Singuratate de Sărbători – cum să îi faci față?

Ne aflăm în plin sezon festiv, iar graba și emoțiile par să crească tot mai mult. În timp ce mulți se pregătesc pentru o perioadă de bucurie, căldură și conectare, o parte dintre adulți trăiesc o realitate diferită. 

Crăciunul poate fi o perioadă provocatoare pentru cei care se confruntă cu sentimentul de singuratate. În perioada Sărbătorilor, acesta crește, amplificat de presiunea socială, stresul financiar și pozitivitate toxică. O statistică relizată în Regatul Unit, în 2022, arată că 17% dintre adulți se simt mai singuri de Crăciun, decât în alte perioade ale anului.

Persoanele care le experimentează singuratate se pot simți izolate, neadecvate și vinovate pentru propria suferință. În această perioadă pot fi amplificate probleme de sănătate mintală existente pe timpul anului, precum anxietatea socială, depresia, dismorfia corporală.

În acest articol, vom vorbi pe larg despre sentimentul singurătății în perioada Crăciunului și Anului Nou. Află care sunt factorii amplificatori și strategiile pentru a-l depăși.

 

Singuratate de Sărbători – o problemă globală

Sentimentul de singuratate este universal, unul pe care îl putem experimenta cu toții. Dicționarul de psihologie american definește cuvântul singuratate drept: 

disconfortul sau neliniștea afectivă și cognitivă de a fi sau de a te percepe ca fiind singur sau, altfel, solitar.”

Sentimentul de singuratate poate apărea indiferent dacă suntem sau nu înconjurați de oameni. Singurătatea este legată atât de numărul relațiilor sociale, cât și de calitatea lor. Atunci când lipsește conectarea și intimitatea, ne putem percepe ca fiind singuri. 

În contextul adunărilor sociale mari, care au loc în perioada Sărbătorilor, se pot activa sau amplifica sentimente de singuratate și neadecvare. Apare, astfel, vinovăția și teama de a cere ajutor.

 

Factori care amplifică sentimentul de singuratate de sărbători

Atunci când trăiești singur/ă sau te simți astfel, Crăciunul și Anul Nou devin adevărate teste de răbdare. 

Următoarele aspecte pot amplifica sentimentul de singuratate de Sărbători:

  • Imaginea Crăciunui perfect

Mass-media ne bombardează cu imagini ale Crăciunului perfect – familii adunate în jurul bradului frumos împodobit, râsete și inimi pline de dragoste. Cu toate acestea, pentru multe persoane, această imagine idilică nu face decât să crească însingurarea auto-blamarea și sentimentele de neadecvare. 

Presiunea de a se conforma așteptărilor societății poate fi copleșitoare, mai ales pentru cei fără un cerc social stabil. 

  • Relațiile de familie problematice

Relațiile abuzive sunt, din păcate, o realitate a lumii noastre. În perioada Sărbătorilor crește preocuparea pentru imagine și se pot intensifica și conflictele în familie. Relațiile cu persoane diagnosticate cu tulburări de personalitate pot fi deosebit de dificile în această perioadă (ex. narcisism, borderline, bipolaritate).

În imposibilitatea de a avea un Crăciun calm, armonios, victimele se pot învinui și simți deosebit de singure și izolate.

  • Pozitivitate toxică

În timp ce gândirea pozitivă este, în general, benefică, pozitivitatea toxică o duce la extrem, negând validitatea oricăror emoții negative. Poate fi deosebit de dăunătoare, deoarece împiedică exprimarea autentică și favorizează evitarea, mai degrabă decât înțelegerea.

De Sărbători, pozitivitatea toxică poate crește, iar asta afectează persoanele care au dificultăți emoționale și simt singuratate. Ele se pot simți presate să pară fericite și se pot simți vinovate pentru propria stare.

 

Situații precum cele de mai sus continuă să existe și în sezonul festiv, fiind amplificate de dorința de perfecțiune. Singurătatea devine o durere tăcută, care poate trece neobservată în mijlocul bucuriei de Sărbători

 

5 sfaturi practice pentru a îmblânzi singurătatea de sărbători

Luna decembrie poate fi dificilă pentru cei care trăiesc cu dificultăți emoționale, fiindcă aduce mai multă presiune. Iată cum poți face față acestei poveri, în mod sănătos:

Implică-te în acțiuni de voluntariat

Voluntariatul în timpul sărbătorilor nu oferă doar un scop, ci oferă și o oportunitate de a socializa. Poți alege o cauză cu care să rezonezi, o activitate simplă și să te implici alături de alte persoane dornice să ajute. Este o ocazie de a cunoaște persoane noi, care se pot confrunta chiar cu o situație similară.

Multe organizații găzduiesc evenimente de sărbători și caută voluntari pentru a răspândi spiritul festiv celor aflați în nevoie.

Folosește tehnologia

În timp ce distanța fizică poate împiedica întâlnirile în persoană, tehnologia poate reduce această distanță. Apelurile video, celebrările virtuale și jocurile online pot ajuta la crearea unui sentiment de conexiune și incluziune.

Te poți reconecta, prin mesaje sau apeluri, cu persoane din trecut, prieteni îndepărtați sau membrii ai familiei. Ai avantajul că poți socializa de acasă și te poți opri când simți că ți se golesc bateriile sociale.

Cultivă compasiunea față de sine

Este esențial să practici autocompasiunea în perioadele de singurătate. Recunoașterea și acceptarea sentimentelor proprii, fără a judeca este un pas crucial către ruperea ciclului de izolare.

Te poți detașa de așteptările nerealiste din preajma Crăciunului, acceptând realitatea propriilor trăiri. Învinuirea, izolarea și critica față de tine doar vor crește sentimentele de devalorizare, inadecvare și singuratate.

Apelează la un specialist

Atunci când simți că nu ai cu cine să vorbești sau te temi că vei fi judecat, ia legătura cu un specialist în sănătate mintală. Un psihoterapeut, consilier sau coach, te poate ajuta să treci mai ușor prin singuratate și să o înțelegi mai bine.

De asemenea, în cabinetul unui psihoterapeut, poți începe și un proces de vindecare și creștere personală. 

Crează-ți tradiții proprii

Crearea de noi tradiții poate fi încurajatoare și te poate ajuta să îți muți atenția spre moduri pozitive de a petrece Sărbătorile. Fie că este vorba de încercarea de rețete noi, de activități festive sau de o plimbare de iarnă, stabilirea tradițiilor personale poate face sezonul mai semnificativ.

Dacă petreci Sărbătorile singur/ă, poți cauta activități cu însemnătate personală care să îți aducă plăcere și relaxare. Astfel, te poți deconecta de senzația de singuratate.

 

Crăciunul este un prilej compasiune, empatie și conexiune – cu noi și cu ceilalți. Înțelegând factorii care amplifică singurătatea în sezonul festiv și implementând strategii pentru a o depăși, poți trece mai ușor peste perioadele provocatoare. 

Dacă nu o experimentezi personal, dar știi pe cineva care se confruntă cu singuratate de Sărbători, poți oferi suport prin acceptare, inițierea conversației și afișarea interesului. Astfel, poți crea un mediu mai incluziv și mai favorabil conectării. Uneori, un simplu mesaj sau invitație, poate avea o semnificație deosebită în viața cuiva care se luptă cu dificultăți emoționale.

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții