Adolescența este o perioadă efervescentă în dezvoltarea umană. Ea are atât achiziții, cât și provocări specifice, exprimate deseori în probleme de comportament.
Potrivit Organizației Mondiale pentru Sănătate, 1 din 7 adolescenți, cu vârste între 10 și 19 ani, experimentează o tulburare din sfera sănătății mintale. Acestea rămân, în munte cazuri nedepistate și netratate corespunzător. Adolescenții se pot simți incomod să discute despre ceea ce trăiesc, iar părinții pot fi, de multe ori, depășiți de situație.
În acest articol, vom aborda pe larg tema problemelor de comportament în adolescență. Află când depășesc ele pragul firecsului și ce poți face pentru a susține maturizarea sănătoasă a copilului tău.
Comportament firesc vs. comportament problematic la adolescenți
Adolescența este o perioadă de creștere și maturizare intensă. De la schimbările hormonale, creșterea fizică și modificările neurologice, corpul adolescenților suportă o tranformare majoră.
În anii copilăriei, tipul de comportament este guvernat de sistemul limbic, zona creierului implicată în procesarea emoțiilor și a sentimentului recompensei. În anii adolescenței, în schimb, se dezvoltă și cortexul prefrontal. Aceasta este partea din creier responsabilă pentru luarea deciziilor, planificarea și controlul impulsurilor.
Cele două zone din creier se dezvoltă inegal, creând un conflict între gândirea rațională și impulsivitatea emoțională. În comportament, aceste funcții neurologice se traduc prin schimbări de dispoziție, dificultatea de a lua decizii, lipsa planificării pe termen lung și impulsivitate.
Atunci când aceste schimbări ajung să interfereze cu viața de zi cu zi a adolescentului, poți cere o evaluare psihologică sau psihoterapie pentru el/ea. Oferă-i explicații calm și clar, astfel încât să obții cooperarea sa și să nu perceapă o obligație.
Cele mai frecvente 5 probleme de comportament la adolescenți
Problemele de comportament în adolescență pot lua forme diverse. Ele sunt expresia schimbărilor biologice, psihologice și de mediu pe care un adolescent le experimentează. De asemenea, ele pot fi orientate spre lumea externă (ex. agresivitate) sau spre sine (ex. auto-vătămare).
Cele mai frecvente probleme de comportament în rândul adolescenților sunt:
1. Comportament opoziționist
Adolescența este o perioadă de rebeliune și câștigare a independenței. Ea pregătește, la nivel emoțional, despărțirea de familia de origine și creșterea pe cont propriu din anii maturității.
Un comportament opoziționist se poate manifesta prin ignorarea sau provocarea figurilor de autoritate (profesori, părinți), conflicte dese cu aceștia, încălcarea regulilor. Un răspuns agresiv din partea figurilor cu autoritate va agrava comportamentul opoziționist. O atitudine obiectivă, fermă și înțelegătoare va ameliora conflictul.
2. Probleme ale imaginii corporale
Perioada adolescenței răstoarnă raportul de putere din familie și prietenii vin în prim-plan pentru fiul tău/fiica ta. Imaginea socială, stima de sine și poziția în grup capătă o importanță deosebită și pot deveni chiar priorități.
Cum gândirea abstractă și auto-disciplina nu sunt încă dobândite complet, imaginea corporală poate fi o formă de integrare în grup și validare. Probleme precum bulimie sau anorexie pot apărea în adolescență și sunt amplificate de un mediu familial ostil, critic și sec emoțional.
3. Izolare socială
Dinamica socială se schimbă în adolescență, mulți elevi având dificultăți în a-și găsi locul în grupul de prieteni. Atunci când apar fenomene precum bullying sau hărțuire virtuală, adolescentul se poate auto-izola ca formă de protecție.
Deseori, auto-izolarea ascunde dificultăți de socializare, stimă de sine scăzută și sentimente de nesiguranță. Deseori, acest comportament al adolescenților contrazice așteptările părinților legat de imaginea lor, ceea ce poate creea conflicte. Respectarea spațiului personal și setarea unor reguli rezonabile poate fi de ajutor în reducerea auto-izolării.
