Dependența de jocuri de noroc: ce este și ce poți face?

De la “Pot să mă las când vreau” la “Iar m-am împrumutat și am pierdut”, drumul e mult mai scurt decât ai crede când vine vorba de jocurile de noroc.

În multe cazuri, oamenii își dau seama că sunt dependenți de abia atunci când le este afectată viața de familie, cea socială sau cea profesională. Nu vrem ca tu și persoana dragă să treceți prin aceste greutăți, însă chiar dacă răul s-a produs, specialiștii noștri vor să îți arate că există o luminiță la capătul tunelului.

Hai să vedem împreună cum poți recunoaște dependența de jocuri de noroc și ce poți să faci:

 

Dependența de jocuri de noroc: comportamente comune

Unsplash 

Înainte de a trece la ce spun specialiștii, vom discuta 3 indicatori care sunt ușor de observat la prima vedere: 

 

Împrumutatul de bani frecvent

Cei impactați negativ de jocurile de noroc pot întâmpina situații financiare dificile, în care banii nu sunt întotdeauna suficienți pentru satisfacerea propriilor nevoi. 

Atunci când bugetul pentru jocuri dispare, o alternativă comună este aceea de a cere bani împrumut. 

Dacă persoanele apropiate nu sunt disponibile sau li s-au cerut bani prea frecvent, mulți dintre cei care suferă de această dependență se pot simți constrânși să apeleze și la cunoștințe îndepărtate, colegi vechi sau oameni pe care nu i-au întâlnit niciodată. 

 

Pretexte comune

Nevoia poate determina utilizarea unor pretexte precum:

 • Probleme de sănătate, fie proprii, fie ale unei persoane dragi; 
 • Rate sau obligații financiare care nu pot fi amânate;
 • Probleme la muncă, fie în ceea ce privește salariul, fie dificultatea de a găsi un loc de muncă nou;
 • Cheltuieli de creștere a copilului.

 

Amanetarea bunurilor

Persoanele afectate de dependența de jocuri de noroc se pot afla în situații în care obținerea de bani devine urgentă. 

Fie că este vorba despre achitarea unor datorii sau a altor astfel de cheltuieli, amanetarea este uneori unica soluție pe termen scurt. 

Poate că ți-ai spus sau ai auzit spunându-se “Pot să mă descurc fără obiectul x o perioadă” sau “Amanetez obiectul x, dar o să-l scot de la amanet repede, odată ce câștig”. 

Iluzia câștigului și nevoia patologică de a paria sunt două dintre cauzele principale pentru care aceste persoane trăiesc momente dificile. 

 

Folosirea banilor din alte bugete pentru a paria

Iată câteva bugete la care cei afectați de dependența de jocuri de noroc ar putea recurge atunci când pariază: 

 • Bugetul familiei: fie că e vorba de banii pentru facturi, rate sau concedii, banii din contul comun pot fi cheltuiți din acest motiv.
 • Bugetul pentru educație: taxele pentru facultate sau pentru înscrierea la diferite examene, în special în cazul jucătorilor tineri.
 • Bugetul pentru sănătate: plata pentru intervenții chirurgicale, controale sau tratamente, indiferent de urgență.

 

Cum recunosc specialiștii dependența de jocuri de noroc

Pentru a pune diagnosticul de dependență de jocuri de noroc, minimum 4 din următoarele simptome trebuie să persiste timp de 12 luni: 

 • Devii iritabil/nervos atunci când încerci să rărești pariatul sau să te oprești definitiv.
 • Ai încercat de mai multe ori să rărești pariatul sau să te oprești definitiv și nu ai reușit. 
 • Te gândești foarte frecvent la jocuri de noroc sau la experiențe trecute/potențiale cu privire la acestea.
 • Pariezi des atunci când te încearcă emoții negative, precum supărarea sau frica. 
 • Minți pentru a ascunde măsura în care pariezi.
 • Te bazezi pe alții pentru a te scăpa de situațiile financiare critice în care te afli din cauza jocurilor de noroc. 
 • După ce pierzi banii la jocuri de noroc, te întorci a doua zi pentru a încerca să îi recuperezi. 
 • Ai pierdut o oportunitate de carieră sau educație, o relație importantă sau un job din cauza jocurilor de noroc. 

 

De ce nu pot să mă opresc din pariat? 

Dependența de jocuri de noroc acționează asupra creierului într-un mod foarte asemănător cu cocaina. Astfel, e nevoie de mult mai mult decât simpla voință pentru a o înlătura.  

Haide să descoperim mecanismele din spatele acesteia: 

 

Asemănarea cu unele dependențe de substanțe

Cocaina și jocurile de noroc dau simptome foarte asemănătoare în ceea ce privește craving-ul (nevoia de a consuma) și sevrajul. 

Acesta din urmă e în special important, pentru că sevrajul este unul dintre motivele principale pentru care oamenilor le este dificil să se lase definitiv de jocuri de noroc.

În același timp, și impulsivitatea e un factor esențial: ea influențează atât dependența de jocuri de noroc, cât și pe cea de alcool, spre exemplu. Aceasta se regăsește și în rândul adolescenților care joacă astfel de jocuri, subliniind importanța de a adresa impulsivitatea în cabinetul unui specialist indiferent de vârstă. 

