Există minciuni nevinovate și minciuni care te pot impacta pe termen lung. Din a doua categoie fac parte și unele dintre lucrurile pe care, uneori, le poți spune copiilor tăi.
Deși există multe situații din care poți ieși mult mai ușor cu o minciună, nu este soluția recomandată pentru părinți.
“Dacă plângi te ia poliția!” sau “Te las aici!” sunt fraze pe care majoritatea părinților de azi le-au auzit în propria copilărie. Copiii mințiți de părinții lor pot dezvolta dificultăți de încredere, o stimă de sine scăzută și comportamente nedorite.
În articolul următor am cuprins informții despre minciuni frecvente pe care adulții le spun copiilor. Află de ce o fac, ce efecte au acestea pe termen lung și care sunt alternetivele sănătoase.
De ce adulții le spun minciuni copiilor?
Fenomenul micilor minciuni pe care adulții le folosesc în relația cu copiii este relativ recent studiat. Acestea sunt, de cele mai multe ori, utilizate pentru confortul sau nevoia adultului, nu a copilului.
Ca părinte, întâmpini provocări care îți testează constant resursele interioare. Iar ele sunt uneori minime, mai ales după zilele încărcate la serviciu. Atunci te poți ajuta de câteva minciuni minore ca să eviți un tantrum.
Adulții nu mint doar din cauza epuizării. Și dorința de a fi un părinte bun sau de a nu răni copilul, te împinge spre a-i ascunde adevărul. De exemplu, atunci când îi spui că un anumit lucru nu te-a supărat deși a făcut-o.
Indiferent de motivul pentru care te poți folosi de minciuni în comunicarea cu copilul, ține cont de nevoile lui. Dacă te conectezi cu el/ea la nivel emoțional și explici lucrurile simplu, nu vei mai avea nevoie de trucuri.
Minciuni ale adulților – efecte asupra copiilor
Nu orice minciuni spuse copiilor le vor impacta dezvoltarea. Atunci când sunt frecvente și lipsește conectarea cu copilul, ele influențează negativ adultul de mai târziu.
Unul dintre principalele efecte negative ale utilizării de minciuni în educația copilului este setarea unui model greșit.
Un studiu arată că tinerii adulți tind să îți mintă mai mult părinții dacă aceștia din urmă s-au folosit de minciuni în creșterea lor. Acești tineri au și mai multe dificultăți de adaptare la viața adultă, decât cei educați cu sinceritate.
Concluziile studiului sunt susținute de mai mulți autori. Adulții care au auzit frecvent minciuni în copilărie vor avea sentimente persistente de vinovăție și rușine. Ei sunt și mai predispuși la a dezvolta un comportament manipulativ și egoist.
5 minciuni frecvente spuse copiilor și alternativele lor
Iată câteva dintre micile minciuni care îi pot impacta pe cei mici, folosite prea des. Află și posibilele alternative de exprimare, bazate pe autenticitate și sinceritate.
Dacă nu vii acum, plec și te las aici!
Este, poate, una dintre cele mai răspândite minciuni pe care adulții le folosesc în relația cu copiii. Pe lângă faptul că nu îi liniștește pe cei mici, expresia îi poate chiar speria că vor fi părăsiți.
Această formulare este o minciună pe care o folosesc adulții. Adevărul este că adultul nu va pleca și nu îl va lăsa acolo. Folosirea acestei expresii cu regularitate îi va face pe copii să testeze limitele, să se simtă neînțeleși și să plângă în hohote.
Alternativa: “Acum este timpul să plecăm, poți veni singur/ă sau te pot duce eu. Dacă nu vei veni, am să te iau în brațe și am să te duc la mașină. Data viitoare poate putem sta mai mult.”
Nu avem bani.
De multe ori, această expresie este adevărată. Unele dorințe ale copiilor nu sunt pe lista de cheltuieli prioritare și este în regulă. Ea devine problematică atunci când este repetată frecvent, fără alte explicații.
Auzind deseori că familia nu își permite diverse lucruri, copilul poate dezvolta o relație defectuoasă cu banii. Acest efect se va resimți în viața adultă în ceea ce privește valorizarea propriei munci.
Alternativa: “Înțeleg că îți dorești foarte mult pertrecerea de ziua ta. De data asta, nu avem suficienți bani și pentru necesități și pentru petrecere. Vom folosi banii pentru a rămâne sănătoși, pentru mâncare și pentru ieșiri în familie. Putem face petrecerea cu altă ocazie.”
Doamna educatoare/învățătoare se supără pe tine dacă…
Această expresie face parte din categoria minciuni ale adulților fiindcă nu este adevărată. Educatoarea/Învățătoarea sau o altă persoană din afara familiei, cel mai probabil nu se va supăra în mod real. În plus, fără să vrei, poți induce celui mic/celei mici sentimente de rușine și vină.
Este mai bine să oferi o explicație reală, firească. Poate refuzul de a merge la grădiniță/școală o va întrista sau îngrijora pe profesoară. Iar anumite atitudini ale copilului pot fi văzute ca fiind dificile. Cu toate astea, nu este responsabilitatea copilului să protejeze adultul de supărare.
Alternativa: “Când te va auzi vorbind așa, doamna educatoare/învățătoare cred că te va opri, așa cum fac și eu. Cuvintele pe care le-ai folosit sunt nepotrivite și îi pot răni pe ceilalți. De aceea, eu și mami/tati nu le folosim.”
Dacă plângi chem poliția!
Nu încape îndoială că această frază este una dintre minciunile adulților. La fel ca prima afirmație, și aceasta îi va agita pe copii mai mult decât să îi calmeze. Nu doar că expresia în sine amplifică frustrarea și anxietatea, dar împiedică și exprimarea liberă a emoțiilor prin plâns.
În locul unei amenințări, poți ține copilul în brațe, îl poți mângâia sau doar însoți până se calmează. Apoi, poți folosi tantrumul ca moment de învățare.
Alternativa: “Acum ești foarte furios/oasă. Este ok să plângi, însă nu accept să mă lovești sau să te rănești. În cazul în care continui, voi fi nevoit/ă să te țin sau să te iau în brațe și să te mut într-un loc mai sigur.”
Ai făcut cel mai frumos desen pe care l-am văzut.
Această expresie este una dintre acele minciuni pe care părinții le spun pentru a proteja copilul de emoții neplăcute. Deși nu sună deloc nesănătos, ea îi poate creea copilului o imagine idealizată de sine.
Pericolul pentru copil este experimentarea unei dezamăgiri profunde. În diverse contexte de viață va afla că nu este întotdeauna cel mai bun, cel mai rapid sau cel mai sociabil. Este sănătos să se poată evalua corect de la început, fără a se supraevalua.
Alternativa: “Ai făcut un desen frumos/interesant/creativ/neobișnuit. Văd că ai folosit multe culori și ai trasat forme interesante. ”
Dacă și tu folosești unele dintre aceste minciuni pentru a gestiona situațiile din familie, este foarte posibil să le fi auzit la rândul tău. Amintește-ți că există alternative și că educația bazată pe autenticitate va da roade, pe termen lung.