O carte pe lună: What makes love last?, de J. Gottman

„What makes love last?” este una dintre cele mai importante lucrări ale lui John Gottman. Cartea pătrunde în complexitatea relațiilor de durată și a navigării obstacolelor din calea acestora.

Gottman este renumit pentru cercetările sale revoluționare privind știința iubirii și a relațiilor. Atât el, cât și institutul care îi poartă numele, au oferit cuplurilor informații esențiale asupra dinamicii care întărește sau rupe un parteneriat.

Publicată în 2012, cartea are la bază cercetarea și observațiile autorilor: J. Gottman și N. Silver. “What makes love last?”, tradus “Ce face dragostea să dureze?”, caută să răspundă unei întrebări fundamentale: care sunt aspectele implicate în crearea și menținerea unei legături armonioase, pe termen lung?

În acest articol, vom expune cele mai importante lecții propuse în carte, precum și concepte esențiale pentru o viață armonioasă în doi.

 

What makes love last: Patru călăreți ai Apocalipsei în cuplu

Gottman introduce conceptul de „călăreți ai Apocalipsei” în cuplu. Acestea sunt modele de comunicare distructive care pot eroda fundamentul oricărei relații. 

Potrivit lui Gottman, aceste comportamente și atitudini, repetate consistent într-un cuplu, pot prezice ruperea relației. Atunci când sunt persistente, ele creează un mediu ostil și împiedică o comunicare eficientă. Ele contribuie la scăderea satisfacției în relație și pot duce, în timp, la despărțire sau divorț.

1. Critică (Criticism)

Critica implică atacuri personale asupra caracterului partenerului, mai degrabă decât abordarea unui anumit comportament sau acțiuni. Depășește exprimarea unei nemulțumiri și atacă atributele de bază ale individului. Generalizările, remarcile acide și reproșurile sunt parte ale unei comunicări critice.

De exemplu, a spune „Tu întotdeauna…” sau „Niciodată…” poate fi perceput ca fiind critic și poate duce la defensivă.

2. Defensivitate (Defensiveness)

Răspunsul defensiv este, de cele mai multe ori, o reacție la critică. Defensivitatea apare atunci când o persoană se simte atacată sau criticată și răspunde deturnând vina sau evitând responsabilitatea. Este o formă de a proteja propria imagine.

Un partener defensiv poate să-și caute scuze, să joace rolul victimei sau să contra-atace. Starea defensivă împiedică comunicarea eficientă și rezolvarea problemelor.

3. Dispreț (Contempt)

Disprețul este o formă foarte toxică de critică. Implică și exprimarea lipsei de respect, a disprețului sau a superiorității față de partener/ă. Disprețul este deosebit de coroziv pentru o relație și erodează legătura emoțională dintre parteneri.

Acest lucru se poate manifesta prin sarcasm, batjocură, porecle, datul ochilor peste cap. Orice comportamente, gesturi sau expresii care transmit un sentiment de superioritate pot fi semne ale disprețului față de partener/ă.

4. Închidere (Stonewalling)

Închiderea înseamnă o retragere emoțională din relație, izolarea de partener și ieșirea din interacțiune și evitarea comunicării. Apar, de multe ori, ca reacție la expresiile de dispreț ale partenerului/ei. 

Închiderea se manifestă prin refuzul de a vorbi, răspunsul evazive, neatenție sau ieșitul fizic din interacțiune. Acest lucru face deosebit de dificilă rezolvarea conflictelor și împărtășirea experiențelor, fiindcă unul dintre parteneri refuză să participe.

Aceste comportamente țin atât de dinamica de cuplu, cât și de procesul personal de dezvoltare emoțională. Este importantă, astfel, evaluarea propriei responsabilități în cuplu și depășirea propriilor blocaje. 

Recunoașterea și munca activă pentru a înlocui aceste comportamente distructive cu o comunicare mai sănătoasă este crucială pentru longevitatea relației. 

 

7 lecții importante din What makes love last?

„What makes love last?”, de John Gottman, este încărcată cu insight-uri derivate din decenii de cercetare asupra relațiilor. Iată câteva dintre cele mai importante lecții din carte:

 

  • Acordajul emoțional

Esențial pentru iubirea de durată este conceptul de acordare emoțională – a fi profund în ton cu emoțiile partenerului tău. Acest lucru implică nu numai înțelegerea sentimentelor lor, ci și a reacționa într-un mod care favorizează conexiunea și sprijinul. Inteligența emoțională și empatia joacă un rol esențial în menținerea acestui acordaj.

  • Intenția de a repara relația

Gottman subliniază importanța încercărilor de reparare – eforturile depuse de unul sau ambii parteneri pentru a reduce tensiunea în timpul unui conflict. Recunoașterea și răspunsul pozitiv la încercările de reparare poate preveni escaladarea conflictelor. De asemenea, contribuie și la găsirea unei soluții sănătoase pentru dispută.

  • Menținerea încrederii

Cartea recunoaște fragilitatea încrederii în relații și explorează consecințele trădării, în special infidelitatea. Aceasta oferă îndrumări cu privire la reconstruirea încrederii, subliniind transparența, responsabilitatea și comunicarea eficientă ca elemente esențiale în procesul de vindecare.

  • Prietenia ca bază a cuplului

Gottman subliniază importanța prieteniei ca fundație a unei relații romantice. Cultivarea unei prietenii profunde implică interese comune, interacțiuni pozitive și o dragoste reală unul pentru celălalt. Această prietenie acționează ca un tampon în perioadele dificile și întărește conexiunea generală.

  • Deciziile active

Gottman introduce ideea de „alunecare versus decizie” în alegerile majore de viață, cum ar fi căsătoria. A decide în mod activ, intenționat, mai degrabă decât a aluneca pasiv în decizii, este cheia pentru a construi o bază puternică pentru iubirea de durată. În cartea sa, autorul încurajează cuplurile să comunice deschis despre așteptările și nivelurile de angajament.

 

  • Crearea și actualizarea hărților iubirii (Love Maps)

Conceptul „Harta iubirii” implică dezvoltarea unei înțelegeri detaliate a lumii interioare a partenerului tău – cunoașterea dorințelor, temerilor și aspirațiilor acestuia. Actualizarea regulată a acestei hărți este esențială pentru a rămâne conectat/ă cu partenerul pe termen lung. Este o dovadă de implicare în relație și interes față de celălalt, care sudează relația și sentimentul de intimitate.

  • Gestionarea conflictelor

Cartea recunoaște că unele conflicte sunt inevitabile în relații, dar oferă strategii pentru a le aborda în mod constructiv. Introduce conceptul de „blocaj”, în care un cuplu se confruntă repetitiv cu probleme persistente, nerezolvate. A învăța să navighezi un blocaj cu răbdare, empatie și deschidere spre compromis este esențial pentru menținerea unei relații puternice și rezistente.

 

„What Makes Love Last?” este un far al înțelepciunii pentru cuplurile care caută să navigheze în fluxurile și refluxurile relațiilor pe termen lung. Perspectivele doctorului John Gottman, bazate pe cercetare, oferă un ghid practic pentru înțelegerea dinamicii relației. Cartea promovarea intimitatea emoțională și înfruntarea cu empatie a furtunilor care apar inevitabil. 

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții