Suntem ființe sociale și ne dezvoltăm în funcție de relațiile pe care le avem. Calitatea acestora ține de mai mulți factori, printre care și existența unor reguli de bază.
Fiecare relație în care suntem se desfășoară conform unor reguli, explicite sau implicite. Raporturile de putere, rolul fiecăruia în relație și dinamica de cuplu/grup au la bază principii mai mult sau mai puțin sănătoase. Nu suntem întotdeauna conștienți de acestea, ceea ce poate duce la situații neplăcute, chiar abuz.
Existența unor reguli de bază în relații este foarte benefică. Atât timp cât acestea sunt discutate și acceptate de ambele părți, aduc claritate în cuplu, la serviciu și în relațiile de familie.
În acest articol, poți citi mai multe despre importanța unor reguli de bază în relații, exemple de reguli sănătoase și sfaturi despre cum le poți seta.
De ce e nevoie de reguli în relații?
Regulile ne duc, deseori, cu gândul la rigiditate sau lipsă de naturalețe. Reguli nerealiste sau prea numeroase, pot îndepărta oamenii. Un set de reguli de bază, însă, este chiar necesar fiecărei relații.
În zilele noastre, regulile relațiilor se schimbă rapid, prin prisma Social Media și a avansului tehnologic. Noile generații leagă relații după reguli diferite față de persoanele mai în vârstă. De exemplu, rolul bărbatului și al femeii în relație sunt mai puțin delimitate și stricte astăzi.
Setarea unor reguli în relații înseamnă, în primul rând, cel puțin o conversație sinceră și deschisă. Relațiile noastre deja funcționează pe baza unor reguli, iar conștientizarea lor va aduce mai multă conectare, claritate și reciprocitate.
Este foarte important și ce fel de reguli stabilești cu persoanele importante pentru tine.
Reguli sănătoase vs. reguli nesănătoase în relații
O relație se poate desfășura după reguli avantajoase sau dezavantajoase pentru cei implicați.
Câteva exemple de reguli sănătoase sunt:
- Vom discuta întotdeauna deschis despre problemele care apar;
- Vom lua o pauză de calmare înainte de a discuta subiecte sensibile;
- Vom avea întâlniri regulate, pentru a rămâne conectați.
Exemple de reguli nesănătoase, de obicei implicite:
- O persoană deține controlul și cealaltă o urmează;
- Întâlnirile și conversațiile personale sunt pentru ocazii speciale;
- Problemele sunt minimizate pentru a nu strica imaginea relației.
Fiecare relație în care te afli are anumite reguli. Ele dau pulsul relației, definesc rolurile și setează modul în care aceasta se desfășoară.
Cum setezi reguli în relații – 4 sfaturi practice
Regulile unei relații pot fi schimbate. Primul pas este să conștientizezi ce reguli stau la baza relației, să le evaluezi și să-ți comunici punctul de vedere.
Iată câteva sfaturi utile despre cum să setezi reguli în relațiile tale.
Exprimă-ți limitele personale
Setarea unor reguli de bază în relații te ferește de încălcarea limitelor personale și de conflicte aprinse. Recunoaste-ți si exprimă-ți cât mai clar limitele personale. Poate este prea mult pentru tine ca celălalt să îți ia lucrurile fără să le ceară sau să nu îți răspundă o timp îndelungat.
La job, de exemplu, o limită personală poate fi atinsă dacă altcineva este felicitat pentru meritele tale.
Găsește-ți limitele personale și folosește-le ca bază pentru regulile pe care îți dorești să le setezi în relații. Amintește-ți și limitele personale ale celorlalți și rămâi deschis/ă la găsirea unei căi de mijloc.
Fii specific/ă în ceea ce privește regulile tale
Poate vei mentiona respectul, iubirea, atentia ca nevoi pe care le ai de la o relatie sau alta. Înainte de discuția pentru setarea regulilor, gasește câteva situații sau comportamente specifice care te fac sa te simți respectat/ă, iubit/ă.
Dă exemple concrete si sugestii despre ce ar putea face sau spune celălalt pentru a-ți îndeplini nevoile. În felul acesta, îți definești mai bine ție propriile așteptări și poți vorbi mai clar despre ceea ce îți dorești.
De asemenea, poți primi la rândul tău sugestii de la el/ea. Discutând pe baza unor expresii sau comportamente specifice, îți va fi și ție mai ușor să înțelegi ce caută cealaltă persoană și să te adaptezi.
Ascultă activ regulile celuilalt
O discuție despre setarea unor reguli în relație nu înseamnă o exprimare a frustrărilor sau posibilitatea de a-l blama pe celălalt. Dimpotrivă, este o conversație bazată pe reciprocitate.
Pentru ca regulile de bază din relație să funcționeze, este nevoie să fie reguli generale, care pot fi respectate de ambele părți. Fie că este vorba despre o relație personală sau profesională, deschiderea spre un front comun este esențială.
Amintește-ți că va fi necesar să oferi, întâi de toate, ceea ce pretinzi. Regulile propuse de tine vor trebui respectate, în primul rând de tine. Ai în vedere acest lucru pentru a menține o poziție cât mai obiectivă și mai benefică relației, per ansamblu.
Nu face promisiuni pe care nu le poți onora
Atunci când sunt setate reguli în relații, este posibil să se “arunce” cu promisiuni sau planuri destul de greu de realizat. Fie că este entuziasmul de moment sau speranța pentru un viitor mai bun al relației, este important să îți gestionezi așteptările.
În primul rând, acordă suficient timp discuției despre noile reguli ale relației. Nu te baza pe o discuție spontană sau foarte rapidă. Setarea unor reguli în relație implică vulnerabilitate și deschidere dinspre ambele părți implicate.
În al doilea rând, înțelege că acest reguli nu sunt doar dorințe personale, ci chiar nevoi de bază. Este normal ca nu toate regulile să fie respectate tot timpul. Păstrează-ți realismul și tratează-le așa cum sunt – câteva direcții benefice pentru relație.
De la relația cu proprii părinți, la cea de cuplu, la relațiile profesionale, fiecare are particularitățile sale. Aceste particularități se datorează, în parte, setului de reguli care stă la baza relației. Pot fi reguli sociale tradiționale sau unele mai moderne. Poate fi o relație reciprocă sau unilaterală.
Fie că le recunoaștem sau nu, regulile există în relațiile noastre. O conversație pe tema lor va aduce mai multă claritate relației, nevoilor personale și așteptărilor proprii.
Descoperirea și reîmprospătarea regulilor relațiilor din viața ta poate avea un rol important și în propriul proces de vindecare și autocunoaștere. Poți descoperi rolurile pe care ți le asumi inconștient, regulile implicite pe care le accepți și modul în care ai moștenit anumite obiceiuri din propria familie.