O viață satisfăcătoare începe cu obiceiuri sănătoase. Se scrie și se citește din ce în ce mai mult despre impactul obiceiurilor asupra calității vieții. Deși subestimat, acest impact este recunoscut de cercetările recente.
Fie că îți dorești să faci mai mult sport, să meditezi sau să economisești, probabil există în viața ta obiceiuri ce te împiedică momentan. Setarea unor obiective clare și crearea unui sistem potrivit acestor obiective te poate ajuta să îți formezi obiceiuri sănătoase într-un timp scurt.
Menținerea acestora va implica, însă, o privire mai atentă la propriile valori și identitatea pe care ți-o asumi, conștient sau inconștient. Literatura de specialitate recunoaște importanța dezvoltării unor obiceiuri în acord cu felul tău de a fi.
În acest articol, poți afla mai multe despre obiceiuri și importanța lor, precum și câteva principii de bază în schimbarea comportamentelor inconștiente.
Obiceiuri, rutine, ritualuri – diferențe
Într-o zi obișnuită facem o sumedenie de activități, unele conștiente, altele automate. Unele dintre acestea sunt rutine, altele sunt obiceiuri, altele ritualuri. Ca să poți modifica un obicei nedorit, este esențial să îl înțelegi și să definești cât mai exact ceea ce trebuie schimbat.
De aceea, diferența între obiceiuri, rutine și ritualuri devine importantă:
Obicei.
Se numesc obiceiuri acele comportamente care au apărut inițial ca alegere conștientă și devin apoi inconștiente. De exemplu, cumpăratul cafelei în drum spre birou sau verificarea telefonului imediat după trezire.
Rutină.
Rutina este un set de comportamente conștiente, repetate cu regularitate. Pentru a menține o rutină este nevoie de efort conștient. De exemplu, programul la sala de sport sau ședințele de psihoterapie recurente pot fi considerate rutine.
Ritual.
Un ritual reprezintă o serie de acțiuni cu o însemnătate deosebită, marcate de un grad mare de conștientizare și importanță personală. Un ritual poate fi îngrijirea personală, scrisul într-un jurnal sau o plimbare conștientă. Avem mai puține ritualuri comparativ cu rutine și obiceiuri.
Dintre cele trei comportamente, obiceiurile sunt mai greu de modificat pentru că ele pot fi inconștiente. În timp ce rutinele și ritualurile implică efort conștient, un comportament odată devenit obicei poate scăpa controlului personal.
De ce este important să ai obiceiuri sănătoase?
Stilul nostru de viață se reflectă în ce obiceiuri adoptăm. Atunci când treci într-o nouă etapă de dezvoltare vei dezvolta și nou obiceiuri mai potrivite cu noua ta versiune. Dacă trăiești pe pilot automat și nu acorzi importanță relaxării, cititul de cărți beletristică se poate simți ca o pierdere de timp.
Cunoașterea și asumarea valorilor personale te va ajuta să construiești și un stil de viață mai autentic. Obiceiurile sănătoase vor fi mai ușor de dezvoltat astfel.
Relația dintre stilul de viață și obiceiuri funcționează și în sens invers – îți poți modifica stilul de viață pornind de la schimbarea obiceiurilor.
Autorul afirmă că îmbunătățindu-ți obiceiurile doar 1% zilnic, vei vedea rezultate uimitoare în timp. Încercând să atingi rapid obiective prea mari poți ajunge să te simți dezamăgit/ă. Obiceiurile, deși par neînsemnate, au un impact major în ceea ce privește calitatea vieții.
4 principii în dezvoltarea de obiceiuri sănătoase
Cartea Atomic Habits aduce explicații valoroase despre puterea obișnuinței și cum îți poți forma obiceiuri benefice.
Poți folosi principiile următoare ca punct de reper:
Privește sistemul, nu doar obiectivele.
Atunci când adopți obiceiuri sănătoase sau dăunătoare, ele sunt parte ale unui sistem al stilului tău de viață. Obiceiurile răspund, deseori, unor nevoi emoționale, sunt condiționate de anumite contexte sau medii, de exemplu fumatul.
Dincolo de setarea unor obiective clare în legătură cu ce obiceiuri vrei să schimbi, privește și sistemul emoțional, social și relațional pe care obiceiul actual se bazează. Din acest sistem pot face parte asocierile pe care le faci între comportamente și statul social, ideile internalizate despre tine și valrile personale.
Dezvoltă obiceiuri potrivite cu identitatea ta.
Pornind de la substratul unui obicei actual, poți reflecta la propria identitate și propriile obiective pe termen lung. Rezervă timp pentru introspecție și răspunde următoarelor întrebări:
Ce fel de persoană sunt acum? Ce obiceiuri dintre cele pe care le am sunt cele mai potrivite cu identitatea mea din prezent? Ce fel de persoană îmi doresc să fiu? Ce obiceiuri are o astfel de persoană?
Aceste întrebări te vor ajuta să îți clarifici unele credințe despre tine și să adopți obiceiuri bazate de identitate (identity based habits).
Celebrează micile succese
Un alt autor specializat pe tema puterii obișnuinței este BJ Fogg. În cartea sa Tiny Habits, vorbește despre pașii importanți în construirea și, mai ales, menținerea unor obiceiuri sănătoase pe termen lung.
Unul dintre acești pași este și celebrarea micilor succese. Dacă începi o alimentație diferită, la început îți va fi mai ușor să mănânci câte un fruct sau să scazi consumul de zahăr cu doar 100 de grame. Oricare ar fi obiectivul tău, Fogg afirmă că transformarea lui în acțiuni concrete, mici și constante ușurează considerabil adoptarea unui nou obicei.
Găsește o ancoră noului obicei
Tot Fogg vorbește despre utilizarea unor obiceiuri și rutine existente ca resursă în adoptarea unora noi. Atunci când îți dorești să începi noi obiceiuri, caută și să le legi de stilul tău de viață actual. În acest fel diferența între unde te afli și unde vrei să ajungi va fi redusă, făcând noutatea mai ușor de integrat.
De exemplu, poți lega îngrijirea pielii de momentul deja stabil al spălatului pe dinți. Sau, intruducerea unui fruct în alimentație de obiceiul gustării de după-amiază.
Nici Roma nu a fost construită într-o zi. Dezvoltarea de obiceiuri sănătoase necesită răbdare și perseverență. Aplicând principiile de mai sus îți poți seta câteva puncte de reper și o atitudine eficientă, care să te ajute în atingerea obiectivelor tale.
Dezvoltarea unor obiceiuri, fie ele benefice sau nu, ține de propria identitate, despre ideile despre sine și despre lume și cu valorile personale. Poți începe un proces de autocunoaștere și explorare cu ajutorul unui consilier sau psihoterapeut.
Construind o relație sigură, autentică și deschisă cu terapeutul tău, poți vedea mai clar anumite tendințe pe care le ai, cauzele lor și resursele interioare pentru a le schimba.