Psihoterapia este asociată cu conversația și tehnicile cognitiv-comportamentale. Există, însă, și o formă creativă de lucru: terapia prin artă.
Aceasta se bazează pe exprimarea în forme non-verbale și oferă libertate de expresie. Astfel, ea poate depăși blocajele lingvistice, culturale și sociale. Ea combină psihoterapia cu tehnicile expresive, creând un spațiu sigur, spontan și expresiv.
Terapia prin artă este o formă de terapie cu un potențial vindecător semnificativ. Specialiștii încurajează oamenii să folosească arta ca mijloc de auto-exprimare și vindecare. De aceea, ea a devenit din ce în ce mai populară în problematici de sănătate mintală precum depresie, anxietate, stres post-traumatic și sindrom burnout.
În acest articol, poți afla ce este terapia prin artă, când poate fi benefică și ce tehnici specifice acestei abordări poți încerca acasă.
Ce este terapia prin artă?
Asociația Americană de Terapie prin Artă definește metoda astfel:
“O metodă integrativă ce îmbunătățește viața indivizilor, familiilor și comunităților prin procesul creării de artă, exprimării creative, psihologiei aplicate și relației terapeutice.”
Terapia prin artă abordează persoana în mod holistic: ca minte, corp și spirit. Artele vizuale, muzica, dansul și alte forme creative servesc drept căi de eliberare și vindecare emoțională.
Tehnicile kinestezice, senzoriale și perceptive invită la o comunicare alternativă, ce depășește limitările limbajului, spun specialiștii americani. Această formă de psihoterapie este eficientă, mai ales, în cazul persoanelor cu dificultăți de exprimare, anxietate socială sau stres post-traumatic.
Ea adresează, de asemenea, și alte dificultăți ce țin de funcționarea mintală și emoțională, îmbunătățind starea psihică și relațiile sociale.
Terapia prin artă: când te ajută?
Această formă de terapie poate fi benefică la orice vârstă, în orice mediu și cu orice nivel de abilități. Astfel, terapia prin artă este o abordare versatilă și incluzivă a vindecării.
Ea se remarcă pentru rezultatele bune mai ales în cazurile următoare:
Traume și stres post-traumatic:
Terapia prin artă poate fi un instrument puternic pentru persoanele care au suferit traume sau care suferă de tulburare de stres posttraumatic (PTSD). Oferă un mijloc non-verbal de procesare și exprimare a emoțiilor, ajutându-i să-și recapete un sentiment de control asupra gândurilor și sentimentelor lor. De asemenea, atunci când trauma este puternică, terapia prin artă eliberează clientul de presiunea de a vorbi și a retrăi momentele dureroase.
Tulburări cognitive și de dezvoltare:
Pentru cei cu tulburări cognitive sau de dezvoltare, terapia prin artă poate servi ca mijloc de comunicare și auto-exprimare atunci când comunicarea verbală este o provocare. Terapia prin artă s-a dovedit eficientă în lucrul cu persoane cu schizofrenie și psihoze, conform Institutului Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire din Marea Britanie.
Stres și anxietate:
Terapia prin artă oferă o oportunitate de eliberare constructivă a tensiunii, promovând gestionarea sănătoasă a stresului și a anxietății. Crearea de artă poate reduce nivelul hormonilor de stres, poate promova relaxarea și poate încuraja atenția. Prin artă se pot exprima emoții deseori stigmatizate, precum furie, frustrare, nemulțumire.
Dificultăți de exprimare:
Pe cât de simplu sună, vorbitul despre propriile emoții, valori și idei nu este întotdeauna ușor. Terapia prin artă poate adresa aspecte ale lumii interioare fără a fi nevoie de exprimare directă, articulată. Ea le clienților permite să obțină o perspectivă asupra lumii lor interioare, să descopere emoții ascunse și să își exprime creativ unicitatea.
Multe persoane consideră terapia prin artă utilă pentru creșterea personală, autoexplorarea și exprimarea de sine.
4 tehnici inspirate de terapia prin artă
Arta, în toate formele ei, a fost întotdeauna o formă de expresie, un motor social. Îmbinarea ei cu psihologia și vindecarea emoțională este firească și dă naștere unui instrument de lucru deosebit de versatil.
Prin accesibilitatea lor, tehnicile terapiei prin artă pot fi la îndemâna oricui, oricând. Iată câteva activități creative simple pe care le poți încerca acasă, pentru a “gusta” procesul vindecător al acestei forme de lucru:
Colajul
Colajul este o tehnică terapeutică care presupune crearea unei compoziții vizuale prin lipirea diferitelor materiale pe o suprafață plană precum hârtie sau pânză. Materialele folosite pot fi decupaje din reviste, fotografii, desene și obiecte mici.
Crearea unui colaj este un prilej de autoexprimare și explorare. Poți alege imagini și materiale care rezonează cu emoțiile, experiențele sau gândurile tale. Procesul de selectare și aranjare a acestor elemente te ajută să îți comunici sentimentele, să vezi relațiile dintre ele și să descarci emoții altfel reprimate.
Autoportret emoțional
Această tehnică implică desenarea sau pictarea unei auto-reprezentări care transmite starea emoțională actuală sau o experiență emoțională specifică. Îți vei crea un autoportret care să reflecte dispoziția ta din prezent, o trăsătură a ta, o expereință.
Acesta poate fi un exercițiu semnificativ de auto-reflecție și înțelegere. Îți oferă o cale de a exprima vizual sentimente și idei prin artă. Procesul poate fi foarte introspectiv, mai ales atunci când este ghidat de un terapeut prin artă.
Exprimarea în simboluri
Poate una dintre cele mai libere și creative forme de terapie prin artă este exprimarea în simboluri. Pentru anumite trăiri, experiențe sau caracteristici, găsește un simbol sau creează unul. Recreează, apoi, acel simbol în formă creativă, prin sculptat, pictat, dans sau muzică.
Această tehnică este foarte versatilă pentru multitudinea de simboluri pe care le poți accesa. De asemenea, este o activitate profund personală, depinzând de ideile și experiențele unice ale fiecărei persoane. Exprimarea în simbol are un potențial mare de eliberare emoțională și explorare de sine, potrivit oricui.
Crearea unei mandale
Mandalele sunt modele geometrice care radiază dintr-un punct central. Ele sunt, cel mai adesea, circulare și simetrice. În terapia prin artă, crearea de mandale este o practică meditativă și terapeutică. Motivele repetitive și îmbinările complicate pot ajuta la reducerea anxietății și la creșterea capacității de concentrare.
Încearcă să desenezi, pictezi sau colorezi o mandală, respectând principiul simetriei și punctul central. Concentrându-te asupra procesului, poți intra într-o stare de mindfulness și echilibrare interioară. Crearea unei mandale te poate centra și îți permite să reflectezi la propria stare.
Cel mai important aspect al tehnicilor de terapie prin artă este procesul, nu rezultatul final. Ele sunt un mijloc de auto-descoperire și auto-exprimare și nu există o modalitate corectă sau greșită de a face acest lucru. Fii deschis/ă la ceea ce apare în timpul procesului creativ și oferă-ți compasiune când nu lucrurile nu merg așa cum te așteptai.
Terapia prin artă este un mijloc eficient și accesibil de promovare a bunăstării mentale și emoționale. Dacă ai de-a face cu stres, traume sau cauți exprimarea de sine și creșterea personală, terapia prin artă oferă o cale creativă și de vindecare.