Felul în care gândești îți influențează relațiile, productivitatea și starea de bine. O mentalitate flexibilă, deschisă și pozitivă te va ajuta să ajungi mai ușor la oportunitățile de care ai nevoie.
Despre growth mindset, tradus mentalitate de creștere, se vorbește cel mai des în companii. Acesta are, însă, efecte în mai multe arii ale vieții tale. Cultivând o mentalitate de creștere vezi lucrurile în ansamblu, te axezi pe beneficiile fiecărei experiențe și reușești să iei decizii mai bune pentru tine și cei din jur.
În acest articol, poți citi despre ce înseamnă, mai exact, o mentalitate de creștere (growth mindset), de ce este de dorit și ce obiceiuri te ajută să o construiești.
Ce înseamnă o mentalitate de creștere (growth mindset)?
Fiecare persoană își dezvoltă, de-a lungul vieții, o anumită mentalitate. Aceasta cuprinde convingerile, ideile și atitudinile cu privire la sine, la ceilalți și la viață. Mentalitatea este precum o lentilă prin care privim lumea și experiențele proprii.
Termenul growth mindset a fost propus de Carol Dweck, pe baza observațiilor din studii. Potrivit cercetărilor sale, studenții care considerau că abilitățile (ex. inteligența) pot îmbunătățite prin efort, tindeau spre rezultate mai bune. Cei care vedeau abilitățile ca înnăscute și fixe, înregistrau rezultate mai slabe, pe termen lung.
Într-o mentalitate de creștere (growth mindset) abilitățile personale sunt văzute ca fiind în continuă dezvoltare. Efortul, învățarea și progresul în sine sunt mai valorizate decât rezultatul. Această atitudine creează mai multă deschidere spre nou și crește adaptabilitatea.
Mentalitatea de creștere (growth mindset) este mai eficientă, în timp, decât mentalitatea fixă. Cea din urmă tinde să pună mai multă presiune pe sine și pe ceilalți, devenind neproductivă.
Mentalitate de creștere vs. mentalitate fixă
Cum poți diferenția, mai exact, mentalitatea de creștere de cea fixă? Cele două înglobează atitudini și idei opuse, având, în general câteva caracteristici specifice.
Persoanele cu o mentalitate de creștere tind să:
- Atribuie succesul propriului efort și propriei discipline;
- Învață din propriile greșeli și gestionează bine critica;
- Caută noi provocări, chiar cu riscul de a greși;
- Admit când nu știu ceva și pun întrebări.
Pe de altă parte, persoanele cu o mentalitate fixă, tind să:
- Considere succesul rezultatul talentului și abilităților înnăscute;
- Sunt sensibile la critică și evită să greșească;
- Preferă activități cunoscute, pe care le stăpânesc deja;
- Se arată rar necunoascătoare/neexperimentate.
Efectele fiecăreia dintre cele două mentalități sunt ușor de intuit. O mentalitate de creștere corespunde unui proces continuu de dezvoltare și îmbunătățire de sine. Mentalitate fixă pune mai multe piedici progresului și chiar limitează dezvoltarea.
Din fericire, o mentalitate de creștere se poate construi. Cu perseverență și încredere în propriul proces, îi poți vedea efectele în viața ta.
3 pași spre o mentalitate de creștere (growth mindset)
O mentalitate de creștere începe cu pași mici. De aceea, necesită multă persistență. Pentru a-ți cultiva și tu un growth mindset, poți urma sfaturile de mai jos.
Revaluează-ți obiceiurile
Mentalitatea fiecărei persoane se vede, deseori, în obiceiuri și deprinderi. De exemplu, o persoană care valorizează structura, va pune lucrurile în ordine din reflex. La fel, atunci când consideri succesul ca efect al propriei dezvoltări, tinzi să adopți obiceiuri specifice (citit regulat, psihoterapie, etc).
Ca să treci de la mentalitatea fixă la cea de creștere (growth mindset), observă-ți obiceiurile de zi cu zi. Care sunt ritualurile pe care le-ai adoptat, conștient sau mai puțin conștient? Cum te răsplătești după o zi bune? Cum te reconfortezi după o zi grea?
Odată adusă atenția asupra propriilor obiceiuri, vei avea și posibilitatea de a le schimba. Multe comportamente neproductive (ex. mâncatul emoțional) devin automatisme. Odată conștientizate, ele pot fi înlocuite cu obiceiuri potrivite mentalității de creștere (ex. exerciții de mindfulness).
Învață puterea lui “încă”
Carol Dweck, inițiatoarea conceptului de growth mindset, vorbește despre puterea lui “încă”. Atunci când ai o mentalitate de creștere, rezultatele dorite devin accesibile prin propriul efort. Astfel, abilitățile și oportunitățile spre care tinzi nu sunt aici încă.
Persoanele cu o mentalitate de creștere folosesc expresii dinamice, vorbesc despre “a face”și “a învăța”. În contrast, o mentalitate fixă se leagă de exprimările statice, în alb și negru, despre a fi sau a nu fi bun/inteligent.
Pentru că limbajul și gândirea sunt strâns conectate, poți include cuvântul încă în vocabularul tău, în mod strategic. “Încă învăț” sau “nu am încă experiența necesară” sunt expresii care lasă loc dezvoltării.
Folosește “încă” mai ales în expresiile negative despre tine însuți sau despre situațiile în care te afli. În acest fel vei deveni mai motivat/ă să cauți soluții alternative și să îți valorifici resursele deja disponibile.
Începe un proiect nou
Îți poți dezvolta rezistența la critică și abilitățile de gestionare a stresului prin exercițiu. Împlicarea periodică în proiecte și activități noi te va ajuta să te familiarizezi cu provocările, astfel încât acestea să nu rămână o sursă de anxietate.
Un proiect nou poate însemna de la încercarea unui nou stil vestimentar până la adoptarea unui nou hobby. Nu trebuie să fie un proiect mare pentru a te ajuta să înveți perseverența și adaptabilitatea.
Îți poți cultiva mentalitatea de creștere împlicându-te conștient în activități despre care știi că pot fi provocatoare. De exemplu, dacă dificultăți în a te exprima, poți merge la cursuri de actorie. De asemenea, dacă îți este greu să lucrezi în echipă, te poți implica într-un proiect de grup.
Cu fiecare ieșire din zona de confort, vei căpăta noi abilități și îți vei întări convigerea că abilitățile pot fi îmbunătățite/dobândite prin efort.
Secretul pentru a-ți construi o mentalitate de creștere durabilă este perseverența. Fiind vorba despre un set de atitudini și convingeri, este nevoie de timp pentru a le modifica. De asemenea, mentalitatea fixă creează și o iluzie a confortului sau a succesului pe care poate fi dificil să o rupi.
Un proces de psihoterapie, un ritual de meditație și practicarea sportului sunt câteva căi de a trece de la mentalitatea fixă la o mentalitate de creștere. Dacă, totuși, nu ești încă pregătit/ă pentru un angajament de acest fel, poți urma pașii de mai sus.
Fie că ai o nouă temă de gândire sau îmbrățișezi o provocare din viața ta, acestea te apropie mai mult de mentalitatea de creștere (growth mindset).