de urgență. Cât timp îți dorești îmbunătățirea unui aspect al vieții tale ori a unei abilități, acesta te poate îndruma într-un mod benefic. 

Totuși, este important să pui toate întrebările cu care te confrunți înainte de începerea colaborării sau chiar la debutul acesteia. Astfel, te vei putea bucura de un nivel de transparență care să facă mai ușoară crearea unei alianțe terapeutice cu specialistul ales.

 

Referințe

 1. Flückiger, C., Wampold, B. E., Delgadillo, J., Rubel, J., Vîslă, A., & Lutz, W. (2020). Există un Număr de Ședințe Bazat pe Dovezi în Psihoterapia Ambulatorie? – O Comparare a Condițiilor Naturaliste între Țări. Psihoterapie și Psihosomatică, 89(5), 333–335. https://doi.org/10.1159/000507793

 

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții