Ascultarea activă și contribuția ei la o relație de cuplu sănătoasă

O relație de cuplu sănătoasă se construiește în timp. La fel și o comunicare eficientă. Ascultarea activă este o abilitate esențială pentru o relație fără tensiuni și neînțelegeri.

Într-o relație de cuplu, amândoi aduceți propriul bagaj de experiențe, resurse și puncte sensibile. Există situații pe care le puteți percepe foarte diferit. Atunci va fi nevoie să vezi și punctul de vedere al partnerului/ei, să empatizezi și să găsești o soluție de mijloc. Acest lucru este posibil prin ascultarea activă.

În acest articol, poți afla mai multe despre ascultarea activă, beneficiile ei pentru o relație de cuplu și cum poți deveni un mai bun ascultător pentru partenerul/a tău/ta. 

 

Ascultare vs. ascultare activă în relație?

Stephen Covey, în cartea sa, 7 obiceiuri ale oamenilor eficienți, a scris: “Majoritatea dintre noi nu ascultăm cu intenția de a înțelege; ascultăm cu intenția de a răspunde”. În comunicarea de zi cu zi, tindem să fim concentrați pe propriile nevoi și păreri, mai puțin pe mesajul transmis de celălalt. 

O ascultare “pasivă” reduce conectarea cu partenerul/a și scade sentimentul de siguranță și intimitate. Acestea pot deteriora o relație de cuplu în timp, ajungându-se la conflicte dese, probleme sexuale și o comunicare deficitară.  

Ascultarea activă este asociată cu terapia centrată pe persoană, ca tehnică terapeutică. Conform dicționarului APA, ea presupune “ascultarea atentă a clientului, adresând întrebări de clarificare, cu scopul de a înțelege în profunzime mesajul, emoția și lumea interioară a clientului.”

Ascultarea activă poate fi cultivată, însă, și în afara cabinetului de terapie. Ori de câte ori îți asculți pertenerul/a cu deschidere și disponibilitate, înseamnă că asculți activ. Această poziționare în comunicare poate îmbunătăți foarte mult experiența în relație.

 

Ascultarea activă: beneficiile ei pentru relație 

Una dintre nevoile umane este și aceea de a fi ascultat. Ea se leagă de nevoia noastră de conectare și acceptare. 

Atunci când te simți ascultat/ă într-o relație de cuplu, poți vedea schimbări în bine pe mai multe planuri:

 

  • Crește sentimentul de siguranță emoțională în relație;
  • Comunici mai autentic cu celălalt;
  • Ai mai multă încredere în tine și în celălalt;
  • Se îmbunătățește intimitatea în relație;
  • Crește angajamentul pentru relație;

 

O relație sănătoase se construiește în timp. La fel și o comunicare bună. Ai răbdare cu propriul proces de dezvoltare personală și pornește cu pași mici, îmbunătățindu-ți treptat abilitatea de a asculta activ.

 

Cum devii un mai bun ascultător în relație?

În cultura românească, ascultarea activă este prea puțin exersată. Copil fiind, probabil nu ai fost învățat/ă cum să lași prejudecățile deoparte pentru a empatiza cu partenerul – poate chiar dimpotrivă.

Mai jos, am pregătit o listă cu sfaturi utile în a-ți antrena abilitatea de a asculta activ, pentru o relație de cuplu împlinitoare:

  • Recunoaște-ți prejudecățile 

Prejudecățile sunt adesea inconștiente și apar automat, în baza unor idei preluate din familie sau comunitate. Într-o relație de cuplu, însă, ele pot împiedica ascultarea activă și conectarea emoțională.

Ia-ți timp pentru a reflecta la prejudecățile cu care intri în relație. Poate ai unele idei despre ce ar trebui și ce nu ar trebui să facă un bărbat/o femeie. Poate vezi succesul în anumiți termeni sau poate consideri vârsta un indicator pentru valoarea personală. 

Este firesc să ai anumite prejudecăți legate de succes, roluri de gen, familie, etc. Odată recunoscute, aceste prejudecăți vor avea un efect mai mic asupra felului în care comunici, fiindcă vei deveni conștient/ă de ele.

  • Pune întrebări de clarificare

Întrebările pot fi atât arme, cât și instrumente pentru o comunicare mai bună. Atunci când folosești întrebări retorice sau sarcastice, blochezi calea spre o comunicare eficientă. 

Întrebările de clarificare sunt specifice ascultării active, ele te ajută să înțelegi mai bine mesajul și să empatizezi cu partenerul/a. O întrebare de clarificare poate suna așa: “Vrei să spui că….?” sau “E ca și cum….?”. Dacă ai perceput greșit, celălalt poate clarifica, iar tu eviți să tragi concluzii greșite.

Tonul pe care îl folosești poate face diferența între o întrebare de clarificare și una intruzivă. Păstrează-ți calmul și pune întrebări doar la nevoie, cu scopul de a înțelege mai bine perspectiva celuilalt, nu de a contrazice sau ataca.

  • Lasă momente de liniște

Momentele de tăcere pot fi înfricoșătoare, mai ales în discuțiile din relație. Dacă ești o persoană cu atașament anxios, ele pot fi trăite ca adevărate respingeri. 

Odată stăpânită arta de a echilibra tăcerile și vorbitul, puteți avea parte de o comunicare mai profundă. De ce? Pentru că în aceste momente de pauză poți reflecta la informația primită, poți observa detalii în limbajul corpului, poți pregări un răspuns potrivit.

Momentele de liniște sunt importante și pentru că permit așezarea mai bună a informației. Ele încurajează ascultarea activă, ajutându-te să treci dincolo de prima reacție atunci când auzi un mesaj – fie că ai impulsul de a contrazice, corecta sau completa ceea ce auzi.

  • Fii atent/ă la limbajul corpului

În conversațiile dintr-o relație de cuplu, limbajul corpului este foarte important. Fără să ne dăm seama, primim foarte multă informație din gesturi și acționăm în consecință.

Atunci când discuți cu persoana iubită, lasă loc și pentru observarea limbajului corporal – atât al partenerului/ei, cât și al tău. Observă-i poziția pe scaun, contactul vizual, mimica feței. Încearcă, pe cât posibil, să conștientizezi și propriul limbaj corporal. 

Dacă vorbești despre cât ești de deschis/ă spre comunicare stând cu mâinile încrucișate și fără contact vizual, transmiți mesaje contradictorii. Dacă observi același lucru la partener/ă, poți reflecta acest lucru, fără judecăți: “Vorbești despre disponibilitatea ta, dar văd că poziția ta e una închisă – ai și rețineri legat de asta?”

 

Pe cât de important este să vorbești cu partenerul/a despre nevoile tale, pe atât de important este să asculți activ. Doar așa poți înțelege ce îți cere, de fapt, celălalt și vă puteți conecta emoțional. 

Ascultarea activă este o parte vitală a comunicării într-o relație de cuplu. Dacă asculți numai pentru a răspunde, a demonstra o părere sau a te apăra, relația se va deteriora în timp. Lăsând loc și celuilalt, cu nevoile și opiniile sale, poți construi o relație sănătoasă. 

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții