Părintele secolului 21 are de îndeplinit multe roluri pentru copilul său: de profesor, de prieten, de autoritate. Poate te răgesești și tu în acest sentiment. Poate te întrebi cum de unii părinți chiar reușesc să o facă.
Cât de bine faci față cerințelor vieții ține de ce resurse interioare ai. Rolul de părinte nu face excepție de la regulă. Un părinte cu resurse emoționale va crește copii sănătoși emoțional și mental.
Dr. Jan Glasenapp vorbește despre emoții ca resurse pentru autocunoaștere și dezvoltare personală. În fața situațiilor dificile cu cei mici, părinții se pot baza pe auto-observare și introspecție pentru a-și îmbunătăți abilitățile de parenting și educație.
În acest articol vei afla mai multe despre cum poți gestiona situațiile dificile cu copiii și ce resurse îți sunt necesare în comunicarea și relaționarea cu ei.
Resurse emoționale – ce înseamnă?
Despre resurse emoționale auzim vorbindu-se destul de des în context organizațional. Ele mai pot fi denumite și potențial sau talent.
Conceptul de resurse emoționale se referă la acele abilități și aspecte interioare care te ajută să faci față provocărilor și să prosperi.
Resursele emoționale parentale (parenting resourcefulness) se referă la capacitatea de:
- a te conecta cu propriul copil;
- a recunoaște și a îndeplini nevoile acestuia;
- a anticipa situațiile previzibile;
- a gestiona imprevizibilul și schimbările;
- a rezolva probleme în mod inovativ;
A fi plin de resurse în rol de părinte se reflectă în modul în care reacționezi la situațiile stresante și cum trăiești acest rol.
De ce este important să ai resurse emoționale ca părinte?
Copiii se formează în funcție de ce simt și ce îi văd pe adulți făcând. De aceea, dincolo de modul în care le vorbim sau de tehnicile de parenting, este bine să cultivăm și câteva aspecte interioare.
Literatura de specialitate vorbește despre câteva resurse emoționale de bază pe care este important ca părinții să le aibă:
- securitatea atașamentului – capacitatea părintelui de a se conecta cu copilul și de a crea un atașament securizant cu acesta;
- răspunsul afectiv pozitiv la stres – capacitatea de a face față evenimentelor stresante, fără a fi copleșit/ă de anxietate sau tendințe depresive;
Modul în care aceste două aspecte sunt prezente la părinți va influența dezvoltarea copiilor pe termen lung.
De exemplu, copiii ai căror mame au tendințe depresive sau anxioase întâmpină dificultăți școlare și sociale. De asemenea, formarea unui atașament anxios sau evitant afectează stima de sine și încrederea în ceilalți.
4 situații dificile și resurse emoționale care te vor ajuta
Ca să poți gestiona în mod sănătos anumite situații cu copiii, este important să faci pace cu anumite emoții. Mai jos găsești un mini ghid de abordare a unor situații delicate cu cei mici:
Discuțiile despre sexualitate
Tindem să asociem discuțiile despre intimitate și sex cu perioada adolescenței. Ele pot fi, însă, necesare și pentru copiii mai mici.
Atunci când devin curioși în legătură cu propriul corp, cu corpul celorlalți și propria intimitate, copiii și adolescenții au nevoie de multă deschidere din partea adulților. Capacitatea de a rămâne stăpân/ă pe tine, de a nu intra în panică și de a da explicații corecte, va ușura discuțiile și procesul fiului/fiicei tale.
Dacă subiectul este stânjenitor pentru părinți, poate fi vorba despre o înțelegere incompletă a propriei sexualități. Copiii pot acumula inhibiții, rușine legat de propriul corp și ulterior dificultăți în relații.
Conflictele cu alți copii
Atunci când copiii au un conflict cu un alt copil sau cu un adult, poți ajunge să interpretezi lucrurile foarte subiectiv. Din dorința de a-i proteja pe cei mici, părinții se pot implica în conflict, încercând să rezolve situația.
Ei bine, acceptarea că fiul sau fiica ta poate avea o contribuție la conflict și poate experimenta propria agresivitate este o dovadă a atașamentului securizant. A ști când să te retragi și când să te apropii de copil, îi va crește increderea în propriile forțe și încrederea că poate primi ajutor când îl cere.
Copiii care își văd părinții afectați de situațiile prin care ei trec, pot deveni, la rândul lor depășiți. Cu cât mai gestionabilă este o situație pentru părinte, cu atât devine mai simplă și pentru copil.
Setarea limitelor
Atât cu copiii mici, cât și cu cei mari, setarea limitelor poate implica jocuri de putere. Acestea sunt nesănătoase pentru relația adult-copil și creează nesiguranță pentru cei mici.
Pentru a reuși să setezi limite sănătoase este important să creezi un atașament securizant cu copilul, să te conectezi cu el și să fii stabil emoțional. Aceste resurse te vor ajuta să folosești fermitatea fără a te simți vinovat/ă. De asemenea, vei menține mai ușor consecvența limitelor.
Să poți pune limite ferm, dar să rămâi și flexibil/ă în gândire este un exercițiu destul de dificil. De aceea, conectarea cu copilul și raportarea la prezent sunt foarte importante. Jocurile de putere și conflictele cu copiii apar atunci când adultul nu este hotărât, autentic sau centrat cu sine.
Deciziile majore pentru copii
Situații foarte stresante pentru părinți și copii deopotrivă sunt perioadele de tranziție și deciziile importante: alegerea școlii, mutările, intervenții medicale, etc.
Atunci când vine vorba de deciziile majore, părinții pot simți o presiune foarte mare. Reacția la stres, reziliența și adaptabilitatea sunt resurse emoționale care vor face diferența între copleșire și speranță.
Părinții care își pot asuma deciziile pentru copii și mențin conectarea cu aceștia creează un sentiment de siguranță. Pe de altă parte, părinții care răspund afectiv la stres (cu anxietate, evitare sau impulsivitate), creează confuzie și anxietate și copiilor.
Cultivarea de resurse emoționale pentru părinți influențează în bine dezvoltarea copiilor. Cei mici se vor forma în funcție de reacțiile adulților, iar părinții cu resurse emoționale vor crește copii stăpâni pe ei înșiși.
Ca să poți descoperi aceste resurse interioare și să le aplici în creșterea copiilor, poți începe un proces de psihoterapie sau consiliere parentală. Specialistul te va însoți și ghida în căutarea acestora. Vei fi încurajat/ă să te descoperi și să crești personal, ceea ce se va simți în abilitatea ta de a satisface nevoile copilului tău.