Imagini superbe din vacanță, ținute de podium, aspect perfect îngrijit. Asta vedem, de cele mai multe ori, atunci când deschidem o platformă Social Media. Ceea ce nu se vede la fel de bine sunt simptomele de dismorfie corporală.
Acestea sunt mai frecvente în adolescență și, cu precădere în rândul femeilor. Femeile adult și bărbații nu sunt, însă, imuni la expunerea din Social Media. Căderea în dismorfie corporală se poate produce și la vârsta adultă, în urma evenimentelor traumatice, a remarcilor acide din online sau a stigmei sociale.
Popularitatea rețelelor de socializare, cu imaginile și filtrele sale atent selectate, a amplificat și mai mult pericolul de dismorfie, încurajând idealuri de frumusețe nerealiste și o cultură a comparației.
În acest articol poți afla mai multe despre ce presupune traiul cu dismorfie corporală, ce simptome are și cum este amplificată ea de rețelele de socializare.
Dismorfie corporală – ce înseamnă?
Tulburarea dismorfică corporală (BDD), cunoscută în mod obișnuit sub numele de dismorfie corporală, este o afecțiune de sănătate mintală. Este caracterizată printr-o preocupare obsesivă pentru defecte percepute în aspectul fizic, care pot fi minore sau chiar imaginare.
Această afecțiune poate fi profund debilitantă, afectând stima de sine a unei persoane, funcționarea zilnică și calitatea generală a vieții.
Este o tulburare complexă înrădăcinată într-o imagine de sine distorsionată, adesea însoțită de anxietate, depresie și chiar izolare socială. Cei care suferă de dismorfie corporală sunt incapabili să se vadă pe ei înșiși așa cum o fac alții, iar valoarea lor de sine este legată de imperfecțiunile lor fizice percepute.
O dismorfie corporală este greu de recunoscut și tratat, fiindcă victimele ei o țin, de cele mai multe ori ascunsă. Ei/ele fac eforturi pentru a-și masca preocuparea excesivă pentru aspectul fizic. Există, însă, câteva semnale de alarmă pe care le poți observa la o persoană cu dismorfie corporală.
7 semne de dismorfie corporală
La prima vedere, poate părea o problemă legată exclusiv de vanitate sau dorință de validare socială. Diagnosticul de dismorfie corporală este, însă, mult mai profund decât dorința de a arăta bine.
Iată câteva semne ce îți pot ridica întrebări:
- Căutarea exagerată a perfecțiunii;
- Acțiuni compulsive (ex. privitul în oglindă, cântăritul);
- Mascarea preocupării pentru aspectul fizic;
- Măsuri extreme pentru atingerea unui ideal de frumusețe;
- Obsesie față de aspectul fizic;
- Convingerea că are un defect fizic sesizabil;
- Căutarea validării exterioare cu privire la propriul aspect.
O persoană care trăiește cu dismorfie corporală experimentează sentimente puternice de rușine, inadecvare și devalorizare. Acestea sunt, deseori, ascunse. O persoană cu dismorfie corporală va încerca să își ascundă îngrijorarea sau eforturile pentru a arăta bine. Teama de a fi considerat/ă nebună sau prea dramatic/ă ori superficial/ă creează această tendință spre a se ascunde.
Recuperarea din dismorfie corporală include atât tratament medicamentos, cât și psihoterapie. Abordarea cognitiv-comportamentală este folosită la scară largă în ameliorarea simptomelor și modificarea convingerilor limitative. De asemenea, suportul apropiaților ajută foarte mult procesul de vindecare.
Dismorfie corporală: rolul Social Media
Una dintre cele mai semnificative influențe pe care le exercită rețelele sociale asupra dismorfiei corporale este perpetuarea standardelor de frumusețe nerealiste.
Cultul comparației
În lumea digitală a Social Media, comparația nu ia pauză aproape niciodată. Având capacitatea de a trece prin imagini și profiluri nesfârșite, este ușor pentru oricine să-și compare aspectul cu ceea ce vede. Comparația se face, însă, între realitatea unei persoane și imaginea online a alteia, având loc un bias inconștient.
Poți compara, de la aspectul fizic propriu-zis până la numărul de reacții sau comentariile primite de ceilalți. Această comparație neîncetată poate fi în detrimentul celor cu dismorfie corporală. Aceștia se pot concentra asupra defectelor percepute și se pot simți obligați să caute validarea prin interacțiuni online.
Realitatea filtrată
Filtrele și aplicațiile de editare foto sunt un bun instrument pentru exprimarea creativității. Totodată, ele contribuie la propagarea unei imagini distorsionate a realității. Apare o diferență semnificativă între personalitatea reală și imaginea de sine din online. Realitatea este percepută ca fiind nesatisfăcătoare și este încurajată căutarea perfecțiunii.
Persoanele cu dismorfie corporală sunt în mod special predispuse să folosească aceste filtre pentru a ascunde defectele percepute. Acest demers este deosebit de consumator psihic și emoțional, perpetuând o imagine de sine negativă și standarde nerealiste.
Celebrități și influenceri cu impact negativ
Celebritățile și persoanele publice din mediul online devin formatori de opinii și modele. Comunități vaste, de toate vârstele, sexele și nivelurile sociale, pot fi expuse la conținut filtrat și comercial, uneori cu potențial nociv.
Persoanele care trăiesc cu dismorfie corporală se pot simți presate să urmeze proceduri cosmetice uneori extreme și nesănătoase. De asemenea, ele pot folosi conținutul online drept standard de frumusețe în viața reală, ceea ce va amplifica imaginea negativă despre sine și stresul. Procedurile scumpe sau periculoase pe care le aleg uneori vedetele, pot fi considerate o normalitate și pot crește presiunea de a fi și arăta perfect.
Hărțuire și identități false
Fenomenul cyberbullying devine din ce în ce mai răspândit, mai ales în comunități vulnerabile. Jignirile online, comentariile acide cu privire la aspectul fizic și atacurile contribuie la dezvoltarea unei imagini negative despre sine și la creșterea presiunii. Agresivitatea online afectează deosebit de grav sănătatea mintală, mai ales în rândul adolescenților, care sunt mai sensibili la stigma socială și excludere.
Sub protecția anonimatului pe care îl poate oferi internetul, apar agresori ce emit amenințări, jigniri sau chiar mint grupuri vulnerabile. Persoanele cu dismorfie corporală sunt sensibile la comentarii legate de propriul aspect și pot recurge la măsuri periculoase pentru rezolvarea așa-ziselor probleme estetice.
Rețelele de socializare au revoluționat modul în care ne conectăm și comunicăm, dar au dat naștere și unui teren în care idealurile de frumusețe sunt amplificate și distorsionate. Pentru persoanele cu dismorfie corporală, acesta poate fi deosebit de periculos, fiindcă obsesiile și anxietățile lor sunt alimentate.
Recunoscând impactul rețelelor sociale și luând măsuri pentru a ne proteja sănătatea mintală, putem naviga în această lume digitală cu o mai mare rezistență și acceptare de sine. De asemenea, informarea corectă te poate ajuta să recunoști o dismorfie corporală în cercul tău de apropiați, având astfel, mai multe șanse de recuperare.