4 tipuri de parteneri indisponibili emoțional și cum îi recunoști

O relație de cuplu se desfășoară mai ales la nivel emoțional. Atunci când unul dintre parteneri își reprimă sau amplifică emoțiile, relația are de suferit. 

O relație cu un partener indisponibil emoțional poate arăta așa: vă știți de multă vreme, dar ai senzația că nu îl/o cunoști prea bine. Sau, observi că el/ea se simte incomod cu afișarea afecțiunii, precum săruturi. Sau, el/ea evită discuțiile profunde despre nevoi, emoții, etc.

Atât bărbații, cât și femeile pot fi parteneri indisponibili emoțional. Maturitatea emoțională și asumarea angajamentului pentru o relație nu sunt dependente de sex sau vârstă. Ele se cultivă printr-un proces de dezvoltare personală, ce necesită asumare și implicare.

În articolul următor, poți afla mai multe despre partenerii indisponibili emoțional și cum îi recunoști.

 

Ce înseamnă un partener indisponibil emoțional?

Despre disponibilitate emoțională și inversul ei, indisponibilitatea, se vorbește des în domeniul sănătății mintale: parenting, relații de cuplu, carieră. Aceasta este esențială pentru crearea legăturilor armonioase și pentru bunăstarea psihică. 

Disponibilitatea este definită ca abilitatea de a fi prezent cu celălalt (“to show up”) și de a te conecta emoțional, la un nivel profund. O persoană disponibilă emoțional poate accepta la sine și la ceilalți atât emoțiile plăcute, cât și pe cele neplăcute.

În sens invers, a fi indisponibil emoțional înseamnă a rămâne distant față de partener, deconectat la nivel emoțional. O persoană indisponibilă emoțional poate accepta la sine și la ceilalți doar anumite emoții, pe care simte că le poate suporta sau gestiona.

Atașamentul creat în copilărie, cu proprii părinți, joacă un rol important în deszoltarea disponibilității sau, dimpotrivă, a indisponibilității emoționale.

 

Parteneri indisponibili emoțional: cauze

A fi sau nu disponibil emoțional într-o relație ține de profunzimea și calitatea relațiilor de care ai avut parte în trecut. În special, de legătura creată cu persoanele semnificative din copilăria ta.

Măsura în care o persoană este disponibilă sau indisponibilă emoțional într-o relație depinde, printre altele, de stilul ei de atașament. 

Persoanele cu un atașament evitant sunt mai aplecate spre a fi indisponibile emoțional în relații. Acest tip de atașament este definit chiar de dificultatea de a te conecta emoțional cu celălalt și frica de vulnerabilitate și angajament.

Și persoanele cu un atașament anxios pot fi indisponibile emoțional într-o relație. Teama prea mare că poți fi părăsit te poate deconecta de partener și împiedică dezvoltarea relației.

În funcție de modul în care au interacționat cu părinții în copilărie, partenerii indisponibili emoțional se pot încadra într-o anumită tipologie.

 

4 tipuri de parteneri indisponibili emoțional 

Indisponibilitatea emoțională se poate traduce în diminuarea, ignorarea sau minimizarea emoțiilor, pentru a le evita. 

Cele mai frecvente tipologii de parteneri indisponibili emoțional reflectă modalități generale de a ocoli trăirile puternice.

 

Glumețul

Acest tip de partener indisponibil emoțional apare, la prima vedere, ca o persoană plină de umor și optimism. Pozitivitatea și simțul dezvoltat al umorului îi face pe bărbații și femeile din această categorie să fie companii foarte plăcute.

Totuși, când vine vorba de emoții, conversații dificile și deschidere emoțională, tind să aplice aceeași rețetă: umorul. Tind să ăși minimizeze propriile emoții, să glumească pe seama lor și să expună situații traumatice pe un ton jovial. 

În relație cu un Glumeț/Glumeață, poți simți că unele dintre trăirile tale sunt prea mult, că exagerezi și că nu este loc pentru trăiri neplăcute, precum trsitețe, furie, dezamăgire. În momentele tensionate, poți întâlni agresivitate pasivă și defensivitate la un astfel de partener.

 

Cel care rezolvă problemele

Acest tip de partener indisponibil emoțional este foarte rațional și productiv. O astfel de persoană îți poate oferi siguranță, fiind capabilă să rezolve probleme și să găsească soluții creative.

Din punct de vedere emoțional, procesarea propriilor trăiri este blocată la nivel rațional. Acest tip de parteneri indisponibili emoțional tind să se concentreze pe problemă, pe rezolvarea ei și să ignore trăirea atașată acestora. Ei/ele pot chiar afirma că vorbitul despre emoții înseamnă să te plângi sau este o pierdere de timp.

În relație, un astfel de partener/ă te poate face să te simți slab/ă dacă exprimi emoții puternice, poate pune accentul prea mult pe rezolvarea problemelor și poate avea așteptări nerealiste de la sine, de la tine și de la relație.

 

Consilierul 

Acest tip de partener îndisponibil emoțional poate fi perceput ca fiind generos, dispus să ajute și cald față de ceilalți. Această imagine de “bun samaritean” face dificilă recunoașterea indisponibilității emoționale. 

Prin servicii mici oferite celorlalți și deschidere spre conversație, o persoană de tipul consilierului poate camufla blocajul emoțional. Acest tip de partener te poate încuraja să vorbești despre propriile emoții, fără a se deschide la rândul său. El/ea îți poate da sfaturi, se oferă să ajute, evitând astfel să se confrunte și să afișeze propria vulnerabilitate.

În relație cu un Consilier, poți simți că împărtășești prea mult, fără ca el/ea să se deschidă, te poți simți “nevoiaș/ă”, chiar inferior din punct de vedere spiritual și emoțional.

 

Profesorul

Profesorul/profesoara este o tipologie apropiată de consilier sau cel/cea care rezolvă problemele. Poziționarea acestei tipologii este, însă, diferită. El/ea are multe informații într-un domeniu, poate impune respect și de aceea poate fi atrăgător/atrăgătoare.

Tipologia profesorului folosește abilitățile cognitive, informațiile și rațiunea pentru a evita emoțiile profunde sau neplăcute. Ei se remarcă prin inteligență și informațiile deținute, fiind, însă, fragili emoțional sau imaturi.

În relație cu un partener din această categorie, te poți simți ca un elev, un copil care trebuie să învețe, conversațiile pot fi academice și poți întâmpina defensivitate atunci când afișezi emoții puternice sau oferi feedback.

 

Partenerii indispinibili emoțional sunt persoane care au exprimentat relații sărace afectiv. De aceea, au dificultăți în a fi încrezători în ei înșiși sau în ceilalți. La nivel emoțional, este o prioritate pentru ei să se protejeze de emoțiile care pot fi compleșitoare.

Dacă întâmpini dificultăți într-o relație cu un partener indisponibil emoțional sau te recunoști pe tine în tipologiile de mai sus, un proces terapeutic te poate ajuta. Să vorbești despre experiența ta într-un mediu sigur, confidențial, îți va oferi mai multă claritate și maturitate emoțională.

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții