O carte pe lună – Emotional Agility, Susan David

Cartea “Emotional agility: Eliberează-te, îmbrățișează schimbarea și îmbunătățește-ți munca și viața”, scrisă de dr. Susan David, a făcut obiectul mai multor podcast-uri, discursuri TED și prezentări. De ce? Fiindcă ea propune un concept nou, ce aduce bunăstarea emoțională pe scena corporate și nu numai.

Lansată în 2016, cartea vorbește despre agilitatea emoțională, o abilitate indispensabilă în zilele noastre. Autoarea aduce în prim-plan necesitatea acceptării și gestionării sănătoase a emoțiilor complexe, în locul evitării lor. Deși mai comodă pe moment, cea de-a doua variantă are efecte mai curând negative asupra carierei și sănătății tale.

Află, din articolul următor, ce este, cum o recunoști și cum poți cultiva agilitatea emoțională și în viața ta, fie ea profesională sau personală. 

 

Ce este agilitatea emoțională?

Agilitatea emoțională, așa cum este ea definită de dr. Susan David, este abilitatea de a naviga lumea interioară cu ușurință și măiestrie. “[Agilitatea emoțională] înseamnă absența pretinderilor și a prefacerilor – cu alte cuvinte, este abilitatea de a fi autentic”, spune autoarea.

Agilitatea emoțională implică un contact bun cu propriile trăiri, fie că sunt pozitive sau negative, astfel încât să le poți folosi drept surse de auto-cunoaștere. Aceasta din urmă îți permite o mai bună cunoaștere a propriilor valori. “Acțiunile tale vor avea mai multă putere, fiindcă vor emana din valorile tale esențiale și puterea ta interioară –  un act de putere și autenticitate”, explică dr. David. 

Ceea ce nu este agilitatea emoțională este negarea sau evitarea emoțiilor neplăcute prin pozitivitate toxică. A fi agil/ă emoțional începe prin a-ți accepta emoțiile, a le înțelege și a răspunde în consecință situațiilor zilnice.

 

Rigiditate emoțională vs. agilitate emoțională

Opusul agilității emoționale și, din păcate, un teritoriu în acre ne găsim de multe ori, majoritatea dintre noi, este rigiditatea emoțională. Aceasta din urmă înseamnă etichetarea rapidă a emoțiilor și prinderea de anumite emoții contraproductive.

Atunci când ești rigid/ă emoțional poți percepe anumite emoții, precum furie, tristețe, dezamăgire, drept greșite sau rele. Această etichetă te poate împinge spre evitarea lor prin mâncat emoțional, consum de alcool, scrolling necontrolat, etc. 

Și să insiști că totul este bine sau va fi bine atunci când simți că îți fuge pământul de sub picioare, este o formă de rigiditate emoțională. În acest caz, nu lași loc tristeții sau fricii, ci te agăți de pozitivitatea exagerată. Pe termen scurt, ea poate aduce un confort, însă te împiedică să evoluezi, pe termen lung.

Agilitatea emoțională, pe de altă parte, vine din îmbrățișarea tuturor emoțiilor umane. Sentimentele neplăcute, precum cele de mai sus, nu sunt în sine rele sau greșite. Ele sunt, mai degrabă, semnale de alarmă legat de limitele personale, de relații și de dorințele tale. 

Tratându-le astfel și oferind atenție acelor aspecte ale vieții care au nevoie de ea, poți construi o experiență mai autentică. 

 

4 pași spre agilitatea emoțională

Atât în carte, cât și în prezentările pe marginea ei, dr. Susan David explică cei 4 pași esențiali spre o mai bună agilitate emoțională:

 

1. Fii prezent/ă!

Primul pas este recunoașterea propriilor emoții fără a le judeca. De cele mai multe ori, tindem să etichetăm emoțiile pe care le avem: bune, rele, corecte, greșite. Dr. Susan David susține că nu emoțiile noastre sunt complicate, ci gândurile pe care le asociem cu ele. De exemplu, ideea că atunci când simți tristețe ești slab. Sau că furia înseamnă egoism. 

Îndepărtându-te de aceste etichete, poți fi prezent/ă cu emoțiile tale reale. Chiar și atunci când ele sunt incomode, recunoaște-le și acceptă-le. Privindu-le astfel vei creea spațiu pentru compasiune de sine și auto-cunoaștere. Deși este doar primul pas, recunoașterea și acceptarea emoțiilor cere exercițiu și timp.

 

2. Fă un pas în spate!

Imediat ce ai prins experiență cu recunoașterea și acceptarea propriilor emoții, poți începe un alt exercițiu: de obiectivitate. Acest pas este despre a vedea lucrurile în perspectivă. Imaginează-ți că te înalți deasupra casei tale și astfel poți avea o viziune de ansamblu a casei, a grădinii, a străzii. Aceeași atitudine este important să o cultivi cu privire la emoții.

Făcând un pas în spate atunci când ai anumite emoții înseamnă să le separi de tine ca persoană. Atunci când conștientizezi că emoțiile sunt trecătoare și nu te definesc, ele nici nu te vor mai controla. Această etapă în dezvoltarea agilității emoționale îți permite să te detașezi de trăirile puternice, să vezi imaginea de ansamblu și să iei decizii mai bune.

 

3. Poartă-ți “De ce-ul”

În această etapă este vorba despre a-ți alinia acțiunile cu valorile personale. Desigur, este important să îți cunoști și înțelegi cât mai bine valorile pentru a le putea pune în practică. Aici, exercițiile de autocunoaștere și reflectare îți vor fi de cel mai mare ajutor. 

Să îți porți “de ce-ul” (walking your why) înseamnă să alegi acele comportamente care sunt în acord cu obiectivele și credințele tale cele mai profunde. Dr. Susan David subliniază că agilitatea emoțională te ajută să iei decizii bazate pe valori, chiar și atunci când te afli în situații dificile.

 

4. Mergi mai departe!

Cel de-al patrulea pas în cultivarea agilității emoționale, propus în cartea cu același nume, este abilitatea de a trece prin procesul de creștere. În loc să rămâi blocat/ă, reluând aceleași gânduri sau scenarii în minte, agilitatea emoțională îți permite să mergi mai departe.

Acest pas are o componentă activă. Ea include decizia conștientă de a opri anumite pattern-uri sau de a face schimbări semnificative. La fel ca și agilitatea fizică, cea emoțională este despre a te mișca printre trăiri și experiențe de viață, fără a amorți, înțepeni sau a te opri. 

 

Dr. Susan David propune în cartea sa, Emotional Agility, nu doar un nou concept psihologic, ci o întreagă filosofie de viață. Aceasta este menită să contribuie la crearea unui trai împlinit. Ea îmbunătățește sănătății mintale și a performanței la locul de muncă.

Navingând mai ușor printre emoții, fără a te lăsa prins/ă în una din ele, devii și mai încrezător/are în tine, capeți o viziune mai optimistă și poți găsi soluții creative la probleme dintre cele mai complexe. 

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții