Ce e autocunoasterea și cum o putem cultiva?

 

„Ce soartă tristă pentru un om să moară bine cunoscut de toți ceilalți și încă necunoscut pentru el însuși.”

― Francis Bacon

Autocunoasterea este fundația autenticității. Și unul dintre cele mai frecvente obiective ale consilierii sau terapiei. 

Studiile demonstrează importanța autocunoașterii pentru o viață împlinită. O bună cunoaștere de sine face mai ușoară gestionarea emoțiilor. În plus, îți clarifică motivațiile și fricile, ajutându-te să iei decizii mai bune.

În acest articol poți citi mai multe despre ce înseamnă autocunoașterea și cum este diferită de conștiința de sine. Ți-am pregătit și câteva sfaturi practice prin care să te cunoști mai bine.

 

Ce este autocunoasterea?

În general, autocunoasterea înseamnă abilitatea de a te cunoaște pe tine însuți. Ea se referă, mai exact, la deținerea unor informații cu privire la propriile tendințe, dispoziții și stări mentale. 

Autocunoasterea presupune ca aceste informații să fie reale, obiective. De exemplu, poți fi convins(ă) că nu faci lucrurile suficient de bine, însă ai o performanță rezonabilă în multe domenii. Atunci nu este vorba de autocunoaștere, ci despre o stimă de sine scăzută.

Fiindcă ești supus constant feedback-ului și experințelor noi, te afli întotdeauna într-un proces de autocunoaștere și descoperire. Lucrurile pe care le știm despre noi înșine se pot schimba în timp. Așadar, autocunoasterea este un proces dinamic.

Totuși, termenul autocunoaștere se confundă ușor cu cel de conștiință de sine, ambii traducându-se asemănător din limba engleză. Am făcut câteva clarificări mai jos.

 

Autocunoasterea și conștiința de sine – diferențe

Între autocunoaștere și conștiință de sine se pune deseori semnul egal. Această asemănare nu este, însă, neapărat corectă.

  • Autocunoasterea (self-knowledge) – este un proces de durată, dinamic, ce include informații stabile despre propriile tendințe, trăsături, roluri.
  • Conștiința de sine (self-awareness) – este abilitatea de a conștientiza propriile acțiuni, propriul efect în lume și de a-ți asuma responsabilitatea pentru ele.

 

Psihologii văd conștiința de sine ca un pas spre a ajunge la autocunoaștere. Instrospecția are un rol cheie în dezvoltarea conștiinței de sine, apoi a autocunoașterii. Cu cât reflectăm mai mult la propria persoană și propriul comportament, devenim mai conștienți de pattern-urile pe care le urmăm.

Multe publicații pentru dezvoltare personală sunt traduse din engleză. De aceea, pot apărea uneori confuzii de termeni. 

 

4 moduri în care cultivi autocunoasterea

Chiar dacă nu simți că te cunoști cu adevărat acum, poți dezvolta autocunoasterea. Metodele de mai jos îți pot fi de mare ajutor.

 

Observă cuvintele pe care le folosești

Cuvintele au semnificații și sonorități puternice. Felul în care vorbești îți dă indicii despre perspectiva ta asupra vieții, despre modul în care te vezi și cum relaționezi. 

Începe un jurnal de observare și fii atent(ă) la modul în care vorbești. Notează, ori de câte ori ai ocazia, ceea ce îți atrage atenția. Poți descoperi anumite teme de discuție care se repetă, subiecte pe care tinzi să le abordezi mai des, cuvinte pe care le folosești inconștient. 

Trage primele concluzii după cel puțin 2 săptămâni de observare. Vei afla lucruri noi despre tine și despre nevoile tale emoționale.

Schimbând cuvintele pe care le folosești, ritmul vorbirii și tiparele de exprimare, poți schimba și unele tendințe psihologice. Pe acest principiu se bazează programarea neurolingvistică și unele terapii de scurtă durată.

 

Identifică repetițiile din viața ta

Dincolo de ticurile verbale, pot exista în viața ta și alte repetiții. Poate tinzi să întâlnești același tip de persoană foarte des, poate unele relații se desfășoasă după același tipar sau poate ai unele ritualuri.

Ia-ți câteva minute pentru reflectare. Revizitează mai multe experiențe de viață, situații și comportamente pe care le-ai avut. Încearcă să găsești numitorul lor comun. Poate este vorba de un anumit rol pe care ți-l asumi automat sau de unele credințe ineficiente despre tine.

Oferind zilnic un timp pentru introspecție, vei descoperi tendințele tale inconștiente și automatismele. 

Este important să vezi propria ta contribuția la crearea acestor situații. Devenind consștient(ă) de ele, vei putea să le și controlezi mai bine.

 

Recunoaște-ți atuurile și limitele personale

Autocunoasterea poate începe odată cu trasarea unor limite clare între tine și lumea exterioară. Fiecare persoană are un set de abilități și limitări care o face unică. Ambele sunt foarte importante. Abilitățile te ajută să te faci remarcat (ă), limitele te păstrează în siguranță.

Bazându-te pe comparații și feedback-urile celorlalți, îți poți creiona propriile abilități și limite. Ghidează-te și după activitățile care îți fac plăcere și pe care le faci cu ușurință. Acestea sunt, probabil, atuurile tale înnăscute. 

În privința limitelor, privește-le ca proiecte în desfășurare. Pot exista limite pe care vrei să le depășești, dar și limite cu care te simți comod în prezent. Nu uita că nu este nevoie să fim întotdeauna buni la toate. Iar limitele sunt o modalitate de a ne descoperi puntele forte.

Dacă ești prea critic(ă) față de tine însuți, acest pas poate fi mai dificil. Poți face, totuși, acest exercițiu. Îți va oferi o viziune mai realistă asupra resurselor proprii. 

 

Apelează la evaluare psihologică

Poate ți-ai pus și tu de multe ori întrebarea “cine sunt eu?”. Iar răspunsul a fost mai greu de găsit decât te așteptai. 

O evaluare psihologică te poate ajuta să descoperi mai multe despre tine. Cu ajutorul testelor validate științific, un psiholog clinician te va ajuta să explorezi diferite aspecte ale personalității tale. Îți poți descoperi stilul de atașament, tipul de personalitate, stilul de învățare și nu numai. 

În general, evaluarea psihologică presupune câteva vizite la cabinetul psihologului clinician. Durata evaluării depinde de câte teste dorești să faci, de disponibilitatea lor și de timpul necesar interpretării rezultatelor.

Vei primi concluziile testelor într-o sesiune dedicată și poți primi interpretări din partea specialistului. În funcție de ceea ce afli, poți apela, mai departe la un proces de terapie sau de consiliere psihologică. 

 

Încă de la naștere, ne construim o identitate. Pe această identitate vom construi apoi o carieră, un stil de viață, o familie. Autocunoasterea te ajută să descoperi și să înțelegi această identitate. 

Fără a fi conștient(ă) de propriile acțiuni și fără a-ți cunoaște valorile personale, va fi dificil să faci alegeri potrivite ție. Pornind de la ceea ce știi despre tine, poți trăi autentic. De asemenea, poți face și schimbările în bine pe care ți le dorești.

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții