5 moduri de a te îngriji de sănătatea emoţională de sarbatori

Sărbătorile de iarnă sunt un prilej de relaxare, conectare cu cei dragi și veselie. Acest lucru este adevărat, însă, doar pentru o parte dintre noi.

Conform unei statistici recente, 64% dintre persoanele cu dificultăți emoționale simt că starea lor se înrăutățește de sarbatori. Presiunea de a fi fericit în această perioadă face mai dificilă acceptarea de sine și auto-compasiunea.

Pe cât de magică poate fi această perioadă din an, pe atât de încărcată emoțional. Reconectarea cu persoane din trecut și dorința de a menține o imagine socială bună au un cost mare în ceea ce privește sanatatea emotionala.

În articolul următor, vei afla mai multe despre ce înseamnă îngrijirea sănătăţii emoţionale de sarbatori. Am explicat cum ajung ele să o influențeze, precum și ce poți face ca să te protejezi de o încărcătură emoțională prea mare.

Ce este sanatatea emotionala?

Auzim din ce în ce mai des despre sanatatea emotionala și cât de importantă este. Dar, la ce se referă, mai exact acest termen?

Definiția generală a sănătății emoționale este: “capacitatea unei persoane de a-și identifica, procesa și gestiona emoțiile în circumstanțe specifice, de-a lungul timpului”.

Sanatatea emotionala include reziliență crescută și inteligență emoțională. Aceste două abilități dictează în ce măsură o persoană poate face față stresului, fără a deveni ostilă față de ceilalți. Cu cât stai mai bine cu sanatatea emotionala, cu atât ești mai stăpân/ă pe tine și pe situație, în majoritatea timpului.

Deși nu pare, chiar și sărbătorile de iarnă pot deveni o sursă de frustrare și stres. Acest lucru se întâmplă, mai ales, în familiile disfuncționale.

Cum este afectată sănătatea emoţională de sarbatori?

Contextele sociale noi, drumurile lungi și noile responsabilități din lista de pregătiri pot deveni o piedică în calea bucuriei de sarbatori.

Iată câteva aspecte la care să fii mai atent/ă sezonul acesta, fiindcă îți pot afecta sanatatea emotională:

Presiunea de a face lucrurile cum trebuie

Fie că vorbim despre tradiții, perfecționism sau simpla dorință de a fi o gazdă bună, ceva pare să creeze multă presiune de sarbatori. Cu atât mai mult la întâlnirile în familie, poți simți presiunea de a fi “în rând cu lumea”.

Anxietatea socială

Celebrările de sarbatori vin cu multe contexte sociale speciale – întâlniri cu rude îndepărtate, petreceri la birou, Secret Santa și altele. Dacă ai dificultăți cu grupurile mari de oameni, cu a te simți expus sau cu încrederea în tine, aceste momente pot deveni o corvoadă.

Pozitivitatea toxică

Perioada de sarbatori poate fi un prilej de bucurie și celebrare a realizărilor recente. Totuși, este nerealist să ne așteptăm la o energie sau exaltare mare din partea unei persoane care trece printr-un doliu, de exemplu. Expresii precum “Nimeni nu este trist de sarbatori” sunt toxice pot crea multă neîncredere.

Probabil te-ai întâlnite deja cu cel puțin una dintre piedicile de mai sus. Cultivând o sănătate emoțională optimă, poți ține sub control și efectul lor asupra ta.

 

5 metode de a-ți îngriji sanatatea emotionala de sarbatori

Ca să te bucuri de sarbatori în comunitate, cu un cost mai mic pentru sanatatea emotionala, ti-am pregătit câteva sfaturi utile:

Respectă-ți limitele

Atât fizic, cât emoțional sau financiar, ține cont de propriile limite. Excesul este cel care te afectează pe termen lung, în virtutea unei plăceri sau bucurii de moment.

Pune pe hârtie câteva dintre aceste limite, trecând prin diverse părți ale vieții tale. Începe cu limitele fizice – cât timp și câtă energie ești dispus/ă să consumi sezonul acesta? Ajustează apoi durata excursiile sau orele întâlnirilor cu familia pentru a onora și aceste limite.

Continuă exercițiul punând pe hârtie și limitele emoționale și financiare pe care le recunoști la tine. De asemenea, fă-ți planuri în acord cu ele.

 

Oferă-ți cadouri

Nu uita sa te incluzi și pe tine pe lista de cadouri. În goana după cumpărături de Crăciun este ușor să te neglijezi. Include-te, la propriu, pe lista cadourilor și oferă-ți ceva simbolic.

Dacă situația îți permite, fă-ți chiar un cadou pe care ți-l doreai, dar pe care ai ezitat să îl achiziționezi. Dincolo de cadou în sine, procesul de a-ți oferi și ție apreciere și timp este cel cu adevărat important.

Chit că îți cumperi o lumânare parfumată sau o bijuterie scumpă, să îți vezi numele pe listă alături de ceilalți și să te gândești la tine, îți vor stimula stima de sine.

 

Gândește-te la ce înseamnă sărbătorile pentru tine?

Deși perioada de sarbatori este înconjurată de ritualuri și tradiții, nu trebuie sa faci nimic din ceea ce iți este incomod.

De exemplu, dacă ai ales stilul de viață vegan sau vegetarian, iar la masa de Crăciun sunt aduse preparate tradiționale, le poți refuza. De asemenea, dacă există un dress-code de petrecere cu care nu te simți comod, poți anunța că nu îl vei respecta.

Desigur, riști câteva remarci din partea celorlalți. Responsabilitatea ta, însă, este pentru propria siguranță și propriul confort.

Comunică asertiv cu ceilalți

Paradoxal, multe conflicte apar chiar în prag de sarbatori, care ar trebui să ne aducă împreună. Exersează comunicarea asertivă și fii cat de clar/ă poți în conversațiile cu membrii familiei.

Este posibil să apară discuții care să încingă spiritele. Atunci când ajungi la un trigger, furia sau frustrarea pot prelua controlul celor spuse de tine. Păstrează-ți calmul, exprimă-te clar și invită la același lucru.

Evită să te lași prins/ă într-un conflict care poate fi evitat prin politețe sau asertivitate.

 

Multumește-ți pentru anul care trece

Este important să ai, din când în când, o încheiere pentru diferite aspecte din viața ta. Folosește aceste sarbatori ca un prilej de auto-apreciere și auto-compasiune.

Poți face un exercițiu de recunoștință în ultimele zile din an: scrie 9 bilețele cu câte un lucru pentru care ești recunoscător/oare – ție, lumii, cuiva specific. În fiecare zi, citește un bilețel la întâmplare.

Recunoștința pare să fie legată de sanatatea emotionala. Studiile arată cu persoanele recunoscătoare pentru ceea ce au realizat sunt mai puțin stresate, au relații mai bune și dorm mai bine.

 

Există multe persoane care experimentează responsabilități și stres în plus de sarbatori. De la cumpăratul cadourilor, până la mesele împreună, apar noi responsabilități și comparații. Astfel, stresul mai mare va fi resimțit în termeni de oboseală fizică, psihică și povară financiară.

Cu cât ai avut mai multă grijă de sanatatea emotionala pe parcursul anului, cu atât îți va fi mai ușor să gestionezi situațiile delicate. O poți exersa, însă, și în ajun de sarbatori, cu exerciții simple de introspecție și limite clare.

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții