Cum să cultivăm compasiune față de noi înșine?

Într-o cultură a productivității, cuvântul compasiune tinde să își piardă din valoare. Fuga după rezultate te poate face să critici excesiv, să te învinuiești și să te blamezi chiar și pentru greșeli minore.

Cercetările recente leagă sănătatea mintală și starea de bine de un nivel ridicat de compasiune față de sine. Aceasta din urmă este o sursă importantă de reziliență, adaptabilitate și motivație. 

Atunci când greșim, avem cea mai multă nevoie de compasiune față de noi înșine. Aceasta este o abilitate pe care o poți cultiva constant, chiar și în momentele mici. 

Află ce înseamnă să ai compasiune față de tine însuți, cum te ajută ea și cum o poți cultiva, chiar și în ritmul alert al lumii noastre.

 

Compasiune față de sine – ce înseamnă?

De obicei, vorbim despre compasiune în relație cu ceilalți. A avea compasiune față de tine însuți este, într-o măsură, asemănător – ceea ce oferi celorlalți, îți oferi și ție.

Cuvântul compasiune înseamnă, la origine, “a suferi cu”. Se referă, în general, la o atitudine caldă, înțelegătoare și susținătoare față de o persoană aflată (sau nu) într-un impas. A avea compasiune față de tine însuți presupune o astfel de atitudine față de propriile defecte, erori sau provocări.

Opusul compasiunii față de sine este autocritica excesivă și învinuirea. În cultura actuală, a avea compasiune față de sine este asociat cu slăbiciunea sau performanța slabă. Pe termen lung, ea este legată, însă, de o sănătate mintală și emoțională bună.

A arăta compasiune față de sine nu înseamnă nici a fi arogant/ă sau a te plânge, cum pot spune unele mituri. Compasiune față de sine este un motor al procesării eficiente a emoțiilor negative – frustrare, dezamăgire, umilire. 

 

De ce este important să avem compasiune față de noi înșine?

Un sentiment de compasiune față de sine contribuie la îmbunătățirea vieții emoționale și crește calitatea relațiilor cu ceilalți.

Conform Harvard Business Review, persoanele cu o doză mare de compasiune față de sine au comportamente și atitudini specifice:

  • Arată înțelegere mai degrabă decât judecată pentru propriiple greșeli;
  • Văd greșelile ca experiență universală, umană, firească;
  • Fac loc emoțiilor negative, fără a fi copleșite de acestea;

 

Aceeași platformă afirmă și că un nivel crescut de compasiune față de sine ajută oamenii să graviteze spre carierele care li se potrivesc. În general, persoanele care își oferă sieși compasiune trăiesc mai autentic, au o stimă de sine mai bună și o performanță crescută.

Să îți oferi compasiune nu înseamnă să te plafonezi sau să renunți la dorința de creștere. Dimpotrivă, aceasta poate fi chiar o resursă importantă pentru a-ți atinge obiectivele pe termen lung, în mod cât mai sănătos.

 

Cum cultivăm compasiune față de noi înșine într-o cultură a productivității?

Să îți oferi compasiune în momentele tensionate nu este, nici pe departe, un semn de slăbiciune. Dimpotrivă, denotă maturitate emoțională și respect de sine.

Poți începe să cultivi o compasiune mai mare față de tine, atfel:

 

  • Ai grijă de propriul corp

Grija față de noi înșine înseamnă, printre altele, și grijă față de propriul corp. Asigură-te că mănânci suficient, că dormi bine și că ai o viață suficient de echilibrată.

În ritmul alert al vieții moderne, poți petrece prea mult timp în “minte”, deconectându-te de propriul corp. Acordă atenție senzațiilor din corp, durerilor minore sau semnalelor de orice fel. Poți chiar adopta o practică scurtă de mindfulness, care să te re-centreze în corpul tău.

Dacă lucrezi într-un mediu competitiv sau îți dorești mereu mai mult de la tine, poți neglija pauzele. Ele sunt, însă, foarte importante pentru sănătatea ta fizică. Respectă pauzele de la job, oferă-ți momente de relaxare și fii atent/ă la semnalele corpului tău.

 

  • Fă loc repausului

Liniștea, statul, opritul de orice fel par de nedorit într-o cultură a productivității. Totuși, nu suntem mașinării și corpul și mintea noastră au nevoie de odihnă pentru a funcționa normal.

Momentele de respiro îți oferă posibilitatea să vezi imaginea de ansamblu, să reflectezi la deciziile tale și motivele din spatele lor și să găsești noi soluții provocărilor cu care te confrunți.

Un concediu mai lung, 15 minute de meditație sau o masă fără telefon pot fi forme de compasiune față de tine însuți. Îți poți arăta îngăduință luând o pauză de la presiunea zilnică și de la supra-încărcarea cu informații. 

  • Petrece timp alături de persoanele dragi

Suntem făcuți să trăim în comunități, iar nevoia de apartenență și conectare cu ceilalți este înnascută. Oricât de satisfăcătoare este munca noastră, împlinirea vine din relațiile sănătoase.

Nu uita să faci loc și vieții sociale în programul tău zilnic, fie că este vorba despre interacțiuni digitale sau fizice. Poți vorbi cu persoanele de încredere despre eventualele greșeli care te îngrijorează, despre insecurități sau defecte. 

Împărtășind experiența cu persoane apropiate, poți primi compasiune din partea lor și, o poți cultiva la rândul tău. Dându-ți voie să fii vulnerabil/ă, poți crea relații mai profunde și mai sănătoase.

  • Recunoaște-ți și acceptă-ți defectele 

Defectele și limitele personale sunt normale. Fiecare persoană are un set unic de abilități și puncte slabe, care se poate îmbunătăți cu lucrul personal. 

Totuși, perfecțiunea nu este posibilă. Te poți îmbunătăți și dezvolta constant, însă, atunci când îți descoperi o limită sau un defect, este important să îl tratezi ca atare. Poți recunoaște efectele lui și poți încerca să înțelegi mecanismul din spate, într-un proces de terapie.

Totuși, și defectele sau greșelile fac parte din viața noastră și este important să le poți accepta și integra. Un feedback constructiv nu înseamnă o critică la persoana ta și un moment de neatenție nu înseamnă o performanță generală slabă.

 

Dezvoltarea unui sentiment de compasiune față de sine este important pentru starea generală de bine. El ne ajută să gestionăm sănătos eșecurile și să ne dezvoltăm reziliența. De aceea, este important să te privești și pe tine printr-o lentilă a compasiunii.

Dacă simți că pui deseori prea multă presiune pe tine sau ești copleșit/ă de cerințele zilnice, încearcă sfaturile de mai sus. Orientându-ți atenția și spre corp și îngrijindu-te de viața ta socială, poți învăța și cultiva o compasiune mai mare față de tine însuți. Văzând noi perspective, îți poți lărgi orizontul și poți trata și propriile greșeli cu mai multă relaxare.

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții