ADHD la adulți: mit și realitate

Când auzi ADHD îți imaginezi un copil cu multă energie și un joc dezorganizat. Tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) poate ridica probleme și adulților, mai ales dacă nu este gestionată corespunzător. 

Asocierea aproape exclusivă a ADHD cu perioada copilăriei face această afecțiune greu de identificat și tratat în viața adultă. Mai mult, anumite simptome sunt deseori etichetate negativ, drept incompetență sau rea-voință. 

În multe cazuri, ADHD este diagnosticat în copilărie și continuă în viața adultă. Alteori, el nu este recunoscut în prima parte a vieții și devine o povară mai târziu.

Manifestările specifice, de neatenție și hiperactivitate pot afecta viața de zi cu zi a adulților care trăiesc cu ele. Performanța la locul de muncă și relațiile pot avea de suferit. Gestionarea timpului, task-urile compleze și organizarea sunt arii dificile pentru un adult cu ADHD.

În acest articol, poți afla mai multe despre ADHD, cum îl recunoști la adulți și cum poate fi el gestionat. 

 

ADHD – ce înseamnă?

ADHD este abrevierea pentru Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Dicționarul APA definește acest fenomen astfel:

“un sindrom comportamental caracterizat prin prezența persistentă a șase sau mai multe simptome care implică neatenție sau impulsivitate și hiperactivitate. Simptomele, care afectează funcționarea socială, academică sau profesională, încep să apară înainte de vârsta de 7 ani și sunt observate în mai multe contexte.”

Așadar, ADHD se caracterizează printr-o funcționare aparent dezorganizată, neatenție, hiperactivitate și impulsivitate. Dacă în copilărie apare diagnosticul de ADHD, acesta se poate menține și în viața adultă, necesitând adaptări și startegii de intervenție specifică. 

La adulți, simptomele se pot manifesta diferit decât la copii, ceea ce face tulburarea mai greu de recunoscut. Maturizarea, creșterea fizică și stilul de viață, au un cuvânt de spus în diferențele de manifestare a ADHD la copii și adulți.

Unele semne comune includ dificultăți de concentrare, uitare, impulsivitate, neliniște și probleme cu organizarea și gestionarea timpului.

 

Semne de ADHD la adulți

Diagnosticul de ADHD cuprinde simptome caracteristice celor două arii: neatenție și hiperactivitate. Conform statisticilor, peste 60% dintre adulții cu această tulburare experimentează o formă mixtă, având simptome din ambele categorii. 

Semnele care pot indica deficitul de atenție la adulți includ:

 

 • Dificultăți de concentrare recurente;
 • Rătăcirea frecventă a obiectelor;
 • Întârzieri frecvente;
 • Comportamente de risc;
 • Dificultăți în a aculta și ține conversații;
 • Incapacitatea de a prioritiza;
 • Probleme relaționale frecvente;
 • Stare de spirit agitată, nervoasă;
 • Probleme cu memoria;
 • Reactivitate emoțională – accese de furie.

 

Spre deosebire de copilărie, când simptomele ADHD conduc adesea la un diagnostic precoce, adulții pot să nici nu realizeze că au ADHD. Factori precum mecanismele de adaptare, așteptările societății și concepția greșită că ADHD este doar o afecțiune a copilăriei contribuie la subdiagnosticarea adulților. 

Căutarea ajutorului profesional de la psihologi, psihiatri sau alți experți în sănătate mintală este crucială pentru un diagnostic precis și un management eficient.

 

ADHD la adulți – strategii de abordare

Despre tartamentul ADHD se poate vorbi în termeni de ameliorare a comportamentelor și îmbunătățire a sănătății mintale. Deși ADHD nu are un leac, diferite tratamente și strategii pot ajuta adulții să gestioneze eficient simptomele. 

 

 • Sistemul de suport

Adulții care trăiesc cu ADHD, diagnosticat sau nu, sunt deseori ținta stigmei și prejudecăților. Din cauza organizării precare, a vorbirii rapide și uneori incoerente sau a mișcării excesive, ei/ele pot avea dificultăți în relații. Se confruntă deseori cu critică, blamare și excludere din grupuri.

Construirea unui sistem de sprijin puternic este crucială pentru adulții cu ADHD. Prietenii, familia și colegii pot avea un impact pozitiv semnificativ. Cu cât rețeaua socială a unei persoane cu ADHD este mai solidă, cu atât ea poate gestiona mai bine provocările tulburării.

Comunicarea deschisă, flexibilitatea și empatia sunt vitale pentru crearea unui mediu sigur și adaptat unui adult cu ADHD:

 

 • Ajutor de specialitate

Optimizarea simptomelor ADHD, poate include atât tratament medicamentos, cât și un proces terapeutic. Medicamentele, stimulentele și non-stimulantele, sunt de obicei prescrise pentru a spori atenția și pentru a reduce impulsivitatea. Acest tratament este decis de medicul psihiatru, în urma controalelor regulate. 

În ceea ce privește procesul terapeutic, abordările comportamentale s-au dovedit a fi eficiente. Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și coaching-ul pot oferi strategii practice pentru a face față provocărilor zilnice. 

Stabilirea de rutine, setarea de obiective realiste și îmbunătățirea abilităților de gestionare a timpului sunt componente esențiale ale managementului eficient al ADHD.

 

 • Rutine adaptate 

Viața unei persoane care trăiește cu ADHD este diferită de cea a unei persoane neurotipice. Abordarea task-urilor, orientarea în timp și spațiu, precum și modul de relaționare sunt diferite. 

Crearea unor rutine zilnice adaptate, flexibilitatea programului și incluziunea socială la locul de muncă sunt elemente importante pentru persoanele neurodivergente. Modificarea mediului este, de asemenea importantă pentru un adult cu ADHD. Depozitarea eficientă și amenajarea spațiului pentru nevoile senzoriale specifice sunt de ajutor.

Fiind necesară o adaptare a rutinelor și o organizare bună, această responsbailitate poate reveni unei persoane de suport. Implicarea persoanei cu ADHD în deciziile zilnice este esențială, oferindu-i astfel control asupra rutinelor și flexibilitate. 

 

 • Recunoaște provocările co-existente

ADHD la adulți este, deseori, însoțit de dificultăți de gestionare a emoțiilor și interacțiune socială. Acestea pot afecta sănătatea mintală a unei persoane neurodivergente, ducând chiar la anxietate, depresie și coping nesănătos (ex. Consum de substanțe, dependneță de ecrane, etc.)

Din cauza impulsivității și hiperactivității, și unele aspecte ale sănătății fizice sunt afectate. Calitatea somnului poate să scadă, mesele pot fi neregulate și slab nutritive, rutina de exerciții fizice poate avea de suferit. 

În unele cazuri, adulții cu ADHD sunt mai predispuși la tulburări de personalitate, defciențe de învățare și tulburări ale limbajului. ADHD nedescoperit și netratat poate exacerba aceste provocări, creând o rețea complexă de simptome care afectează calitatea vieții. 

 

ADHD la adulți este o afecțiune complexă și adesea neînțeleasă. Ea poate avea un impact semnificativ asupra diferitelor aspecte ale vieții, de la parcursul în carieră la calitatea relațiilor. Recunoașterea simptomelor, ajutorul specializat și implementarea strategiilor eficiente de management sunt pași esențiali pentru a duce o viață împlinită cu ADHD.

Încurajând înțelegerea și sprijinul, societatea poate contribui la distrugerea stigmatizării asociate cu ADHD la adulți. Promovarea unei abordări mai incluzive și mai empatice va îmbunătăți sănătatea mintală a persoanelor care trăiesc cu ADHD și ale apropiaților lor.

 

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții