Cum să recunoaștem o cultura toxica la locul de muncă?

Petreci la locul de muncă 40 de ore săptămânal, 160 de ore lunar și aproximativ 2000 de ore dintr-un an. Cultura toxica din organizație te poate impacta mai mult decât crezi în aceste ore.

Conform statisticilor, cultura organizațională puternică poate aduce venituri cu până la 4 ori mai mari, iar existența unui scop comun crește productivitatea cu 17%. 46% dintre liderii echipelor confirmă rolul culturii sănătoase în îmbunătățirea retenției de personal, implicării în muncă și productivității. 90% dintre executivi recunosc importanța crescută a calității culturii organizaționale pe piața actuală.

Deși din ce în ce mi discutată și demonstrată importanța culturii organizaționale sănătoase, întâlnim, însă, multe echipe cu o cultura toxica. Află, din articolul următor, cum să o recunoști, chiar și atunci când semnele sunt subtile.

 

Ce este cultura toxica la locul de muncă?

Înainte de a clarifica termenul de “cultura toxica”, este important să înțelegem ce este cultura organizațională, în general. Dicționarul de psihologie APA, definește cultura organizațională astfel: “un pattern distict de gândire și comportament, împărtășit de membrii aceleiași organizații și reflectat în limbajul, atitudinea, valorile, credințele și obiceiurile lor”. 

Cultura organizațională este asemănătoare cu personalitatea unei persoane. Și, la fel ca și personalitățile umane, și ea poate fi hrănitoare și calmă sau toxică și conflictuală.

Cultura toxica la locul de muncă poate fi definită ca mediu de lucru unde comportamentele, atitudinile și practicile negative guvernează. Ele conduc spre o stare cronică de stres, motivație slabă și performanță scăzută a angajaților. Fenomene precum bullying, hărțuire, lipsă de comunicare, favoritism, volum d emuncă exagerat și lipsa de suport din partea managementului sunt obișnuite într-o cultura toxica. 

O astfel de cultură organizațională afectează sănătatea mintală la locul de muncă, impactează sănătatea fizică și pătează reputația companiei, scăzând veniturile, stabilitatea și creșterea pe termen lung.

 

Cultura toxica – 5 elemente distinctive

În urma valului de demisii din ultimii ani, MIT Sloan a propus un model de factori ai culturii organizaționale care contribuie la îndepărtarea angajaților. Acești factori sunt trăsături potrivite cu o cultura toxica:

 

  • Lipsa de respect

Respectul -sau lipsa lui- este factorul cel mai puternic în evaluarea culturii organizationale de către membrii echipei. Fie că este analizată la nivel de organizație sau la nivel individual, respectul față de angajați este unul dintre cele mai importante aspecte într-o cultură organizațională sănătoasă. 

 

  • Mediul non-incluziv

Un element de cultura toxica este și absența diversității sociale la locul de muncă, în termeni de gen, orientare sexuală, naționalitate, vârstă și dizabilitate. Atunci când într-o companie nu există angajați sau manageri din diferite grupuri sociale, ori sunt marginalizați, este un semn al culturii toxice. 

 

  • Lipsa eticii

Etica la locul de muncă are de-a face cu integritatea companiei și corectitudinea față de toți membrii echipei. Atunci când angajatorul face promisiuni pe care nu le onorează, înșeală sau păcălește membrii echipei, într-o formă sau alta, apare o cultura toxica.

 

  • Ritmul acerb de muncă

Competitivitatea exagerată, lipsa încrederii în colegi și management, precum și absența colaborării, sunt elemente ce susțin cultura toxica la locul de muncă. Un mediu de lucru maratonist, cu multă presiune, va afecta retenția de personal și performanța. 

 

  • Management-ul abuziv

Abuzul de putere la locul de muncă apare în multe forme, de la remarci nepotrivite, la bullying și micro-management. Cultura toxica este susținută de un stil de conducere abuziv pentru că acesta promovează competiția, obediența și lipsa de limite personale.

Aceste aspecte apar și în ecuația culturii organizaționale sănătoase, însă la polul opus: colaborare, management flexibil, echilibru între viață și muncă și incluziune socială. 

 

7 semne subtile că lucrezi într-o cultura toxica

Dacă simți că acestea sunt prea puțin prezente la locul tău de muncă, află care sunt semnele unei culturi toxice.

 

  • Așteptări nerealiste

Acestea apar, poate, în orice loc de muncă, la un moment dat. Ele devin o problemă atunci când nu sunt adresate. Deadline-urile greu de respectat și obiectivele dificil de atins creează stres și frustrare. Atunci când acestea apar frecvent, pot duce la burn-out și o probleme de sănătate.

 

  • Proceduri neclare

Existența unor proceduri și reguli clare la locul de muncă aduce transparență, egalitate și direcție. Atunci când acestea nu există se intalează nesiguranța și tratamentul preferențial. Injustiția repetată și deciziile personale, creează frustrare și tensiune, îndepărtând membrii echipei.

 

  • Micro-management

Poate unul dintre cele mai neproductive comportamente ale unui manager abuziv este micro-managementul. Urmărirea îndeaproape a angajaților, verificările frecvente și intervențiile prea dese, subminează independența echipei și limitează procesul d eînvățare și creștere.

 

  • Critică exagerată

Feedback-ul contructiv este mai mult decât sănătos, mai ales dacă este oferit în termeni profesioniști și însoțit de sugestii de îmbunătățire. Critica frecventă, cu note personale și fără sugestii sau direcții de îmbunătățire va scădea implicarea echipei în muncă și va creea o atmosferă de teamă și demotivare în organizație.

 

  • Sabotaj și competitivitate

Competiția este sănătoasă, în doze moderate. Atunci când ea stă la baza modului de lucru din companie, vor apărea sabotări între colegi, conflicte cu managementul și nu numai. Ea duce atenția asupra progresului personal și nu al echipei, ducând la comportamente agresive și neproductive.

 

  • Comunicare unilaterală

Într-o cultura toxica, subordonații nu au la dispoziție canale de comunicare cu managerii. În schimb, managerii vin către angajați frecvent, uneori și în afara orelor convenite. Comunicarea de sus în jos (top-down) insuflă sentimentul lipsei de control și valorizare în membrii echipei, ducând la demisii frecevente și performanță slabă.

 

  • Discriminare

Dacă în companie lucrează și persoane din grupuri minoritare, precum membrii ai comunității LGBTQ+, femei, persoane cu dizabilități sau naționalitate diferite, ele pot fi marginalizate. Chiar dacă tu faci parte din majoritate, văzând discriminarea la adresa altcuiva care este diferit într-un fel sau altul, este un semn de cultura toxica.

 

O cultura toxica la locul de muncă aduce haos atât în rândul angajaților, cât și pentru companie. Companiile cu o cultură organizațională sănătoasă au rezultate mai bune decât cele cu o cultura toxică. Ea influențează aspecte importante precum retenția personalului, performanță și profit. Încurajând un mediu de lucru incluziv, echilibrul între viața personală și muncă, încurajezi inovația și succesul pe termen lung.

Dezvoltarea unei culturii sănătoase este o necesitate strategică, nu un lux. Dacă ocupi o poziție de management și ai putere de decizie în compania ta, poți discuta un plan de creștere. Statisticile și studiile prezentate aici sunt un semnal de alarmă pentru îmbunătățirea sănătății mintale la locul de muncă. 

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții