Îngrijirea sănătății mintale face pași din ce în ce mai încrezători și în viața românilor. Totuși, are de înfruntat un obstacol încă puternic și anume stigma.
Mersul la psiholog, consilier sau psihiatru este asociat în continuare cu slăbiciunea sau izolarea socială. Generațiile tinere tind să fie mai deschise în a cere ajutorul specialiștilor în sănătate mintală. Cu toate acestea, stigma își face simțită prezența și aici.
În acest articol, poți citi mai multe despre stigma legată de sănătatea mintală în România, cum ne afectează pe fiecare în parte și cum o putem depăși.
Ce este stigma și cum ne afectează?
Stigma este definită de dicționarul Asociației Americane de Psihologie ca:
“Atitudinea socială negativă atașată unei caracteristici a unui individ care poate fi considerată o deficiență mentală, fizică sau socială. Un stigmat implică dezaprobarea socială și poate duce în mod nedrept la discriminare și excludere a individului.”
Stigma se naște din lipsa informării corecte și din prejudecățile existente în comunitate. Asocierea mersului la psiholog cu slăbiciunea, moftul sau un defect înnăscut descurajează accesarea serviciilor specializate.
Stigma legată de sănătatea mintală amplifică dificultățile emoționale deja existente și îngreunează procesul de vindecare. Adolescenții și tinerii sunt cei mai vulnerabili la stigma asociată cu sănătatea mintală.
În cultura românească, stigma este încă prezentă și afectează calitatea vieții multor persoane și familii.
Stigma legată de sănătatea mintală – 3 mituri românești
În România, stigma legată de sănătatea mintală are la bază sentimente profunde de rușine și frică de judecată. Acestea sunt intereținute și transmise noilor generații prin atitudini și idei precum cele de mai jos:
1. Dacă mergi la psiholog ești nebun.
Ideea conform căreia doar “nebunii” merg la psiholog este una veche și asociată cu internarea într-un spital de psihiatrie. În perioada în care psihoterapia nu exista încă la noi, serviciile de sănătate mintală erau rezervate exclusiv cazurilor grave.
În zilele noastre, igiena emoțională devine din ce în ce mai normalizată. De aceea, această perpectiva nu mai este de actualitate. Ea doar crește stigma, implicând că există un defect înnăscut al persoanei care apelează la psiholog, că ceva este în neregulă cu ea/el.
2. Nu trebuie să-ți discuți problemele cu străinii.
Această idee își are originea, cel mai probabil, în perioada comunistă, când exprimarea liberă era îngrădită. Cultivarea sistematică a neîncrederii în persoanele apropiate, precum și respingerea exprimării de sine, duc astăzi la stigma legată de mersul la psiholog.
Această atitudine creează nesiguranță, izolare și presiune, descurajând astfel accesarea serviciilor specializate. Ea contribuie și la promovarea abuzului fizic, emoțional sau sexual, promovând secretul și inducerea sentimentului de rușine.
3. Suferința este normală, sigur ai făcut ceva să o meriți.
O altă idee toxică în cultura românească este aceea că suferința este firească și chiar de dorit pentru a ne considera puternici. Aceasta este promovată, mai ales, de religie și de ideea recompensei și pedepsei pentru anumite comportamente.
Când vedem suferința ca fiind ceva meritat, în orice context, empatia și disponibilitatea emoțională scad. O persoană care ajunge să considere că este normal să sufere nu ma căuta ajutor, se va izola și va recurge chiar la comportamente auto-distructive.
Stigma legată de sănătatea mintală te poate afecta direct sau indirect, prin starea celorlalți. Poți contribui, însă, la echilibrarea ecuației, prin propriul exemplu și prin comunicarea liberă.
Cum treci dincolo de stigma legată de sănătatea mintală?
În ultimii ani, am putut vedea progrese însemnate în ceea ce privește stigma legată de sănătatea mintală în România. Tot mai multe persoane apelează la serviciile psihoterapeuților și consilierilor, îmbunătățindu-și mult viața.
Este, însă, nevoie de eforturi personale și colective pentru a normaliza cu totul tratarea dificultăților emoționale.
Informează-te corect.
Avem la dispoziție o foarte mare cantitate de informație, care poate deveni copleșitoare. Ceea ce te va ajuta să depășești stigma legată de sănătatea mintală va fi informarea corectă. Un proces eficient de terapie este unul adaptat nevoilor și resurselor tale, fiind, de cele mai multe ori, un mix între cognitiv-comportamental și umanist.
Abonează-te la blog-ul clinicii de psihologie sau la publicații specializate. Acestea oferă, de obicei, materiale redactate sau verificate de specialiști acreditați. Din astfel de surse poți obține informații verificate științific și completate de experiența psihologului sau terapeutului din spatele textului.
Implică-te intr-un proces de terapie/consiliere.
Deseori, stigma legată de sănătatea mintală are la bază prejudecăți și informații greșite. Dacă simți că te-ar ajuta să vorbești cu cineva, investește într-un proces de terapie. Poți, astfel, experimenta direct serviciile de sănătate mintală și îți poți creea propria opinie.
În cabinetul terapeutului poți găsi un spațiu sigur, în care te poți exprima liber, fără teama de a fi judecat/ă. Acest cadru este diferit de interacțiunile de zi cu zi și facilitează vindecarea, autocunoașterea și dezvoltarea personală.
Începutul unui astfel de proces poate fi intimidant. Este bine să știi că există mai multe abordări în psihoterapie. De aceea, un specialist poate lucra mai pragmatic, iar altul non-directiv. Nu uita, însă, că aspectul cel mai important al succesului terapiei este relația terapeut-client, iar aceasta se creează în timp.
Vorbește despre experiența ta
Plăcută sau mai puțin plăcută, experiența proprie în cabinetul psihoterapeutului este cea care te poate ghida cel mai bine. Există și aici, la fel ca în orice domeniu, servicii care ți se potrivesc și care nu.
Pentru a depăși stigma legată de sănătatea mintală, este important să discuți despre experiența ta. Comunicând și fiind transparent/ă cu privire la dificultățile tale și modul în care le-ai abordat, normalizezi igiena emoțională. Prin propriul exemplu, poți încuraja și persoanele nesigure să caute ajutorul de care au nevoie.
Sănătatea mintală este un domeniu relativ nou în societatea românească, iar stigma față de aceasta își face încă simțită prezența. Aceasta este creată, mai ales prin exemplul negativ și prin prejudecăți formate în timp. În sens invers, exemplul pozitiv și informarea corectă sunt cele mai eficiente modalități prin care poți depăși stigma legată de sănătatea mintală.
Psihoterapia este un proces profund de creștere personală, nicidecum un semn de slăbiciune sau “defecțiune”. Dacă ea poate fi folosită pentru a caracteriza o persoană, este, în cele mai multe cazuri, o dovadă de responsabilitate și respect față de sine.
Acționează oricând simți că ceva te blochează! Alege informat și începe să trăiești viața pe care ți-o dorești, depășind experiențele dureroase.