Într-o lume care prețuiește încrederea neclintită și convingerile statornice, Adam Grant provoacă status quo-ul cu cartea sa provocatoare, „Think Again”.
Această lucrare transformatoare vorbește despre flexibilitate cognitivă. Astfel, încurajează cititorii să îmbrățișeze puterea răzgândirii (re-gândirii) pentru a naviga într-un peisaj în continuă schimbare.
Adam Grant este psiholog organizațional și autor al numerose bestseller-uri. În Think Again, el își aduce experiența în prim-plan, disecând complexitățile învățării, dez-învățării (unlearning) și re-învățării (relearning) în căutarea creșterii personale și profesionale.
În acest articol, poți afla mai multe despre ideile propuse de Grant în cartea sa. De asemenea, am extras cele mai folositoare 5 lecții pe care le poți prelua din aceasta.
Think Again – conceptul de flexibilitate cognitivă
În centrul cărții „Think Again” se află conceptul de flexibilitate cognitivă – o abilitate crucială în lumea dinamică și rapidă de astăzi.
Conform dicționarului APA, flexibilitatea cognitivă presupune: “capacitatea de evaluare obiectivă și acțiune flexibilă corespunzătoare. Flexibilitatea cognitivă implică, de asemenea, adaptabilitate și corectitudine.”
Flexibilitatea cognitivă implică, deci, abilitatea de a-ți adapta gândirea, de a pune sub semnul întrebării asumpțiile și de a găsi perspective alternative. Adam Grant afirmă că flexibilitatea cognitivă este un semn de putere personală și nu o slăbiciune.
El demontează mitul conform căruia convingerile statornice și neschimbate dovedesc inteligența. Schimbările rapide ale lumii șu culturii actuale subliniază importanța modestiei intelectuale și a dorinței de a reconsidera.
Gândește ca un cercetător
În Think Again, Adam Grant propune un mod de gândire și acțiune care să înglobeze valorile flexibilității.
“Tratează-ți strategia ca pe o ipoteză și produsul ca pe un experiment”, îndeamnă autorul. Din această perspectivă, pleci la drum cu un set de întrebări cărora le cauți răspuns pe parcurs. O astfel de abordare promovează deschiderea, flexibilitatea și libertatea de exprimare. Ea nu exclude întocmirea unui plan și respectarea lui – încurajează, însă, la adaptabilitate și a lăsa loc pentru neprevăzut.
În sens opus, atunci când pornești de la răspunsuri și descurajezi întrebările, creativitatea și motivația sunt diminuate. Un atu al echipelor performante este capacitatea de inovare și reziliența în fața schimbării.
Cartea lui Grant oferă o colecție de dovezi care susțin flexibilitatea cognitivă și gândirea critică. Aceste idei pot îmbunătăți nu doar performanța unei echipe și calitatea management-ului, ci și viața personală. Acceptarea și îmbățișarea schimbării limitează anxietatea, îți crește motivația și te ajută să îți păstrezi calmul în situații dificile.
Think Again – 7 lecții valoroase
Grant își susține argumentele prin exemple reale. Aduce în prim-plan povești de succes despre necesitatea re-evaluării într-o lume dinamică.
De la manageri care reușesc să se reorienteze strategic, până la politicieni care admit o schimbare de poziție, Think Again conține lecții valoroase despre adaptabilitate:
Învață să te dezveți
Dezvățarea (unlearning) înseamnă renunțarea la informații învechite sau incorecte și deschiderea spre dobândirea de noi cunoștințe. Capacitatea de a dez-învăța este o abilitate crucială într-o lume în schimbare rapidă.
Aceasta implică recunoașterea momentului în care trebuie să îți actualizezi modelele mentale și să te adaptezi la informații noi. Așadar, necesită o conectare bună cu prezentul, cu noile descoperiri și cu tendințele globale.
Creează o cultură a răzgândirii
Think Again” discută și despre importanța promovării unei culturi a deschiderii și adaptabilității în cadrul organizațiilor. Mediile care încurajează angajații să-și exprime opiniile divergente și să provoace status quo-ul contribuie la o învățare colectivă.
De asemenea, posibilitatea de a re-evalua procesele duce și la decizii mai bune pe termen lung și crește moralul echipei. Flexibilitatea cognitivă este o parte importantă a sănătății mintale le locul de muncă.
Practică modestia intelectuală
La baza mesajului lui Grant se află ideea de modestie intelectuală – recunoașterea faptului că nu știm totul, iar convingerile și opiniile noastre sunt supuse schimbării. Cartea te invită la acceptarea incertitudinii și dezincriminarea ei. Modestia intelectuală te învață să apreciezi valoarea perspectivelor diferite și lasă loc comunicării sănătoase.
Înțelegând și acceptând că nu poți ști totul, ajungi să abordezi cunoștințele cu un sentiment de curiozitate, mai degrabă, decât de rigiditate. Această curiozitate este cea care stârnește motivația interioară și sudează mai bine echipa.
Pune la îndoială asumpțiile
Una dintre principalele concluzii din „Think Again” este potențialul prejudiciu al certitudinii necontrolate. Încrederea excesivă în anumite opinii, credințe sau informații are la bază căutarea siguranței și certitudinii.
Grant arată modul în care indivizii și organizațiile au de suferit atunci când liderii devin prinși în propriile dogme. Prin exemple reale și cercetări științifice, cartea vorbește despre bias-urile cognitive care împiedică dezvoltarea. Atât la nivelul organizației, cât și în viața personală, încrederea oarbă în ceea ce știm deja poate fi un obstacol semnificativ.
Respectă procesul de re-evaluare
Grant promovează ideea că este în regulă să te răzgândești atunci când ți se prezintă noi informații sau perspective. El sugerează că dorința de a-ți reevalua și actualiza opiniile bazate pe dovezi este un semn de flexibilitate intelectuală și de creștere.
Atunci când o persoană se agață de o anumită perspectivă sau plan, poate fi vorba despre o nevoie emoțională personală. Deși aduce un sentiment de confort pe moment, statornicia în idei poate deveni stagnare personală sau profesională.
Acordă importanță feedback-ului
Grant subliniază rolul feedback-ului în procesul de regândire. Cartea sa subliniază necesitatea unei critici constructive pentru a stimula creșterea.
El contestă ideea că feedback-ul ar trebui căutat numai atunci când lucrurile merg prost. O alternativă mai sănătoasă este abordarea proactivă a căutării de contribuții. Think Again pune feedback-ul, chiar și atunci când este inconfortabil, în centrul dezvoltății personale și organizaționale.
Mentalitatea de creștere reinventată
Conceptul de mentalitate de creștere a câștigat mult teren în ultimii ani. Adam Grant face un pas mai departe, explorând modul în care o „modalitate de regândire” poate îmbunătăți dezvoltarea personală și profesională.
El pledează pentru un ciclu continuu de învățare și adaptare a cunoștințelor, un proces de igienă mentală. Capacitatea de a re-gândi (a gândi din nou) diverse situații este o condiție necesară pentru succesul pe termen lung.
Printr-o combinație convingătoare de cercetări, exemple și sfaturi practice, Grant provoacă cititorii să-și reconsidere abordarea față de învățare și dez-învățare. Think Again este un instrument cheie pentru cei care caută să prospere într-un viitor imprevizibil – unul în care capacitatea de a “gândi din nou” nu este un lux, ci o necesitate.
După cum spune clar autorul, „Motorul suprem al progresului uman este mintea umană”. „Think Again” oferă o hartă pentru deblocarea întregului potențial al acestui instrument remarcabil.