Ce înseamnă bisexual: între mituri și realitate

steagul bisexualitatii

Pexels

Ți s-a întâmplat să auzi termenul de bisexualitate, însă nu ești sigur ce presupune?

Această orientare sexuală a fost consemnată încă din vremurile antice, în special în rândul grecilor și romanilor.

Înainte s-o definim, însă, e necesar să facem o diferențiere clară:

 

Sex, gen, orientare sexuală: care e diferența?

Sexul se referă la caracteristicile sexuale cu care ne naștem, cea primară fiind reprezentată de organele genitale. Cele mai răspândite sexe sunt masculin și feminin, însă mai există încă o categorie de care poate nu ai auzit: 

Intersex

Persoanele intersex se nasc cu o anatomie care nu se încadrează în binaritatea masculin/feminin. Spre exemplu, o persoană intersex poate avea organe genitale cu trăsături atât feminine, cât și masculine. 

Genul se referă la caracteristicile exprimate în plan social și psihologic, la identitatea percepută a persoanei, care este influențată și de cultura în care trăiește. În unele cazuri, genul depășește binaritatea masculin/feminin. Spre exemplu, există persoane care nu se regăsesc în niciuna dintre aceste categorii, chiar dacă prezintă trăsăturile biologice ale uneia dintre ele. 

Orientarea sexuală indică sexul și/sau genul persoanelor de care ești atras romantic și/sau sexual. Un exemplu de orientare sexuală este heterosexualitatea, adică atracția față de sexul opus.

 

Ce înseamnă bisexual?

Bisexualitatea presupune atracția față de două sau mai multe genuri. 

La nivel subiectiv, percepția asupra identității bisexuale (sau bi) poate să difere nuanțat de la o persoană la alta. Iată cele mai întâlnite distincții:

  • Unele persoane simt atracție exclusiv față de femei și bărbați biologici.
  • Unele persoane simt atracție atât față de femei și bărbați biologici, cât și față de persoane nonbinare, genderfluid sau care se identifică altfel decât în binaritatea masculin/feminin.
  • Unele persoane pot simți atracție față de o persoană indiferent de sex sau gen. Această orientare sexuală este cunoscută și separat, sub denumirea de pansexualitate.

 

Bisexualitatea diferă de la o persoană la alta?

Într-un fel, da. Pe lângă diferențele menționate mai sus, bisexualitatea nu impune și atracție romantică, și sexuală. Există persoane atrase romantic și sexual de un gen, însă care de alt gen sunt atrase doar romantic (sau doar sexual).

Spre exemplu, o femeie poate simți ambele tipuri de atracție față de bărbați (și romantică, și sexuală), însă față de alte femei poate să fie doar atrasă romantic.

Acest lucru se datorează faptului că bisexualitatea e un spectru, așa că nu există doar unul sau două răspunsuri corecte atunci când vrei să oferi o definiție mai detaliată.

 

Mituri despre bisexualitate 

desen cu oameni care vorbesc despre bisexualitate

Freepik

1. “Oamenii bisexuali sunt nehotărâți”

Fals. Atracția față de mai multe genuri este ceva ce oamenii pot simți în mod natural. Astfel de dinamici sunt și documentate în istorie, un exemplu fiind chiar China Antică. 

Ideea că oamenii ar trebui “să se hotărască” la un singur gen de care să fie atrași este extrem de dăunătoare pentru construirea și asumarea identității bisexuale și poate îndemna indirect la acte discriminatorii.

Astfel de concepții pot intra în categoria de bifobie (dispreț sau intoleranță la adresa persoanelor bisexuale) și sunt descurajate activ de ONG-urile care se ocupă cu protejarea drepturilor persoanelor LGBTQ+, precum MozaiQ.

 

2. “Oamenii bisexuali au mai mulți parteneri simultan”

Fals. Capacitatea de a simți atracție față de două sau mai multe genuri nu impune și existența mai multor parteneri. 

Preferința pentru monogamie sau poligamie ține mai degrabă de nevoile persoanei, cât și de credințele și valorile acesteia. 

Astfel, persoanele bi au libertatea de a decide care este tipul de relație pe care și-l doresc la fel ca toți ceilalți, fără legătură cu orientarea sexuală.

 

3. “Oamenii heterosexuali pot deveni bisexuali”

Fals. Conform literaturii de specialitate, orientarea sexuală e în cea mai mare parte, dacă nu chiar complet, influențată de gene și mecanisme biologice. Astfel, dacă nu te naști bisexual, nu te poți “schimba” pe parcurs.

Totuși, stigma care înconjoară comunitatea LGBTQ+ și preconcepțiile negative la care sunt expuși membrii săi pot determina unele persoane să își reprime această atracție sau să nu o recunoască față de ei înșiși decât mai târziu în viață.

În țările unde primează mentalitățile conservatoare, asumarea orientării sexuale este uneori chiar un act de curaj. 

 

Orientarea sexuală în cabinetul de psihoterapie

Conform Codului Deontologic, psihologii și psihoterapeuții nu au voie să discrimineze pe criterii precum orientare sexuală, etnie sau religie. Astfel, dacă ai avut o experiență negativă cu un profesionist, te încurajăm să sesizezi Colegiul Psihologilor din România

Totuși, am vrea să îți oferim câteva criterii esențiale în baza cărora să-ți alegi terapeutul:

  • Îți oferă siguranță: cabinetul ar trebui să fie un spațiu securizant, în care să nu te simți criticat sau judecat de persoana menită să-ți ofere ghidaj. 
  • Acceptare necondiționată: orientarea ta sexuală nu este ceva “greșit” sau ceva “care se vindecă” – este firesc să lucrezi cu un terapeut care te acceptă și te privește ca pe un egal. 
  • Cunoștințe în domeniu: experiența cu clienți din comunitatea LGBTQ+ și cunoștințele despre adresarea dificultăților care pot veni la pachet cu bisexualitatea sunt de preferat.
  • Deschidere către a învăța: aria orientărilor sexuale este amplă și poate implica scenarii noi sau mai puțin comune, pentru care este necesară o minte deschisă către ascultare și înțelegere. 

Indiferent de parcursul tău în explorarea orientării sexuale, suntem aici să te susținem în a-ți cultiva compasiunea față de tine și a te trata cu blândețe, fără a da curs vocilor critice din jur.

 

Concluzii

Am descoperit împreună că bisexualitatea este un spectru, deși are la bază ideea simplă a atracției față de două sau mai multe genuri. 

De asemenea, chiar dacă există dintotdeauna, ea rămâne un subiect tabu în rândul unora dintre cei care nu au intrat în contact cu astfel de dinamici sau încă nu le înțeleg. 

Noi te încurajăm să te documentezi în continuare și chiar să comunici cu membrii ai comunității LGBTQ+, de la care poți obține detalii mai clare cu privire la propriile lor experiențe, greutăți și realizări. 

 

Referințe

  1. Balthazart, J. (2021). Componentele genetice și prenatale ale homosexualității. În Enciclopedia Științei Psihologice Evoluționiste (pp. 3365–3369)
  2. Cantarella, E. (1992). Bisexualitatea în lumea antică. New Haven: Yale University Press. https://doi.org/10.12987/9780300236170
  3. LeVay, S. (2016). Gay, Straight, și De Ce: Știința Orientării Sexuale

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții