Dependența de ecrane la copii

Expunerea din ce în ce mai frecventă a copiilor la ecrane deschide o nouă temă de gândire pentru părintele modern. Pe de-o parte este important să ții pasul cu avansul tehnologic, pe de altă parte, copiii pot deveni chiar dependenți de telefon sau tabletă.

În 2016, o statistică Common Sense Media arăta că 50% dintre adolescenți se simțeau dependenți de telefonul mobil. 59% dintre părinți considerau că fiul sau fiica lor este dependent/ă de ecrane.

Integrarea tehnologiei în viața copiilor poate avea atât avantaje, cât și dezavantaje. Responsabilitatea părinților este să ofere un cadru și un model sănătos de utilizare a tehnologiei. În lipsa lui, ecranele pot deveni un refugiu sau o evadare din stările neplăcute.

Află din articolul următor ce înseamnă dependența de ecrane la copii, cum o recunoști și ce poți face dacă o observi la copilul tău.

 

Dependența de ecrane la copii – mit sau realitate?

Ideea dependenței de ecrane la copii este încă dezbătută în domeniul sănătății mentale. Unii specialiști atrag atenția asupra riscurilor expunerii exagerate la ecrane. Alții consideră totuși termenul dependență o exagerare.

Termenul dependență se referă la dorința repetată de a avea un comportament, în ciuda consecințelor sale dăunătoare. Așadar, poate fi vorba despre dependență de ecrane atunci când telefonul, jocurile video sau tableta interferează serios cu viața de zi cu zi a copilului.

Copiii nu pot, încă, să își gestioneze dorințele. Pentru mulți, dependența de ecrane poate fi o evadare din realitatea neplăcută sau o plăcere de moment. De aceea, este nevoie de intervenția părinților pentru a modela un comportament sănătos.

Expunerea iresponsabilă a copiilor la ecrane poate avea efecte pe termen lung. Acestea se întind de la dificultățile fizice până la cele funcționale sau emoționale.

 

Semne ale dependenței de ecrane la copii

Ca părinte, vei sesiza repede când ceva nu este în regulă cu fiul sau fiica ta. Dacă ai observat schimbări recente în starea și comportamentul copilului, poți seta limite mai clare pentru folosirea ecranelor.

Pentru copii, dependența de ecrane poate arăta astfel:

  • Dificultatea de a înceta expunerea la ecrane;
  • Pierderea interesului pentru alte activități în afară de jocuri, filme sau alte materiale media;
  • Timpul în fața ecranului afectează activitățile de familie;
  • Lipsa accesului la ecrane îi creează copilului o frustrare exagerată;
  • Timpul petrecut în fața ecranului crește treptat;
  • Copilul se ascunde pentru a folosi ecranele;
  • După o zi încărcată, timpul în fața ecranului este ceea ce îl/o liniștește pe loc;

 

Dincolo de numărul de ore petrecute în fața ecranului, impactul acestora în viața copilului este cel care arată o problemă. Un copil care folosește telefonul sau tableta fără a se “atașa” de ele, poate gestiona mai sănătos un număr mai mare de ore în fața ecranului.

Dacă și copilul tău are comportamentele de mai sus, probabil te preocupă deja soluțiile pentru depășirea dependenței de ecrane. 

 

Cum gestionezi dependența de ecrane a copilului tău?

Deși poate părea logic să impui limite mai stricte sau pedepse, acestea nu sunt cea mai bună opțiune în fața dependenței de ecrane. Cu siguranță, timpul petrecut în fața ecranului îi oferă copilului un beneficiu de moment – fie evadare, fie distracție.

Alege o alternativă mai sănătoasă, care să te ajute în relația cu el/ea pe termen lung:

 

Oferă un model sănătos

Copiii învață, la cel mai profund nivel, prin modelul oferit de părinți. Înainte de a cere celor mici să își gestioneze mai bine timpul în fața ecranelor, este bine să îl evaluăm pe al nostru, al adulților. 

Telefonul sau televizorul pot fi surse de relaxare sau recompensă și pentru ei, cum sunt și pentru tine, ca adult. Obiceiurile, benefice sau dăunătoare, se formează încă din copilărie, prin observație.

Ca să oferi un model sănătos de expunere la ecrane, controlează propriul timp pe Social Media sau la televizor. Înlocuiește serialul zilnic cu plimbări sau câteva pagini dintr-o carte. Modelează comportamentul copilului, prin propriul obicei.

 

Apelează la un terapeut sau consilier

Dacă situația este una complexă și simți că nu o poți gestiona singur/ă, cere sfatul unui specialist. Deseori, provocările emoționale ale copiilor ascund o dinamică de familie disfuncțională sau dificultăți ale părinților.

Un psihoterapeut individual sau de familie vă poate ajuta să găsiți împreună sursa și rezolvarea dependenței de ecrane a copilului. 

Nu uita, însă, cu terapeutul sau consilierul nu pot rezolva o situație, fără aportul tău. Este important să urmezi indicațiile specialistului și să susții procesul de creștere al copilului. În cazul terapiei de familie, este importantă angajarea în proces și colaborarea.

 

Discută deschis cu copilul tău

O conversație clară și cuprinzătoare despre avantajele și riscurile expunerii la ecrane este un bun mod de prevenție a excesului. Totuși, ea este utilă și după ce copilul începe să fie prea preocupat de timpul la televizor, telefon sau tabletă.

Menționează-i copilului întotdeauna ce observi, ce efecte vezi și ferește-te cât poți de interpretări. De asemenea, folosește consecințele naturale, firești, ale acțiunii copilului în loc de pedepse.

Formularea “Astăzi ai stat prea mult la televizor și nu ai terminat temele. Va trebui să te trezești mâine cu o oră mai devreme ca să le termini” și “Nu vrei să îți faci temele și stai doar la televizor. Ești leneș/ă și nerecunoscător/oare” ajung complet diferit la copil.

 

Petreceți timp de calitate împreună

Dependența de ecrane apare, de multe ori, în urma unei deconectări emoționale în familie. Atunci când copiii nu se simt în siguranță, acceptați sau apreciați în familie, ei se pot refugia în lumea digitală.

Ca să previi, dar și ca să ameliorezi expunerea excesivă la ecrane, acordă-ți timp de joacă și activități în familie.

Ține cont de preferințele copilului și cedează-i controlul în a alege activitățile împreună. În felul acesta vă conectați autentic și puteți construi o relație de încredere. Atunci când copiii simt că nu au control sau că trebuie să îndeplinească un ideal, se pot retrage în dependența de ecrane.

 

Adulți sau copii, cu toții folosim ecrane zi de zi – la școală, acasă, la serviciu. Deși facilitează mult comunicarea și ne distrează, folosirea lor în exces ne poate afecta concentrarea, stima de sine și abilitățile sociale. 

Ca părinte, este important, în primul rând să oferi copilului tău un model sănătos. În acest mod previi expunerea prea mare la ecrane. Dacă, însă, prevenția nu funcționează și observi câteva simptome și la copilul tău, poți contacta un specialist.

 

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții