8 sfaturi pentru a seta obiective realiste în 2024

Pe măsură ce anul se apropie de sfârșit, mulți dintre noi începem să ne gândim la rezoluții și obiective pe care dorim să le atingem în anul care vine. 

Setarea unor obiective personale la sfârșit de an este o practică foarte răspândită. O statistică Gallup arată că 8 din 10 adulți tineri (18-34 de ani) își setează obiective la trecerea dintre ani. Odată cu înaintarea în vârstă acest procent tinde să scadă, până la 62% pentru persoanele peste 55 de ani.

Stabilirea de obiective este o modalitate excelentă de a-ți direcționa eforturile. Este esențial, însă, să te asiguri că aceste obiective sunt realiste. Setând obiective prea mari sau creându-ți așteptări nerezonabile, vei fi dezamăgit/ă și îți poți știrbi stima de sine.

Iată opt sfaturi care te vor ajuta să îți stabilești obiective realiste pentru anul următor, pregătind terenul pentru un capitol al succesului și împlinirii.

 

Setarea de obiective – cu ce ne ajută?

Stabilirea obiectivelor este crucială pentru dezvoltarea personală și profesională. Acestea oferă o hartă pentru persoanele și organizațiile dornice să se auto-depășească. 

Stabilirea unor obiective clare și realizabile oferă direcție, motivație și un cadru pentru îmbunătățire continuă. Potrivit unui studiu realizat de dr. Gail Matthews, oamenii care își notează obiectivele, le împărtășesc altora și își mențin responsabilitatea, au cu 33% mai multe șanse de a-și atinge obiectivele.

De asemenea, setarea de obiective pentru echipe, tinde să motiveze membrii acesteia. Odată atinse aceste “borne”, încrederea în propriile forțe și în echipă crește. De asemenea, este o modalitatea eficientă de a măsura parcursul persoanelor și echipelor, urmărind evoluția în timp.

Stabilirea obiectivelor are un impact pozitiv asupra diferitelor aspecte ale vieții, de la succesul în carieră și bunăstarea financiară până la dezvoltarea personală și fericirea generală. 

 

8 sfaturi pentru obiective realiste în 2024

Succesul atingerii unor obiective personale pornește încă d ela setarea acestora. Iată câteva sfaturi de care să ții cont, pentru a evita dezamăgirea și a cultiva un sentiment de împlinire:

 

Păstrează-ți flexibilitatea

Viața este imprevizibilă, iar circumstanțele tale se pot schimba. Fii deschis să îți adaptezi obiectivele în funcție de situație – poate fi necesar să le amâni, să le modifici sau să le realizezi doar parțial. 

O mentalitate flexibilă îți va permite să navighezi prin provocările neașteptate fără a-ți abandona complet aspirațiile. Ajustează-ți obiectivele atunci când este necesar, rămânând, în același timp, fidel/ă viziunii tale generale.

 

Evaluează-ți, cu sinceritate, situația actuală

Înainte de a plonja în stabilirea de obiective pentru anul următor, acordă-ți un moment pentru a reflecta asupra circumstanțelor tale actuale. Recunoașterea situației în care te afli îți permite să îți stabilești obiective care nu sunt doar aspiraționale, ci și bazate pe realitate.

 Poate treci printr-o perioadă emoțională dificilă, ai făcut recent o schimbare majoră de viață sau ai sănătatea afectată. Alege obiective în acord cu aceste aspecte, astfel încât să fie realizabile și adaptate nevoilor tale unice.

 

Cunoaște-ți punctele forte și slăbiciunile

Nu uita să rezervi timp și pentru a reflecta asupra anului trecut. Răspunde întrebărilor precum: “Care au fost realizările tale?”, “Unde ai identificat greutăți?” 

Reflectarea asupra experiențelor tale poate oferi informații valoroase despre ceea ce a funcționat și ce nu. Folosește-le pentru a stabili obiective care se aliniază cu punctele tale tari și pentru a aborda domeniile de îmbunătățire. Ele sunt deosebit de importante în rata de succes a obiectivelor tale, mai ales dacă acestea din urmă sunt adaptate posibilităților personale.

 

Stabilește un timp specific

Încadrarea unor obiective într-un interval de timp pot avea un impact semnificativ asupra realizării lor. Deși este esențial să stabilești termene limită pentru responsabilitpți, fii realist/ă legat de timpul necesar pentru a-ți atinge obiectivele. Evită stabilirea unor termene prea ambițioase care pot duce la frustrare, procastinare și scăderea stimei de sine. 

Dacă timpul pe care îl dorești pentru un obiectiv este de 1 an, ai grijă să adaptezi și complexitatea lui. Poate fi neproductiv să setezi obiective majore într-un interval relativ scurt (ex. schimbarea carierei, finalizarea studiilor, etc).

 

Definește-ți valorile și prioritățile

Obiectivele tale ar trebui să se alinieze cu valorile și prioritățile tale. Fă-ți timp pentru a identifica ceea ce contează cu adevărat pentru tine. Acestea te vor ajuta să stabilești obiective care rezonează cu sinele tău autentic.

Fie că este vorba de creștere personală, avansare în carieră, sănătate sau relații, înțelegerea valorilor tale de bază este importantă. Acordajul cu valorile, stilul de viață și ideile personale, face diferența între dorințe și obiective. Acestea din urmă sunt mai concrete și realizabile.

 

Sparge obiectivul în pași mai mici

Obiectivele mari și ambițioase pot fi copleșitoare. Împarte-le în sarcini mai mici, mai ușor de gestionat. Acest lucru nu numai că face procesul mai puțin intimidant, dar îți permite și să sărbătorești victorii mai mici pe parcurs. 

Fiecare pas realizat te aduce mai aproape de scopul final, menținând motivația și impulsul. Atunci când ai obiective anuale, le poți diviza în obiective lunare mai mici. Aceasta este și o metodă bună de a rămâne în contact cu preigresul pe care îl faci.

 

Urmărește-ți progresul

Măsurarea progresului este crucială pentru a rămâne pe drumul cel bun. Stabilește criterii clare pentru evaluarea realizărilor tale. De asemenea, setează perioade de auto-evaluare, în care să iei pulsul procesului tău de atingere a obiectivelor.

În locul unui obiectiv generic precum „economisesc bani”, fă-l măsurabil prin specificarea unei sume de economisit în fiecare lună. În acest fel, poți vedea mai bine dacă și cum poți ajunge la rezultatul dorit. Măsurarea progresului te ajută să rămâi responsabil și îți oferă un sentiment de realizare.

 

Caută suport și responsabilizare

Împărtășește-ți obiectivele cu prietenii, familia sau un mentor care îți poate oferi sprijin și încurajare. Având un sistem social de suport, face procesul mai plăcut și îți stimulează simțul responsabilității. Discuțiile despre progres pot oferi perspective și motivație valoroase.

 

Pentru asta, poți apela și la un psihoterapeut sau consilier psihologic. Poți seta obiective alături de el/ea, pe care să le urmăriți împreună. Având un proces specific și un interval săptămânal pentru reflectare, te vei simți mai motivat/ă.

 

Stabilirea de obiective realiste pentru anul următor este un proces amplu și încurajator. Reflectând asupra resurselor tale actuale, definindu-ți valorile, fiind specific/ă și despărțind obiective mai mari în pași, poți crea un traseu spre succes. 

În setarea și atingerea unor obiective personale, procesul este la fel de important ca și rezultatul. Păstrează-ți flexibilitatea și adaptabilitatea, astfel încât să poți depăși perioadele aglomerate sau mai dificile. 

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții