Ce terapie să aleg – principalele abordări în psihoterapie

Astăzi, se vorbește și se apelează tot mai des la serviciile de psihoterapie. Totuși, orientarea spre tipul potrivit de psihoterapie poate fi complicată. 

Internetul este o sursă de informație și o sursă de confuzie, în același timp. Printre atâtea tipuri de terapii și atâtea profiluri de specialiști, ai nevoie de repere clare. Care este tipul de terapie potrivit ție? Este aceasta potrivită dificultăților cu care te confrunți? Este acea terapie disponibilă în orașul tău?

Acestor întrebări, și nu numai, va răspunde articolul de mai jos. Află ce presupune un proces de psihoterapie și cum te ajută fiecare tip în parte.

 

Definiția pentru terapie

Potrivit Asociației Americane de Psihologie, termenul “psihoterapie” se referă la: ”un serviciu psihologic prestat de un profesionit, utilizând forme de comunicare și interacțiune pentru a evalua și trata disfuncții emoționale, pattern-uri de gândire și tulburări comportamentale.”

Așadar, atunci când apelăm la terapie, o facem fiindcă vrem să ne îmbunătățim sănătatea mintală. Experimentând o relație terapeutică, putem învăța noi moduri de a interpreta lumea și propriile trăiri.

Terapia are ca scop modificarea unor modele de gândire și comportament, precum și modelarea reacțiilor emoționale. Ea este, prin definiție, un proces complex, de cele mai multe ori de durată. 

Începerea și menținerea unui proces de terapie ne face mai conștienți de propriile tendințe și valori. De aici derivă o serie de beneficii pe care le-am detaliat mai jos.

 

De ce să începi un proces de terapie?

Un proces de terapie aduce îmbunătățiri reale în ceea ce privește calitatea vieții. Odată găsit terapeutul potrivit și forma de terapie care ți se potrivește, vei căpăta:

  • o viziune mai realistă asupra lumii și propriei persoane;
  • mai multă încredere în tine;
  • noi abilități de comunicare;
  • o mai bună autocunoaștere;
  • un simț mai bun al propriei identități.

 

Beneficiile de care te bucuri în urma unei terapii nu sunt standard. În funcție de istoria ta de viață și de fluxul procesului de terapie, vei experimenta schimbări în acord cu nevoile tale.

Pentru a avea parte de vindecarea și dezvoltarea de care ai nevoie, este important să alegi forma de terapie potrivită ție. Până când vei reuși să creezi o relație terapeutică benefică, poate fi necesar să încerci mai mulți terapeuți.

 

4 tipuri de terapie și cum te ajută fiecare

Serviciile de psihoterapie nu sunt one-size-fits-all. Adică, nu există o formă universală de terapie care să funcționeze pentru oricine. Mai jos, am detaliat cele mai populare 4 abordări în psihoterapie și când sunt potrivite.

 

Terapie cognitiv-comportamentală

Această abordare este, poate, cea mai răspândită în acest moment. În general, este o abordare de scurtă durată, orientată spre soluții. Are, însă, și variații aplecate mai mult spre relație și emoții.

În prim-planul abordării cognitiv-comportamentale se află relația dintre gânduri, emoții și comportament. Ea urmează ideea că odată modificat pattern-ul de gândire, vom avea emoții diferite și comportamente mai sănătoase.

Un terapeut de orientare cognitiv-comportamentală te va ajuta să descoperi și să modifici acele gânduri care te împiedică. Relația pe care o veți stabili va fi una bazată pe respect, fără judecăți, profesionistă. 

Terapia cognitiv-comportamentală se dovedește eficientă în reducerea simptomelor depresiei, anxietății, dependențelor și stresului post-traumatic.

 

Terapie psihodinamică: psihanaliza

Acest tip de terapie este cea propusă de Freud și este, probabil cea mai cunoscută. Este forma de psihoterapie pe care o vedem cel mai adesea în filme și media. 

Psihanaliza modernă presupune un proces intens, cu una, două sau chiar trei ședințe pe săptămână. În psihanaliză focus-ul cade pe trecut, pe procesarea subconștientă sau inconștientă a evenimentelor.

Relația dintre terapeut și client este una similară celei de părinte-copil. În noile forme de psihanaliză, acest raport este mai echilibrat, păstrându-se totuși poziția de expert a terapeutului.

O terapie psihodinamică se potrivește mai bine celor care vor să își înțeleagă trecutul și să amelioreze simptomele anxietății, depresiei sau dificultăților relaționale.

 

Terapie umanistă – psihoterapia centrată pe client

Ramura terapiilor umaniste are ca element central relația client-terapeut. Principala formă de terapie umanistă este psihoterapia centrată pe client. Aceasta a fost propusă de Carl Rogers, ca reacție la unele idei ale psihanalizei.

Se urmează ideea că experimentarea unei relații sigure, cu o persoană autentică, te va ajuta să te cunoști și să crești. Terapeutul va folosi tehnici conversaționale pentru a incuraja introspecția.

În terapia centrată pe client, precum și în alte terapii umaniste (terapia existențială), focus-ul este pus pe prezent și viitor, înglobând și aspecte din trecut.

Acest tip de terapie te poate ajuta să depășești anxietatea, depresia, problemele de identitate, dificultățile de comunicare și relaționale.

 

Terapie centrată pe problemă – abordările postmoderniste

Și în psihologie apar valuri de idei ancorate în viața cotidiană. Abordările postmoderniste merg pe ideea constructivismului social: nu există un adevăr absolut, iar modul în care percepem lumea este condiționat de relațiile sociale.

Terapia centrată pe problemă reconfigurează preconcepțiile și se apropie de principiile consilierii. Terapeutul nu dă sfaturi, ci este un colaborator/consultant în ceea ce privește anumite aspecte ale propriei vieți.

Se discută mai mult despre situația în sine, decât despre propriile caracteristici și blocaje. O terapie centrată pe problemă este de scurtă durată, fiind foarte utilă pentru situații punctuale: anxietate de a vorbi în public, stimă de sine scăzută, comunicare precară.

 

Sunt aceste tipuri de terapie potrivite copiilor, cuplului sau familiei?

Fiecare dintre aceste tipuri de terapie au și o metodă de lucru adaptată familiilor și cuplurilor. De asemenea, ele sunt, de cele mai multe ori pretabile și pentru copii și adolescenți. 

Trebuie să ții cont de pregătirea și experiența terapeutului ales cu situații similare. Nu toți terapeuții cognitiv-comportamentaliști lucrează și cu copii. Nu toți terapeuții centrați pe persoană asistă cupluri.

 

Cel mai important aspect într-o terapie care funcționează este relația terapeutică pe care o construiești cu terapeutul. Uneori, este nevoie să petreci câteva ședințe cu un specialist pentru a clarifica ce îți dorești și ce nu îți dorești în terapie. 

Înainte de a te așeza într-o psihoterapie, informează-te cu privire la forma de terapie care crezi că ți se potrivește. De asemenea, ia-ți timp de reflectare cu privire la obiectivele și așteptările tale în proces.

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții