O carte pe lună: Mindset, Carol Dweck

În lumea psihologiei și a dezvoltării personale, puține cărți au avut un impact la fel de profund precum „Mindset: The New Psychology of Success” a lui Carol Dweck. 

Lansată în 2006, această lucrare transformatoare explorează conceptul de mentalitate (mindset) și modul în care ne modelează credințele, comportamentele și, în cele din urmă, succesul. 

Mesajul principal al cărții este că ideile despre abilitățile noastre nu sunt fixe, ci pot fi dezvoltate. Această credință poate fi o forță puternică în modelarea vieții personale și profesionale. Cercetările și cunoștințele lui Dweck au inspirat nenumărați indivizi să se elibereze de limitările unei mentalități fixe și să îmbrățișeze beneficiile al unei mentalități de creștere.

În acest articol, vom explora ideea de mentalitate, semnificația acesteia în creșterea personală și aplicațiile practice care te pot ajuta să-ți atingi potențialul maxim.

 

Mindset fix vs. mindset de creștere

Termenul mindset se referă la modul de gândire și opiniile unei persoane, menținute pe termen lung. În cartea sa, Carol Dweck distinge două tipologii de gândire, care conduc spre idei, comportamente și decizii diferite:

 

Mindset fix

Credința că abilitățile noastre sunt înnăscute și nu se pot schimba în timp. Persoanele cu acest mindset se tem de greșeli, nu își asumă riscuri și pot evita situațiile provocatoare. 

Mindset de creștere

Credința că abilitățile noastre sunt maleabile și se pot îmbunătăți prin învățare și efort. Persoanele cu un astfel de mindset caută dezvoltarea continuă și dezvoltă o reziliență mai mare în fața provocărilor.

 

O mentalitate fixă te poate prinde într-o căutare constantă a validării exterioare, evitarea criticii și menținerea unei imagini perfecte. Mentalitatea de creștere te ajută să îți creezi propriile repere, îți permite să înveți din greșeli și valorizează învățarea.

Fără îndoială, un mindset de creștere este de preferat unui mindset fix. Totuși, istoria de viață, trăsăturile de personalitate și direcțiile societății ne împing mai mult spre cel din urmă. Cultivarea unui mindset de creștere poate avea loc personal, dar are efecte incredibile când este încurajată la nivelul comunităților și organizațiilor.

 

Mindset: 4 lecții pentru succes

Cartea lui Carol Dweck este un manifest pentru flexibilitate în gândire și comportament. Iată 4 idei care, odată interiorizate, te vor ajuta să îți transformi viața.

  • Îți poți alege propriul mindset

“Doar știind despre aceste două mindset-uri, poți începe să gândești și să acționezi în moduri noi”, scrie autoarea. Informația te ajută să te schimbi, făcându-te conștient/ă de avantajele unui mod nou de funcționare. 

De cele mai multe ori, ajungi să ai un mindset fix prin influențe inconștiente – mesaje din familie, convingeri ale societății, culturi organizaționale toxice. Trecerea spre un mindset de creștere necesită o alegere conștientă și efort susținut. 

Ea presupune conștientizarea convingerilor limitative și modificarea lor, ceea ce poate fi un proces de durată. De asemenea, presupune și depășirea gândirii în alb și negru, de tipul “Sunt fie capabil/ă, fie incapabil/ă”, “Sunt fie bun/ă, fie rău/rea”. În realitate, viețile noastre sunt complexe, cu multe arii de activitate. În timp ce în unele domenii excelăm, în altele este lor de îmbunătățiri. 

  • Călătoria este mai importantă decât destinația

Într-un mindset fix, rezultatele vor fi întotdeauna în prim-plan. Modul în care sunt obținute sau beneficiile pe plan personal sunt mai puțin importante. 

Într-un mindset de creștere există loc pentru exact asta – creștere. Planul inițial poate suferi modificări, situațiile de echipă sunt gestionate fără critică sau agresivitate și se pune accent și pe îmbunătățirea abilităților.

De asemenea, un mindset fix va acorda o importanță deosebită obstacolelor și greșelilor. O persoană cu o mentalitate de creștere va recunoaște erorile și își va putea asuma responsabilitatea pentru ele fără un sentiment de rușine sau umilire. 

 

  • Oricine poate cultiva un mindset de creștere

Dweck folosește în cartea sa exemplul bebelușilor și copiilor mici. Ei nu cunosc încă limitările lumii adulte, iar asta îi face să te simtă nelimitați, gata de orice. 

Încă de la vârste foarte mici, începe să se contureze unul sau altul dintre cele două tipuri de gândire. Semnele unui mindset de creștere sau fix pot fi văzute la copii în comportamente simple. De exemplu, un copil cu mindset de creștere va reconforta un alt copil care plânge. Un copil cu mindset fix va fi mai degrabă enervat de plânsul altui copil.

Autoarea vorbește și despre cultivarea unui mindset de creștere la copii. Cel mai important aspect este aici validarea și încurajarea efortului personal. Rezultatele bune sunt întotdeauna demne de admirație. Însă, prioritizarea lor va crea o mentalitate fixă. Aprecierea efortului depus, indiferent de rezultat, va contribui la crearea unei mentalități concentrate pe învățare.

  • Un mindset de creștere îți transformă relațiile

Un mindset de creștere îți poate îmbunătăți viața în mai multe aspecte, inclusiv relațiile cu ceilalți. Dweck explorează, de asemenea, influența mentalității asupra relațiile de cuplu, de familie sau de prietenie. 

O mentalitate de creștere în relații înseamnă prețuirea efortului și a comunicării, mai degrabă decât căutarea perfecțiunii. Implică recunoașterea faptului că oamenii pot evolua și se pot schimba în timp. Aplicând principiile mentalității de creștere în interacțiunile noastre, putem crea conexiuni mai sănătoase și mai împlinite cu ceilalți.

În contextul relațiilor, persoanele cu o mentalitate fixă ​​pot fi mai preocupate să convingă, ceea ce poate duce la conflicte și dificultăți în comunicare. Mai mult, o teamă exagerată de critică va crea distanță și va știrbi intimitatea și încrederea în relații apropiate. 

 

„Mindset”, de Carol Dweck, încurajează cititorii să-și regândească convingerile despre abilități și succes. Îi încurajează să cultive o mentalitate de creștere pentru a obține o dezvoltare personală și profesională consistentă și durabilă.

Puterea unei mentalități de creștere este la îndemâna fiecărei persoane. Odată valorificată, ea te va ajuta să construiești o viață mai împlinită și de succes. Lucrarea lui Carol Dweck este o dovadă a ideii că potențialul nostru nu este predeterminat, ci este limitat doar de granițele mentale pe care ni le-am stabilit. 

Îmbrățișarea unei mentalități de creștere poate deschide uși pe care nu le-ai crezut niciodată posibile și te poate conduce pe un drum al învățării continue, de realizare și de transformare personală.

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții