Când devii părinte, bunăstarea copilului tău devine o prioritate. Mulți părinți se informează, încep o psihoterapie sau renunță la vicii. Motivația lor: să asigure celor mici o bună sanatate emotionala, fizică și mentală.
Există și cazuri în care problemele de sanatate emotionala sunt lăsate pe locul 2 sau 3. Organizația Mondială pentru Sănătate estimează cu 10% dintre copii și adolescenți au o suferință psihică. Aceștia nu caută sau nu primesc ajutor.
Sănătatea emoțională este la fel de importantă ca și cea fizică. Alimentația și sportul contribuie la formarea unui organism echilibrat. În același mod, viața de familie și mesajele transmise copilului îi influențează creșterea la nivel psihic.
În articolul următor poți afla ce înseamnă o bună sanatate emotionala a copilului, de ce este ea importantă și cum o poți susține, ca părinte.
Sanatate emotionala pentru copii – cum o definim?
Definiția pentru sanatate emotionala este similară celei pentru bunăstare emoțională.
“Bunăstarea (sănătatea) emoțională este abilitatea de a face față stresului vieții și de a te adapta perioadelor dificile.”
Pentru copii, o bună sanatate emotionala înseamnă:
- capacitate de autoreglare (potrivit vârstei);
- comunicare eficientă;
- interacțiuni sociale echitabile;
- încredere în sine și în mediu;
Sănătatea emoțională este o parte a sănătății mintale. Aceasta ține de înțelegerea și gestionarea propriile emoții, precum și de adaptarea la schimbări.
De ce este importantă sănătatea emoțională a copilului?
Un copil sănătos emoțional va deveni un adult rezilient și auto-suficient. Bazele abilităților și calităților de mai târziu sunt puse încă din copilărie. De aceea, bunăstarea emoțională a copilului merită o atenție deosebită.
Copiii a căror sanatate emotionala este susținută sunt mai fericiți, pe termen lung. Ei vor fi mai încrezători în fața provocărilor vieții, mai rezilienți și mai stăpâni pe ei înșiși.
Având o viață emoțională echilibrată, ei vor putea stabili și relații mai sănătoase. Atât în copilărie, cât și în viața adultă, interacțiunile vor tinde să fie mai armonioase și mai profunde.
Poate această descriere sună a utopie. Ea este, însă, posibilă pentru fiecare familie. Un factor cheie pentru sănătatea emoțională a copilului este echilibrul interior al părintelui.
Sănătatea emoțională a copilului – dependentă de cea a părintelui
Mai ales în primii ani de viață, copilul este conectat la viața de familie. El este o “extensie” a părintelui, până începe să descopere propria individualitate. Astfel, copiii reacționează și procesează emoțiile așa cum o fac părinții lor.
Un părinte foarte stresat va transmite starea sa copilului. Acesta va învăța să gestioneze emoția în funcție de abordarea părintelui:
Scenariul 1:
Părintele numește starea, o comunică, oferă contact fizic și stă în apropierea copilului. El/ea va procesa emoția și își va crește resursele de a face față stresului.
Scenariul 2:
Părintele evită să comunice, nu oferă afecțiune și încearcă să distragă copilul cu jucării sau activități. Acesta nu reușește să proceseze starea pe deplin. El/ea va încerca fie să o evite pe viitor, fie va avea o reacție exagerată.
Din punct de vedere emoțional, primele experiențe ale copilului îi impactează dezvoltarea. Atunci când părinții investesc în propria sanatate emotionala, ea se reflectă și în resursele copilului.
4 pași pentru o mai bună sanatate emotionala a copilului tău
În primul rând, este importantă echilibrarea propriilor trăiri și strategii de a face față, prin psihoterapie sau consiliere.
Pe parcurs, poți folosi și alte instrumente care să ajute sănătatea emoțională a copilului tău:
Stabilește un contact emoțional cu copilul
Conectarea emoțională este printre cele mai importante nevoi ale copilului. Pentru a se simți în siguranță, el/ea trebuie să simtă că “aparține” familiei. Acceptarea și căldura din partea părinților este baza pentru o bună sanatate emotionala.
Ca să te conectezi emoțional cu cel/ea mic/ă, petreceți cât mai mult timp împreună. Lasă telefonul deoparte și implică-te în joc. Nu urmări un obiectiv anume, doar încearcă să afli interesele copilului și rămâi prezent/ă.
În spatele multor comportamente nepotrivite ale copiilor se află, de fapt, nevoia de conectare. Caută să stabilești contactul printr-o îmbrățișare, cititul unei povești sau joacă liberă. Vei vedea că fiul/fiica ta tinde să coopereze mai ușor.
Oferă direcții și argumente clare
Copiii abia învață lucrurile pe care, noi, adulții le facem deja automat. Este bine să îți amintești asta atunci când ești întrebat/ă “de ce…?“.
Oferă argumente clare pentru reguli sau decizii pe care le iei. Evită formulări de tipul “Pentru că așa trebuie/se face”. Spune, de exemplu, “Pentru că așa vei fi în siguranță/vei folosi jucăriile mai mult”.
De asemenea, atunci când aud că nu pot face un lucru, copii nu deduc imediat ce ar putea face în loc. Este mai eficient să îi spui celui mic ce ai vrea să facă, în loc de comportamentul pe care să îl oprească.
Oferă-i copilului tău alternative, permite-i să aleagă modul în care va face lucrurile. Sentimentul de control îi va asigura o bună sanatate emotionala. El/ea va simți că poate lua decizii pentru sine, fiind astfel mai pregătit/ă pentru neprevăzut.
Setează limite sănătoase
Setarea limitelor și menținerea lor aduce beneficii la capitolul “sanatate emotionala” pentru copii. Copiii vor ști care este cadrul în care se pot desfășura. În plus, vor avea încredere că adultul îi va conduce la nevoie.
Ei se vor simți susținuți, ghidați și mai încrezători în mediu. Limitele rezonabile, setate cu fermitate, dar și blând, creează siguranță. Acest sentiment le va modela perspectiva asupra stresului, făcându-i mai rezilienți.
Este important să nu confunzi limitele cu pedepsele. Comunică dinainte care sunt regulile și care vor fi consecințele firești dacă ele nu sunt respectate. Evită să folosești formulări de tipul “Dacă nu faci x, nu mai ai voie y.”
Atunci când cel mic deteriorează o jucărie explică-i: “Poți folosi jucăriile pe care le ai ca să te joci cu grijă. Dacă alegi să le strici, nu le vom putea înlocui și este posibil să rămâi fără jucării.”
Fii consecvent/ă
Pentru copii este important ca mediul să fie unul previzibil. Dacă nouă, adulților, ne este ușor să ne adaptăm schimbărilor, lor nu. De aceea este esențial să fii consecvent/ă cu regulile și răspunsurile pentru copil.
Consecvența în familie înseamnă și acordul între părinți. Dacă sunt subiecte pe care le abordați diferit, discutați înainte de a lua decizii. Când părinții au abordări diferite, copilul se poate simți nesigur, anxios, derutat.
Atunci când mediul este ușor de controlat pentru copil, el/ea își dezvoltă o bună sanatate emotionala. Învață să se orienteze mai bine în situații stresante și acționează mai puțin impulsiv.
Grija pentru sanatate emotionala poate părea încă o responsabilitate pe lista părinților. Ea eate, însă, și foarte importantă pentru o relație echilibrată părinte-copil.
De asemenea, susține și dezvoltarea completă a copilului. Un organism sănătos, o minte limpede și o viață emoțională echilibrată sunt premisele unui trai împlinit.