Despre abuzul emotional începe să se discute din ce în ce mai mult, semn că sănătatea mintală începe să primească atenție. Informarea corectă este foarte importantă pentru a-l recunoaște și gestiona sănătos.
Majoritatea formelor de abuz emotional sunt subtile și persistente. Acesta este și cazul fenomenului gaslighting, folosit cel mai adesea de persoanele cu trăsături narcisice. La capătul celălalt al abuzului se află victimele gaslighting-ului, care devin anxioase, nesigure, și chiar dependente de abuzator.
În continuare, poți citi mai multe despre ce este abuzul emotional, în general și cel de tip gaslighting, în special. De asemenea, am trecut în revistă și contextele în care acesta apare, precum și moduri de recunoaștere și gestionare.
Ce este abuzul emotional de tip gaslighting?
Denumirea de gaslighting vine de la filmul cu același nume. Personajul principal își convinge soția că ea suferă de o boală mintală, folosindu-se de modificarea, în secret, a nivelului de iluminat de casă.
Conform Asociației Americane de Psihologie, abuzul emotional de tip gaslighting înseamnă:
“Manipularea unei persoane spre a-și pune la îndoială propriile percepții, experiențe și modul de înțelegere a acestora”.
Fenomenul gaslighting este o formă de manipulare ce scade încrederea victimei în propriul simț al realității, aceasta ajungând să se considere nerezonabilă sau chiar suferind de o afecțiune mintală.
Din păcate, acest fenomen este mai frecvent decât am crede, fiind prezent în mai multe domenii din viața noastră.
Unde apare abuzul emotional gaslighting?
Abuzul emotional, de orice fel, poate apărea în viața noastră în diferite grade și în contexte variate. Iată câteva dintre cele mai frecvente relații în care apare fenomenul gaslighting:
In companii
O statistică a Harvard Law School, arată că narcisismul este de 3 ori mai frecvent în rândul directorilor generali (CEO) decât în populația generală. Această prevalență duce la un climat organizațional specific, în care abuzul emotional de tip gaslighting este prezent.
De exemplu, poți fi întâmpinat/ă cu acuze sau proceduri noi, despre care nu se știa înainte, atunci când aduci o critică. Poți fi, de asemenea, convins/ă că nu ai înțeles bine indicațiile sau că ești nerezonabil/ă cerându-ți drepturile.
In cuplu
O persoană cu tendințe narcisice își va face simțită influența mai ales asupra partenerului/ei de cuplu. Fiind vorba de o legătură puternică și o dinamică specifică, pierderea relației de cuplu poate fi simțită ca un pericol.
Unul dintre parteneri poate recurge la gaslighting pentru a evita responsabilitatea. Poți auzi expresii precum “Exagerezi” sau “Numai cineva disperat ar reacționa așa”. Sentimentul cu care rămâi este acela că ai așteptări absurde și poți fi rușinat/ă pentru că le exprimi.
In familie
În familii, abuzul emotional de tip gaslighting se întâmplă, de obicei, dinspre părinți spre copii. Din dorința de a trece repede peste unele momente sau de a-i consola pe cei mici, părinții le pot spune “Nu ai de ce să plângi” sau “Asta e nimic”.
Cu toate că multe dintre ofurile copiilor sunt minore, pentru ei experiența este mai mult decât importantă. Să audă că ceea ce este real pentru ei nu are, de fapt, importanță, le poate afecta încrederea în ei și dorința de exprimare.
Abuzul emotional de tip gaslighting poate fi prezent în viețile noastre în forme mai evidente sau mai subtile. De aceea, este esențial să îl poți recunoaște de la primele semne.
Cum recunoști abuzul emotional de tip gaslighting?
Deși greu de crezut, cu toții putem face gaslighting cu persoane din viața noastră, într-o măsură mai mare sau mai mică. Indiferent de situația în care te afli, este important să recunoști semnele abuzului emotional de acest fel:
- Îți sunt minimizate ingrijorările: “Nu este așa de grav, exagerezi.”
- Nu ești ascultat/ă când îți exprimi gândurile: “Te voi asculta când vei spune lucruri cu sens.”
- Modificarea amintirilor și adăugarea unor detalii false: “Nu s-a întâmplat așa, doar ți se pare ție.”
- Externalizarea gândurilor și opiniilor tale: “Ideile astea le ai de la x, ți-au fost băgate în cap.”
- Insuflarea vinovăției: “Complici lucrurile când spui asta, iar eu vreau ca totul să meargă bine.”
Acestea sunt expresii pe care le poți folosi și tu ocazional. Ele devin abuz emotional când sunt folosite frecvent și sistematic, chiar alături de alte tehnici de manipulare și control. Acestea pot fi gestionate sănătos și oprite, începând cu metodele de mai jos.
Cum gestionezi abuzul emotional de tip gaslighting?
Există modalități de a gestiona sănătos abuzul emotional și manipularea, mai ales dacă ai recunoscut replicile de mai sus la cineva apropiat ție.
Cere și alte păreri.
Abuzul emotional de tip gaslighting este, deseori, parte a unei întregi strategii de manipulare. Persoana care face gaslighting va încerca și să își izoleze victima de cercul ei social, astfel încât să se protejeze de demascare.
Dacă ai dubii în ceea ce privește propriile idei sau percepții asupra realității, cere păreri din exterior. Ai putea afla că nu ești singura persoană care gândește astfel și că acesta nu este un semn al bolii mintale.
Urmează-ți intuiția.
Când vine vorba de protecție în fața pericolelor, intuiția face o treabă destul d ebună. Tot ea te poate ajuta atunci când simți că ceva este în neregulă, dar nu poți spune exact ce.
Argumentele unui gaslighter sunt, uneori, foarte convingătoare, dar cu toate astea, poți avea o senzație că ceva nu se potrivește. Acea senzație poate fi intuiția ta, spunându-ți să nu renunți la ceea ce știi despre tine și despre realitate.
Păstrează dovezi ale interacțiunii.
Scopul acestora nu va fi de a confrunta abuzatorul față în față, ci de a-ți oferi ție dovada că ceea ce spui este corect. De asemenea, vei putea cuantifica interacțiunile și testa gradul de abuz emotional de tip gaslighting căruia ești supus/ă.
Pastrează screenshot-uri cu mesaje, notează-ți conversații, fă fotografii. Acestea te vor putea ajuta să îți revalidezi punctul de vedere. Astfel, eviți să pici în capcana confuziei, pe care ți-o întinde, deseori, manipularea de acest tip.
Abuzul emotional de tip gaslighting este folosit cu precădere de persoanele cu tendințe narcisice sau antisociale. Acesta nu este, însă, limitat la aceste grupuri, ci poate fi întâlnit și în afara clinicilor, în contexte variate.
Dacă tabloul de mai sus se potrivește cu o experiență din viața ta, prezentă sau trecută, este posibil ca imaginea ta despre tine să fi avut de suferit. Poți sta de vorbă cu un specialist, care să te ajute în lămurirea și depășirea efectelor abuzului emotional.