Astăzi celebrăm Ziua Mondială pentru Sănătate Mintală. Este o ocazie bună să reflectăm la calitatea vieții noastre prin prisma trăirilor, convingerilor și relațiilor pe care le avem.
La inițiativă Federației Mondiale pentru Sănătate Mintală, ziua de 10 octombrie este dedicată informării corecte și implicării sociale. Este o zi menită să crească conștientizarea la nivel global și să prevină afecțiuni mintale precum depresia, anxietatea, dependența de substanțe.
Ziua Mondială pentru Sănătate Mintală este ocazia perfectă pentru a reflecta și începe un proces de transformare personală.
În acest articol poți afla ce este, mai exact, sănătatea mintală și care sunt cele mai mari 5 arii la vieții ce o pot impacta.
Ce înseamnă sănătate mintală?
Termenul sănătate mintală este unul larg. Asociația Americană de Psihologie o definește astfel:
“o stare de spirit caracterizată prin bunăstare emoțională, o bună adaptare a comportamentului, o relativă libertate de anxietate și simptome invalidante și o capacitate de a stabili relații constructive și de a face față cerințelor și stresului obișnuit ale vieții.”
Astfel, sănătate mintală înseamnă mai mult decât simpla absență a disconfortului sau diagnosticului. Ea presupune devoltarea și practicarea unor abilități interioare de relaționare sănătoasă, rezolvare de probleme și gestionare a emoțiilor.
Din această perspectivă, o bună sănătate mintală necesită atenție și timp din partea noastră. La fel ca și sănătatea fizică, și în cea mintală este nevoie de prevenție și echilibru.
Sănătate mintală = drept universal
“Sănătatea mintală este un drept uman universal” – aceasta este tema din acest an a ZIlei Mondiale pentru Sănătate Mintală.
În ultimii ani, stigma din jurul problemelor de sănătate mintală s-a diminuat, iar accesul la ajutor specializat a crescut. Este un drum lung, însă, până la educarea corectă și completă a maselor în legătură cu problemele de sănătate mintală.
În 2023, este esențial să continuăm acest impuls și să încurajăm oamenii să vorbească despre sănătatea lor mintală fără teama de judecată sau discriminare. Ziua pentru Sănătate mintală servește ca un memento că este în regulă și să nu fii bine și că a cere ajutor este un semn de putere, nu de slăbiciune.
5 surse de sănătate mintală în viața ta
După cum spune și definiția termenului de sănătate mintală, ea înseamnă mai mult decât absența diagnosticului. Așadar, merită să ne evaluăm sănătatea psihică și emoțională chiar dacă suntem “funcționali”.
Iată cele 5 arii ale vieții care impactează cel mai puternic sănătatea mintală:
Relațiile sociale hrănitoare
Cel mai important aspect al vieții noastre emoționale sunt relațiile. Conform teoriei atașamentului, dezvoltată de J. Bowlby, se formăm mai întâi prin prisma relațiilor cu îngrijitorii din copilăria mică.
Specialiști de renume, precum Gabor Mate, Harville Hendrix sau Esther Perel, au construit abordări noi cu privire la relaționarea umană, pornind de la această teorie inițială. Calitatea relațiile în care trăim este recunoscută de comunitatea specialiștilor în sănătate mintală.
Relațiile hrănitoare sunt acelea bazate pe respect reciproc și cu cât mai puține condiționări. Ele necesită răbdare, dedicare și o bună “chimie” între persoanele implicate.
Autenticitatea, empatia și deschiderea sunt valori importante pe care se bazează relațiile sănătoase, ce susțin și o bună sănătate mintală. La polul opus, relațiile bazate pe control, evaluare și critică, favorizează afecțiuni precum depresie, anxietate, dependență, tulburări alimentare, etc.
O activitate recurentă
Rata depresiei în rândul persoanelor pensionate este mai ridicată decât în alte populații. Ieșirea din activitate generează sentiemnte de inutilitate, lipsă de sens și deconectare de lumea exterioară.
Menținerea unui ritm constant și implicarea într-o activitate individuală ori de grup, susține o sănătate mintală bună. În lipsa unei activități, dispare și sentimentul unui obiectiv, al unui sens mai mare sau a propriei eficiențe.
Astfel, stabilitatea locului de muncă, o carieră relativ sigură și tranzițiile optime între locuri de muncă sau posturi, sunt aspecte ce întrețin o bună sănătate mintală. Lipsa de stabilitate, fluctuațiile mari de venituri și activitate sunt factori ce afectează confortul și induc stări de anxietate și panică.
Dezvoltarea unui mindset de creștere
O gândire a creșterii înseamnă o abordare eficientă și sănătoasă a eșecului. Cum provocările, greșelile și eșecurile sunt parte a vieții noastre de zi cu zi, felul în care le privim își spune cuvântul și la capitolul sănătate mintală.
O perspectivă fatalistă asupra eșecului nu doar că îți scade eficiența și te împiedică să iei decizii, ci îți afectează și stima de sine, pe termen lung. Această perspectivă este amplificată de competitivitatea și ritmul acerb al vieții moderne.
Totuși, o mentalitate de creștere se dovedește mai productivă în timp. Ea presupune plasarea eșecurilor în sfera oportunităților de învățare și renunțarea la etichetele personale. O echipă cu o mentalitate de creștere promovează relații mai sănătoase, lucrează unitar și poate depăși mai ușor provocările.
Igiena informațională
Expunerea aproape constantă la informații din întreaga lume, la reclame și știri poate crea o viziune distorsionată asupra lumii și propriei persoane. O imagine sumbră despre lume și sentimentul propriei inutilități alimentează stările depresive, anxietatea, panica.
O igienă informațională bună susține și o sănătate mintală bună. Bombardarea cu informații te poate supraîncărca și te poate împiedica să îți creezi propriile idei. Este important să te informezi conștient, să cauți surse de încredere și să verifici, la nevoie, informațiile de care dispui.
Fenomenul fake news și avalanșa de informații din Social Media te deconectează de la propriile valori și îți poate chiar deteriora relațiile reale.
Sănătate mintală la locul de muncă
Locul de muncă este un aspect important al vieții noastre, fiindcă petrecem la job o parte semnificativă de timp. Cultura organizațională, relațiile de muncă și mentalitatea din jurul performanței sunt aspecte ce îți pot impacta sănătatea mintală.
În ultimii ani, a existat o recunoaștere tot mai mare a importanței sănătății mintale la locul de muncă. Angajatorii încep să ia măsuri proactive pentru a crea un mediu de lucru sănătos emoțional, înțelegând avantajele unor astfel de demersuri.
Apar deja politici și programe care abordează sănătatea mintală la locul de muncă. Exemple importante sunt: furnizarea de programe de asistență pentru angajați, promovarea echilibrului dintre viața profesională și personală, oferirea de resurse pentru sănătate mintală.
Sănătatea mintală este un aspect critic al bunăstării noastre generale. Ea afectează modul în care gândim, simțim și acționăm, influențându-ne capacitatea de a face față stresului, de a relaționa cu ceilalți și de a face alegeri.
În ciuda importanței sale sale, sănătatea mintală a fost adesea stigmatizată și neglijată. Ziua Sănătății Mintale își propune să schimbe această paradigmă subliniind importanța sănătății mintale și pledând pentru eliminarea stigmatului asociat cu aceasta.