4. Agresivitate și furie
Acest comportament are, deseori, și o componentă biologică, datorându-se și schimbărilor hormonale și neurologice. Irascibilitatea și furia pot fi mai dese în anii adolescenței, devenind o formă de exprimare și afirmare.
Agresivitatea poate fi orientată spre lumea externă, printr-un comportament jignitor, agresiv sau sfidător. Ea poate fi orientată și spre sine, precum în cazurile de auto-vătămare sau autocontrol exagerat. Aceeași atitudine calmă și fermă va ajuta la ameliorarea furiei.
5. Comportament de risc
Căutarea de senzații tari, descoperirea sexualității și a impulsurilor este specifică adolescenței. Încă activi centrii neurologici ai recompensei și plăcerii, apar tentații, deseori amplificate de presiunea grupului și nevoia de a fi acceptați.
Un comportament de risc poate fi experimentarea substanțelor psihoactive, a sexului neprotejat sau condusului iresponsabil. Pentru mulți adolescenți acestea rămân episoade izolate. Dacă ajung, însă să se repete, poți interveni prin limite clare și blânde.
Perioada adolescenței poate fi una dintre cele mai provocatoare pentru părinți. Prin atitudine și comportament, fiul sau fiica ta, te pot pune în contact cu temeri, regrete sau tensiuni interioare ce pot declanșa, deseori, reacții nepotrivite din partea ta. Sfaturile de mai jos, îți pot servi ca ghid în cultivarea unei atitudini potrivite față de copilul tău, care se maturizează.
Comportament problematic în adolescență – soluții pentru părinți
Problemele de comportament din adolescență cer multă prezență de spirit, deschidere și maturitate emoțională din partea părinților.
Rămâi deschis/ă la idei noi
Diferența de opinii și obiceiuri între generații creează, deseori, conflicte între părinți și adolescenți. Este esențial să rămâi deschis/ă la nou, la avansul tehnologic și schimbările sociale, astfel încât conflictele să fie ameliorate.
Lecțiile lungi de viață, critica și regulile exagerate vor adânci prăpastia emoțională și vor amplifica problemele de comportament. Atunci când se simt ascultați, adolescenții pot cultiva un sentiment de apartenență și incredere.
Pune limite rezonabile, cu blândețe
Mai ales în cazul unui comportament opoziționist, atitudinea adolescenților poate atinge puncte nevlangice ale adulților. Reacționând impulsiv și întâmpinând rebeliunea lor cu rigiditate, ei vor împinge și mai mult limitele.
Setează limite rezonabile, concentrate pe siguranța și sănătatea adolescentului/ei, și mai puțin pe imaginea socială sau propriile idei. Atunci vor fi mai predispuși să le respecte.
Oferă un model sănătos
Conform cercetărilor, adolescenții învață, în principal prin intermediul consecințelor naturale ale acțiunilor lor și prin modele. Ei caută autenticitatea și libertatea de exprimare, fiind inspirați de adulții care pot oferi aceste modele.
Înainte de critica sau acuza un comportament opoziționist sau demotivat al adolescentului, verifică propriile trăiri în situații similare. Poate, de multe ori, și tu ai simțit revoltă față de șef sau nu ai motivație pentru task-urile neplăcute.
Mulți adolescenți traversează această perioadă cu relativ puține obstacole. O parte semnificativă dintre ei, însă, experimentează dificultăți emoționale și de comportament. Acestea le pot influența negativ viața socială, stima de sine și bunăstarea familiei.
Îți poți ajuta adolescentul/a să navigheze aceste trăiri profunde cultivând o atutudine potrivită și tăria de caracter. Îți poți dedica timp pentru introspecție într-un proces de psihoterapie individuală. Acsta te va ajuta să reprocesezi acțiunile adolescetului/ei tale, să depășești propriile prejudecăți și temeri și să iei o poziție de autoritate sănătoasă.