 

Sistemul de recompensă din creier

Atunci când joci jocuri de noroc, creierul secretă un hormon numit dopamină, care îți dă o stare de plăcere. Dopamina este secretată și atunci când mănânci un fel de mâncare foarte bun la gust, spre exemplu. 

Pentru că acest hormon contribuie la activarea sistemului de recompensă, creierul e înclinat să repete acțiunea care i-a produs plăcere pentru a retrăi senzația. 

Totuși, aici intervine toleranța: acțiunea care produce satisfacție trebuie să se intensifice în timp pentru ca plăcerea să rămână la același nivel. De aceea există tendința ca jucătorii să parieze progresiv mai mult sau mai frecvent. 

 

Gândurile disfuncționale

Această dependență provoacă și gânduri disfuncționale cunoscute drept “distorsiuni cognitive”, precum credința că un lucru se poate întâmpla doar pentru că opusul său s-a întâmplat înainte (“am pierdut până acum, deci trebuie să câștig dacă mai încerc o dată”).

Jucătorii patologici pot dezvolta și superstiții care schimbă modul în care ei percep caracterul aleatoriu al jocului. De la alegerea unei anumite culori de ruletă la jucarea unui număr de sesiuni considerat norocos, orice poate fi văzut ca influențând rezultatul final. 

Oricare ar fi gândul disfuncțional, el are ca scop crearea unei iluzii de control asupra jocului și justificarea pierderilor

 

Cum să scapi de dependența de jocuri de noroc

Dependența de jocuri de noroc schimbă chimia creierului tău, așa că primul pas este să ceri ajutor. 

Pexels

O soluție de durată este psihoterapia, în cadrul căreia îți poți conștientiza gândurile și comportamentele și le poți înlocui cu unele sănătoase. Totuși, procesul nu e atât de simplu pe cât pare: ai nevoie de răbdare și de îndrumarea unui profesionist cu experiență.

Noi știm că o dependență nu indică o voință slabă sau lipsa motivației, așa cum poate ai mai auzit sau chiar gândit. În schimb, ea este o patologie care trebuie să fie tratată cu seriozitate. 

Din cauza preconcepțiilor însă, specialiștii noștri trebuie uneori să adreseze mai întâi rușinea simțită de persoanele cu această dependență pentru ca ele să se simtă confortabil și să se deschidă emoțional. 

Iată câteva soluții care s-au dovedit a fi eficiente:

 • Terapia cognitiv-comportamentală: Ea ajută la diminuarea nevoii de a juca și la modificarea șabloanelor de gândire care întrețin tulburarea. 
 • Terapia de grup: Întâlnirea de oameni care întâmpină aceleași dificultăți permite normalizarea acestora și adresarea lor într-un cadru securizant. 
 • Tratament medicamentos: Această dependență este întâlnită frecvent alături de alte tulburări, precum depresia. Tratarea în paralel a acestora poate aduce rezultate pozitive.

 

Ce e important să reții

Dependența de jocuri de noroc vine la pachet cu multă negare, minimizare și cu o serie interminabilă de prejudecăți.

Asta nu dovedește însă nimic: ea rămâne o tulburare serioasă ce afectează chimia creierului, procesul de luare a deciziilor și are un efect similar asupra minții precum unele droguri. 

Pentru că nu este niciodată prea târziu să ceri ajutor, te încurajăm să faci acest lucru oricând simți că este momentul. Iar dacă ai o persoană dragă care se confruntă cu aceste dificultăți, oferă-i un spațiu sigur în care să se deschidă emoțional și ajut-o să își accepte situația fără critică. 

  

 

Referințe

 1. Breen, R. B., Kruedelbach, N. G., & Walker, H. I. (2001). Schimbări cognitive la jucătorii patologici în urma unui program de 28 de zile în regim de internare. Psihologia Comportamentului Adictiv, 15, 246–248.
 2. Chayil Champion. (2021). Dependența de jocurile de noroc poate cauza probleme de sănătate psihologice și fiziologice. UCLA Health. https://www.uclahealth.org/news/gambling-addiction-can-cause-psychological-physiological-health-challenges 
 3. García-Castro, J., Cancela, A. & Cárdaba, M.A.M. Reactivitatea corticală neurală în jocurile de noroc patologice ca dovadă a dependenței comportamentale: o revizuire sistematică. Current Psychology 42, 28026–28037 (2023). https://doi.org/10.1007/s12144-022-03915-0
 4. Lee, L., Tse, S., Blaszczynski, A., & Tsang, S. (2020). Concepte și controverse referitoare la toleranță și sevraj în tulburarea de jocuri de noroc. Opinia Actuală în Științele Comportamentale, 31, 54-59. https://doi.org/10.1016/j.cobeha.2019.11.004 
 5. Lee, R. S. C., Hoppenbrouwers, S., & Franken, I. (2019). O Meta-Analiză Sistematică a Impulsivității și Compulsivității în Comportamentele de Dependență. Revista de Neuropsihologie, 29(29), 14–26. 
 6. Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mentale (ed.5; DSM–5; Asociația Americană de Psihiatrie, 2013)
 7. Secades-Villa, R., Martínez-Loredo, V., Grande-Gosende, A., & Fernández-Hermida, J. R. (2016). Relația dintre impulsivitate și jocurile de noroc problematice în adolescență. Frontiere în Psihologie, 7, 1931. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2016.01931 

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții