Productivitatea este piatra de temelie a succesului atât în viața noastră personală, cât și în cea profesională. În timp ce talentul și abilitățile joacă un rol important, obiceiurile tale zilnice pot avea ultimul cuvânt legat de cât de productiv lucrezi.
În ce măsură ești sau nu productiv, ține atât de caracteristici înnăscute, precum temperamentul, cât și de aptitudini dobândite. Cultivarea obiceiurilor potrivite te poate ajuta să îți maximizezi eficiența, să îți atingi obiectivele și să duci o viață mai împlinită.
Pe lângă beneficiile pentru sănătatea ta fizică sau mintală, unele obiceiuri te pot ajuta și să muncești în mod mai productiv. Odată implementate și repetate zilnic, ele vor contribui la crearea de noi căi neuronale, ce te vor ajuta să te reinventezi.
Tot prin schimbări mici, dar constante, poți învinge provocări frecvente ale vieții moderne, precum procrastinare, perfecționismul sau sindromul burnout.
În acest articol, vei descoperi șase obiceiuri zilnice care te ajută să lucrezi productiv și să trăiești echilibrat.
Neuroștiința productivității: cum funcționează creierul productiv?
Productivitatea este un concept cu mai multe fațete, înrădăcinat în funcționarea complexă a creierului uman.
Studiile arată că un comportament productiv apare atunci când în creier există un echilibru între 3 neurotransmițători importanți: dopamina, noradrenalina și acetilcolina. Aceste substanțe controlează procese precum plăcere, recompensă, frică, reacția de luptă sau fugi și ciclurile de somn-veghe.
Atunci când una dintre aceste substanțe se află în dezechilibru, te poți simți demotivat/ă și fără energie. Uneori, îți poate fi dificil să te oprești dintr-o activitate care îți oferă satisfacție imediată (ex. scrolling, jocuri video, etc) pentru a începe un task complex.
Astfel, a fi mai productiv, înseamnă, în primul rând, o bună sănătate fizică și mentală. Gestionând armonios somnul, nivelul de stres și motivația personală, poți deveni mai productiv. La echilibrarea acestui cocktail neurologic pot contribui semnificativ și obiceiurile din secțiunea următoare.
6 obiceiuri care te fac mai productiv
Pentru a deveni mai produtiv în munca ta și în proiectele personale, poți dezvolta obiceiuri zilnice care să te ajute. Odată setate, acestea vor contribui semnificativ la o mai mare productivitate peste zi.
Setează obiective zilnice
Ai, cel mai probabil, deja câteva planuri pe termen lung. Ce te poate ajuta la nivel micro, zi de zi, este setarea obiectivelor pe termen scurt. Aceste obiective pe termen scurt îți oferă focalizare și direcție, ghidându-te către aspirațiile tale pe termen lung.
Obiectivele zilnice despart sarcinile mari în pași gestionați, făcându-le mai puțin copleșitoare. Ele insuflă motivație și sentimentul că muncești cu un scop, ajutându-te să găsești energie chiar și în momente dificile. Atingerea obiectivelor zilnice ne crește încrederea și stima de sine, aspecte esențiale ale unei bune sănătăți mintale.
Adoptă ritualuri zilnice
Ritualurile sunt rutine cu o înseamnătate deosebită. Ele se repetă regulat și oferă un sentiment de așezare interioară, concentrare și energie. Începe-ți sau încheie-ți ziua cu ritualuri specifice. Îngrijirea personală, meditația sau cititul, pot reprezenta ritualuri, atunci când sunt încărcate de însemnătate personală. Chiar și peste zi, poți avea un ritual al mesei de prânz sau al pauzei de cafea.
Având ritualuri specifice, vei deveni mai productiv fiindcă vei căpăta, în timp, o direcție mai clară. Ele te ajută, de asemenea, să gestionezi mai bine stresul și să ai o structură mai clară a zilei.
Prioritizează-ți activitățile cu metoda Eisenhower
Matricea Eisenhower este un instrument simplu, dar puternic pentru clasificarea sarcinilor în funcție de urgența și importanța lor. Împarte sarcinile în patru categorii: urgente și importante, importante, dar nu urgente, urgente, dar nu importante și nici urgente, nici importante.
Concentrează-te mai întâi pe ceea ce este atât urgent, cât și important. Abordează, apoi, sarcinile importante, dar nu urgente. Deleagă sau elimină sarcinile care nu sunt importante sau urgente. Această metodă te ajută să te concentrezi asupra activităților cu prioritate ridicată și să lucrezi mai productiv.
Blochează intervale de timp pentru diferite activități
Contrar viziunii generale, a fi productiv nu înseamnă a rezolva cât mai multe task-uri, ci cât mai bine. Este un echilibru între antitatea și calitatea muncii. De aceea, este important să eviți multitasking-ul.
La începutul săptămânii sau zilei, setează intervale de timp specifice pentru activitățile planificate. Blochează aceste intervale în calendarul echipei. De exemplu, poți rezerva 45 de minute pentru muncă profundă (deep work), apoi 15 min pentru activități repetitive. Astfel, îți vei păstra concentrarea mai bine și vei putea înțelege mai în detaliu activitatea, atingând obiectivul zilei.
Măsoară progresul
Un aspect pe care majoritatea îl trecem cu vedea este să măsurăm progresul personal. După ce setezi obiectivele pe care îți dorești să le atingi, alege și o formă prin care poți măsura progresul în acest sens. Drumul spre scopul tău va fi mai plăcut având repere după care să te ghidezi.
Reviziundu-ți actvitatea la intervale regulate de timp, devii mai responsabil/ă și dezvolți un mindset mai productiv. De asemenea, observând progresul, vei căpăta și mai multă motivație pentru a te îmbunătăți și a te dezvolta. Devii, de asemenea mai încrezător/are în forțele proprii și avansezi mai ușor.
Fii atent/ă la sănătate și well-being
Bunăstarea începe de la cele mai mici aspecte ale vieții noastre, înainte de a se simți în cele mai înalte. Astfel, înainte de a căuta o bună productivitate și sănătate mintală, este important să te îngrijești de sănătatea ta fizică.
Creează-ți obiceiuri sănătoase precum sportul regulat, meditație, alimentație sănătoasă și hidratare corectă. O sănătate fizică bună, își va pune amprenta și asupra sănătății creierului, organul principal în reglarea comportamentului productiv. În plus, fără o stare fizică bună, îți este greu să te concentrezi, să găsești soluții și să pui lucrurile în mișcare.
Consistența și perseverența sunt elemente esențiale în dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase. Odată intredusă o nouă rutină, păstreaz-o în fiecare zi și adapteaz-o contextului tău, însă rămâi constant. Astfel, poți dezvolta obiceiuri care te ajută nu doar să trăiești și să gândești mai limpede, ci și să lucrezi mai productiv.
Începe ziua cu o scurtă sesiune de setare a obiectivelor personale, prioritizează activitățile de peste zi, ai grijă de sănătatea ta fizică și măsoară-ți regulat progresul. Astfel, îți poți îmbunătăți nu doar performanța, cât și starea de spirit și încrederea.