Social Media și stima de sine

În era digitală, rețelele de socializare (Social Media) au devenit o parte integrantă a vieții noastre. Modelează modul în care ne conectăm, comunicăm și ne percepem pe noi înșine. 

În timp ce aceste platforme oferă oportunități fără precedent de auto-exprimare și conectivitate, ridică și îngrijorări cu privire la impactul asupra bunăstării mintale. Respectul de sine și încrederea în forțele proprii pot avea de suferit din cauza comparației și a aparențelor afișate în Social Media. 

În acest articol poți afla mai multe despre relația complexă dintre rețelele sociale și stima de sine. Vom explora atât aspectele pozitive, cât și negative ale internetului, oferind perspective asupra modului în care poți naviga acest peisaj dinamic.

 

Ce este stima de sine?

Stima de sine este un element cheie al vieții noastre psihice și esențială bunăstării emoționale. Dicționarul APA o definește astfel:

“gradul în care calitățile și caracteristicile conținute în conceptul de sine sunt percepute ca fiind pozitive. Ea reflectă imaginea de sine fizică a unei persoane, viziunea asupra realizărilor și capacităților sale, precum și valorile și succesul perceput în a le respecta, precum și modurile în care ceilalți văd și răspund la acea persoană.”

Aceeași instituție atrage atenția asupra importanței stimei de sine în construirea unei vieți împlinite. O stimă de sine optimă inspiră ambiție și calm în situații stresante, pe când stima de sine slabă induce sentimente de inutilitate și neputință.

Nivelul stimei de sine se leagă de mai multe afecțiuni din sfera mintală și emoțională. O scădere drastică a acesteia are loc în depresie, anxietate și dependențe. O creștere exagerată a stimei de sine este caracteristică narcisismului, histrionismului și complexului de superioritate. Toate acestea au la bază trăiri profunde de inadecvare, incompetență și inutilitate.

 

Stima de sine și efectul Social Media 

Rețelele sociale sunt adesea caracterizate de o cultură omniprezentă a comparației. Imaginile și stilurile de viață atent șlefuite pot crea standarde nerealiste. Ajungi, astfel, să îți compari viața cu a celorlalți și să trăiești sentimente de inadecvare sau inferioritate.

Această expunere constantă la versiuni idealizate ale vieții poate contribui la sentimente de inutilitate, gelozie și stimă de sine scăzută.

Principalul pericol al comparațiilor în lumea digitală vine de la crearea așteptărilor nerealiste de la noi înșine, de la ceilalți, de la situații. Cercetătorii au arătat că imaginea prezentată în Social Media este, cel mai adesea, o versiune îmbunătățită, dacă nu chiar inexistentă a realității. 

Această tendință firească, de a ne arăta într-o lumină întotdeauna bună, amplifică fenomenul comparației și afectează stima de sine. Stilul de viață, vacanțele scumpe sau succesele rapide prezentate online pot declanșa și menține frica de a rata ceva – sindromul FOMO (Fear of Missing Out).

 

5 moduri de a-ți păstra stima de sine în era Social Media

Internetul și expunerea la platformele de socializare este inevitabilă în zilele noastre. Ea aduce accesibilitate, comunicare mai ușoară și obținerea rapidă a informațiilor. 

Iată cum te poți bucura de beneficiile Social Media fără a-i simți efectele nocive la fel de puternic:

  • Consumă responsabil

De multe ori, navigatul pe Social Media este o activitate de evadare, de deconectare de la emoții și lumea exterioară. Ea poate deveni, astfel, un automatism care oferă o pastilă de relaxare și se poate întâmpla fără să o conștientizezi.

Primul pas spre a prelua controlul conținutului din Social Media este să îți evaluezi trăirile atunci când te expui anumitor tipuri de conținut. Poate fi vorba despre persoane cunoscute, rude sau persoane publice ale căror postări te pot face să te simți incomod.

Fii conștient/ă de conținutul pe care îl consumi și de cum te face să te simți. Nu mai urmări conturile âți care declanșează emoții negative sau te fac să îți pui la îndoială valoarea de sine. Poți decide dacă îți dorești să fii expus/ă unui tip de conținut ștergâng reclamele sau raportând conturi ofensatoare.

  • Limitează timpul petrecut la ecran

Fiind și modalități simple de comunicare cu ceilalți, platformele de socializare ajung să ne ocupe mult timp și spațiu mental. Totuși, petrecerea unui timp îndelungat derulând fluxul de informații din aceste platforme poate aduce sentimente de inferioritate și inadecvare.

Stabilește limite clare în ceea ce privește utilizarea rețelelor sociale. Poți aloca un timp limitat pentru scrolling (derularea fluxului de noutăți) sau poți folosi o aplicație pentru limitarea timpului la ecrane. 

Poți, de asemenea, să dezinstalezi anumite aplicații de socializare sau îți poți restrange accesul la device-uri. De exemplu, poți ține telefonul departe de pat/canapea sau chiar în altă cameră, pentru a-ți limita timpul pe Social Media.

  • Caută autenticitatea în locul perfecțiunii

Înainte de a integra acest principiu în propriul comportament pe Social Media, poți căuta să urmărești conturile care îl promovează. 

Multe personalități și brand-uri aleg să comunice în virtutea autenticității și naturaleții, ceea ce te poate inspira. Construirea unui flux de informații pozitiv, axat pe încurajări și inspirație te va ajuta să îți păstrezi imaginea de sine. De asemenea, te poate ajuta să găsești informații utile când ai nevoie de ele.

Dacă folosești Social Media pentru a te exprima, poți evalua propriul comportament online. Poți, la rândul tău să afișezi o imagine cât mai fidelă realității, astfel încât să promovezi autenticitate în locul perfecțiunii.

  • Dezvoltă compasiune față de tine însuți

Cultivarea unei atitudini blânde și înțelegătoare față de propria persoană te va ajuta să îți menții stima de sine în furtuna Social Media. Compasiunea față de sine este o abilitate cheie pentru o sănătate mintală bună.

Amintește-ți că perfecțiunea este un standard nerealist. Îmbrățișează-ți defectele și greșelile ca parte a călătoriei tale unice. Toată lumea, inclusiv cei de pe rețelele sociale, are propriul set de provocări și defecte. 

Setându-ți standarde prea înalte sau nepotrivite situației tale poți trăi constant sentimente de nemulțumire, inadecvare sau rușine. Un exercițiu de sinceritate cu tine însuți și contextul de viață, te va ajuta să te reconectezi cu tien și să te evaluezi corect.

  • Prioritizează interacțiunile offline

Prioritizează relațiile din lumea reală. Timpul petrecut cu prietenii și familia offline sunt o sursă semnificativă de validare și sprijin. Conexiunile în persoană cântăresc mult în crearea unei rețele de siguranță palpabile și îmbunătățirea stării emoționale.

Dacă te confrunți cu probleme de stimă de sine legate de rețelele de socializare, discută cu apropiații. Prietenii, familia sau un profesionist în sănătate mintală, te pot susține, îți pot oferi validarea și conectarea fundamentale. 

Vorbind despre experiența ta, poți normaliza aceste preocupări și la alte persoane, adresând astfel o problemă actuală, dar nevăzută. 

 

Ține minte că rețelele de socializare sunt un instrument și că ai puterea de a-ți modela experiența online. Prin implementarea strategiilor de mai sus, poți folosi Social Media controlat, astfel încât să te ferești de efectele sale negative. 

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții