O carte pe lună: Mitul Normalității, de Gabor Maté

„Mitul normalității”, cartea doctorului Gabor Maté, ne provoacă să reconsiderăm preconcepțiile despre ce înseamnă a fi normal. 

Ideea principală de la care pleacă această carte este interconectarea între corp, minte și spirit. Pe parcursul ei, aflăm că întregul ansamblu al vieții, de la regulile sociale, până la calitatea relațiilor, ne va influența starea de sănătate. 

O analiză citată în carte arată că “efectul letal al relațiilor interpersonale deficitare este comparabil cu factori de risc precum fumatul și alcoolul și chiar depășește pericolele reprezentate de inactivitatea fizică și de obezitate.”

În acest articol, poți afla 6 dintre cele mai importante lecții pe care le aduce opera lui Gabor Maté, astfel încât să trăiești o viață mai satisfăcătoare.

 

Mitul Normalității: omul ca ființă bio-psiho-socială

Gabor și Daniel Maté, abordează sănătatea și bunăstarea în mod holistic. Funcționarea noastră fizică, spun autorii, nu poate fi separată de funcționarea mentală și socială. Dr. Maté vede persoana atât ca organism, cât și ca ființă socială. 

El susține că multe dintre comportamentele și provocările noastre sunt legate de mediul emoțional în care trăim și de mentalitatea consumeristă actuală. Culturii în care trăim și care ne formează mentalitatea încă din copilărie i se acordă o atenție deosebită:

“Cultura de astăzi a tensionat dezvoltarea umană pe linii nesănătoase de la concepție încoace, conducând la o normalitate care, din perspectiva nevoilor și istoriei evolutive a speciei noastre, este complet aberantă. Și asta, ca să spunem lucrurilor pe nume, este un pericol major pentru sănătate”, scrie Gabor Maté.

Astfel, stilul de viață, modul de gândire, conținutul digital consumat și experiențele trăite își vor spune cuvântul în procese corporale. De asemenea, procesele fizice vor influența starea de spirit și felul în care ne simțim. 

 

Mitul Normalității: boala ca proces

Privind suferința fizică și suferința emoțională în legătură una cu cealaltă, perspectiva asupra celor două se schimbă. Ele pot conține indicii una despre cealaltă, pot fi surse de vindecare și pot servi ca semnale de alarmă pentru schimbări de viață necesare. 

Autorii invită, deci, la o schimbare de perspectivă asupra bolii:

“În loc să tratăm boala ca pe o entitate solidă care își impune voința malefică asupra corpului, am avea de-a face cu un proces, unul care nu poate fi extras din istoria noastră personală și contextul și cultura în care trăim”, scrie dr. Maté.

Bolile fizice, precum cele autoimune sau cronice, devin, în perspectiva lui Gabor Maté, manifestări ale conținuturilor emoționale, relaționale și culturale. 

 

6 lecții de reținut din Mitul Normalității, de Gabor Maté

Cartea este o sursă nesecată de înțelepciune și oferă o viziune amplă asupra sănătății fizice și mintale. 

Iată 6 lecții de reținut, pentru a cultiva un sentiment de unitate între corp, minte și spirit:

  • Regândirea normalității

Maté contestă noțiunea convențională de normalitate, argumentând că așteptările societății impun adesea standarde nerealiste. El încurajează cititorii să pună la îndoială și să-și redefinească înțelegerea a ceea ce este considerat „normal”. 

Subliniind diversitatea experiențelor umane, cartea susține necesitatea unei perspective mai cuprinzătoare. Atât din punct de vedere medical, cât și emoțional, o redefinire a normalității poate schimba aspecte esențiale ale vieții cotidiene: de la cum înțelegem succesul până la cum ne creștem copiii.

  • Înțelegerea experiențelor timpurii

O temă centrală în munca lui Gabor Maté este impactul experiențelor din copilărie asupra sănătății mintale. El explorează modul în care traumele și adversitățile timpurii pot modela bunăstarea psihologică a unei persoane la vârsta adultă. 

Recunoașterea și abordarea acestor probleme de bază este crucială pentru înțelegerea și abordarea eficientă a provocărilor de sănătate mintală. Viața intrauterină, stresul mamei, experiența nașterii și copilăria pot fi baza unor mecanisme de apărare neproductive. De aici, pot izvorî probleme precum dependențe, depresie, anxietate, tulburări alimentare, etc.

  • Compasiune pentru adicții

Maté oferă o perspectivă plină de compasiune asupra dependenței, considerând-o un răspuns la durerea profundă și la traume nerezolvate. Deși ne gândim cel mai adesea la dependența de subtanțe ca fiind cea mai dăunătoare, autorul atrage atenția și asupra celor comportamentale. 

Acestea din urmă, pot fi încurajate și susținute chiar de cultura capitalistă: dependența de muncă, de ecrane, de cumpărături și jocuri de noroc.

În locul stigmei asupra persoanelor care se confruntă cu dependența, el pledează pentru înțelegerea cauzelor fundamentale ale fenomenului. Această lecție încurajează trecerea de la judecată la sprijin ca mod de gestionare a dependenței la nivel de societate.

  • Influența societății asupra sănătății mintale

Cartea subliniază rolul semnificativ pe care îl joacă factorii sociali în modelarea sănătății mintale. Maté explorează modul în care așteptările culturale, presiunile economice și inegalitățile sistemice contribuie la stres și provocări de sănătate mintală. 

Recunoașterea acestor influențe externe este crucială pentru crearea unei societăți mai pline de compasiune și de sprijin. De asemenea, cunoscând factorii externi care pot contribui la disfuncții emoționale, te poți elibera de vinovăție, auto-blamare și singurătate.

  • Abordarea holistică a vindecării

Maté pledează pentru o abordare holistică a sănătății mintale, subliniind interconexiunea dintre minte, corp și spirit. El încurajează abordarea nu numai a simptomelor, ci și a cauzelor fundamentale ale problemelor de sănătate mintală. 

Această lecție subliniază importanța tratării persoanelor într-o manieră cuprinzătoare.  Ia în considerare toate aspectele bunăstării personale, pentru o vindecare și transformare autentice. Obiectivul medicinii clasice și alternative trebuie extins, conform autorilor, și asupra cauzelor afecțiunilor fizice și mintale, nu doar concentrat pe eliminarea simptomelor.

  • Cultivarea rezilienței

Maté împărtășește povești despre reziliență și transformare, evidențiind capacitatea înnăscută a oamenilor de a depăși adversitatea. Prin recunoașterea și cultivarea acestei rezistențe, atât la nivel individual, cât și la nivel de societate, există o oportunitate pentru schimbare pozitivă.

 Atât prin experiențe proprii, cât și prin practica medicală, Gabor Maté cheamă la o abordare mai plină de compasiune a sănătății mintale. El afirmă că nu tratamentele medicamentoase, ci relațiile sănătoase sunt cele ce pot încuraja transformarea de durată.

 

Cu empatie și o viziune de ansamblu, Maté invită cititorii să îmbrățișeze diversitatea experiențelor umane. Cartea sa reușește să pună la îndoială normele sociale și promovează o lume mai incluzivă.  

Apelul său de a pune la îndoială și de a redefini ceea ce este considerat normal este atât eliberator, cât și împuternic, încurajând cititorii să îmbrățișeze bogata tapiserie a experiențelor umane.

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții