Relatii sănătoase – cum le recunoaștem și cum le cultivăm?

Relatii sănătoase = o viață socială și emoțională mai bune. Odată ce interacțiunile de care ai parte sunt plăcute și echitabile, încrederea ta în lume sporește. Cu un mindset mai optimist, poți găsi mai ușor soluții pentru probleme.

Conectarea cu semenii este o nevoie de bază a oamenilor, dar nu este singura. Relațiile în care intrăm ar trebui să ne ofere conectare, fără a neglija alte nevoi: de siguranță, de afirmare, de limite.

În articolul următor poți afla mai multe despre importanța relațiilor sănătoase, în ce arii ale vieții tale pot apărea și cum să le cultivi.

 

Ce înseamnă să ai relatii sănătoase?

O relație sănătoasă arată diferit pentru fiecare persoană în parte. De aceea, este dificil de dat o definiție standard a acesteia. Cercetările recente consideră sănătoase relațiile în care există angajament reciproc, posibilități de dezvoltare personală și scopuri comune. 

Conectarea emoțională, sentimentul de siguranță și plăcerea de a fi împreună, sunt alte caracteristici ale unei relatii sănătoase.

Aceste caracteristici se pot aplica atât relațiilor romantice, cât și celor de la locul de muncă sau de familie. 

 

De ce este important să ai relatii sănătoase?

Harville Hendrix, unul dintre fondatorii terapiei relaționale Imago, spune despre importanța relațiilor în viața noastră: “Ne naștem într-o relație, suntem răniți într-o relație și ne putem vindeca într-o relație.” 

Relațiile stau la baza formării noastre ca persoane. Multe dintre comportamentele automate și gândurile neproductive s-au format într-o relație toxică, în copilărie sau mai târziu. 

Cultivarea unor relatii sănătoase în viața adultă contribuie la vindecarea rănilor din trecut. Relația terapeutică este cel mai bun exemplu. O relație bazată pe respect, acceptare și siguranță te poate ajuta să treci peste anxietate, depresie, tulburări alimentare, etc.

O relație sănătoasă oferă și posibilități de dezvoltare personală: crește motivația, susține maturizarea și este o sursă de inspirație și sens.

 

Tipuri de relatii sănătoase – cum le recunoști?

Primul lucru care ne apare în minte când spunem “relație sănătoasă” este viața de cuplu. Totuși, poți crea legături hrănitoare și în alte contexte.

 

  • Relatii sănătoase în familie 

Dinamica de familie este una dintre cele mai complexe teme ale psihologiei. 

În viața de familie, relațiile sănătoase sunt cele în care sunt cunoscute clar limitele și rolurile. De exemplu, relația de cuplu a părinților ține de aceștia. Implicarea copiilor sau propriilor părinți în chestiuni intime indică o dinamică nocivă.

De asemenea, conectarea emoțională între membrii familiei este importantă. Plăcerea de a fi împreună, legătura emoțională și atașamentul securizant sunt semne ale unor relatii sănătoase.

Atunci când relațiile se desfășoară după reguli nepotrivite și există tensiune, puteți apela la terapia de familie. Aceasta va ajuta la reducerea conflictelor și creșterea încrederii.

 

  • Relatii sănătoase la locul de muncă

Deși tindem să credem că viața profesională nu trebuie să lase loc și bunăstării psihice, nu este așa. Serviciul este locul în care petrecem cea mai mare parte a vieții. De aceea, crearea unor relatii sănătoase la locul de muncă este deosebit de importantă. 

Conectarea cu colegii, respectarea limitelor și interacțiunea potrivită cu managerii fac parte din tabloul relației profesionale sănătoase. Flexibilitatea, posibilitatea comunicării autentice și susținerea sunt, de asemenea, repere pentru relatii sănătoase.

Jocurile de putere, discriminarea și lipsa echilibrului dintre muncă și viața personală sunt semnale de alarmă în relațiile de la job.

O funcționare corectă a echipei îți va crește productivitatea, motivația și loialitatea față de ceea ce faci. Astfel, vei resimți mai puțin stres, vei avea sentimentul de apartenență la grup și de utilitate.

 

  • Relatii romantice sănătoase

Relațiile de cuplu ocupă un loc deosebit în cercetările și practica sănătății mintale. Ele constituie una dintre principalele surse de fericire sau nefericire din viața unei persoane. 

O relație de cuplu sănătoasă include angajament, o conectare emoțională bună, intimitate și încredere. Cea mai importantă componentă a relației de cuplu sănătoase este reciprocitatea. Dacă unul dintre parteneri oferă mai mult decât primește, dinamica este inegală.

Menținerea unei relatii sănătoase oferă sens, inspirație și siguranță celor doi parteneri. Acestea din urmă susțin schimbările benefice: mai multă încredere în sine sau gestionare mai bună a emoțiilor.

Totuși, o relație sănătoasă se poate cultiva. Ideea că o relație funcționează perfect de la început sau deloc este un mit. Mai jos am descris câteva modalități de a îmbunătăți calitatea relațiilor tale.

 

3 moduri de a cultiva relatii sănătoase

Relațiile, de orice fel, presupun implicare și responsabilitate. Iată ce poți face tu, concret, pentru a crea relatii mai sănătoase.

 

Îmbunătățește-ți abilitățile de comunicare

Jacques Salomé este autorul mai multor cărți de succes pe teme de dezvoltare personală. El consideră comunicarea cea mai importantă unealtă de îmbunătățire și menținere a relațiilor sănătoase.

Iată două dintre principiile pe care le poți aplica și tu în interacțiunile de zi cu zi:

  • Vorbește despre tine, nu despre celălalt – atunci când exprimi opinii, nemulțumiri sau aprecieri, concentrează-te pe experiența ta și nu pe comportamentul partenerului/ei. Poți spune “Mă simt ignorat/ă când nu îmi răspunzi la mesaje, cum a fost cazul azi” în loc de “Nu îmi răspunzi niciodată și te aștepți ca eu să fiu mereu disponibil/ă pentru tine”.

 

  • Separă tema discuției de persoana care vorbește – dacă partenerul/a sau șeful/a îți comunică ceva, pune accent pe problema sau tema expusă. O persoană care îți spune ceva incomod nu este în sine o persoană neplăcută, subiectul însă poate fi dificil pentru tine, uneori.

 

Delimitează relațiile trecute de cele actuale

Deși sună ca un pas firesc, uneori ne este greu să separăm relațiile toxice trecute de cele actuale. Interpretarea automată a unor comportamente ca trădări sau lipsă de interes pot duce la destabilizarea relațiilor tale actuale.

De cele mai multe ori, atunci când trăim o relație nouă (de cuplu, de prietenie, etc) similar uneia trecute, înseamnă că experiența nu a fost complet procesată. Poți deschide acest subiect cu persoana “nouă” sau poți apela la psihoterapie. 

Un proces terapeutic te va ajuta să revezi, în siguranță, amintirile neplăcute și să le reprocesezi. Eliberând bagajul emoțional al altor relații, poți funcționa mai natural în cele actuale.

 

Cunoaște-ți limitele 

Relațiile sănătoase sunt echitabile și sigure pentru exprimarea emoțiilor dificile (ex. furie, dezamăgire). Ca să cultivi relații sănătoase este important să îți cunoști limitele personale, în termeni de energie, disponibilitate emoțională și timp. 

 

Pentru început, răspunde următoarelor întrebări:

“Ce loc pot oferi acestei relatii în viața mea, acum?”

“Cât pot oferi acestei relatii din resursele mele?”

“Ce mi-ar putea oferi celălalt ca relația aceasta să devină mai importantă pentru mine?”

 

Folosește aceste întrebări de auto-cunoaștere pentru a descoperi ce poți oferi și ce te aștepți să primești în schimb. 

Poți descoperi că oferi mai mult decât ceri sau viceversa. În ambele cazuri, relația la care te-ai gândit poate fi nocivă. Inițiază o discuție pe această temă și ascultă și viziunea celuilalt. Puteți descoperi lucruri noi despre felul în care interacționați.

 

Când spunem relații sănătoase nu ne referim neapărat la relații fără conflicte. Acestea din urmă pot presupune, uneori, evitarea conflictului și diferențe de putere. 

Relațiile cu adevărat sănătoase ne pot crea disconfort din când în când. De exemplu, atunci când exprimi o nemulțumire la locul de muncă sau o limită în viața de familie. Important este modul în care este depășit momentul și ce modificări apar în urma lui.

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții