7 beneficii în psihoterapie despre care nu știai

Nevoia de psihoterapie a oamenilor s-a simțit tot mai mult în ultimii ani. Serviciile de sănătate mintală au devenit mai ușor accesibile și din ce în ce mai căutate. 

Cu toate acestea, stigma legată de accesarea acestor servicii este încă prezentă. Informarea incorectă sau incompletă poate împiedica multe persoane să primească ajutorul de care au nevoie. 

Psihoterapia îmbunătățește viața personală și emoțională, pe termen lung. O statistică a Asociației Americane de Psihologie susține că 75% dintre persoanele care au apelat la psihoterapie au avut beneficii de pe urma acesteia. 

Psihoterapia funcționează atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Există și forme care lucrează cu relații și dinamici specifice: terapia de cuplu, de familie sau de grup. 

În acest articol poți afla mai multe despre:

  • Ce presupune o psihoterapie?
  • Când apelezi la psihoterapeut?
  • Ce beneficii poți experimenta într-un astfel de proces?

 

Ce este psihoterapia?

Ceea ce numim psihoterapie este o formă de tratament al dificultăților emoționale și mintale. Obiectivul psihoterapiei este creșterea calității vieții prin identificarea și depășirea pattern-urilor nesănătoase de gândire și comportament. 

Ea se bazează, în general, pe conversația dintre client și terapeut. Cu timpul, au apărut și forme de psihoterapie care nu necesită neapărat exprimare verblă (de exemplu, EMDR sau Art-Terapia). Acestea din urmă sunt utilizate în tratarea traumelor extreme și în lucrul cu copii.

Psihoterapia poate completa un tratament medicamentos psihiatric, dar nu este întotdeauna cazul. Mulți clienți încep un proces terapeutic din dorința de a se cunoște mai bine, de a rezolva probleme emoționale sau pentru a comunica mai eficient.

 

Când apelăm la psihoterapie?

Psihoterapia este un proces profund personal, în care îți poți găsi și urmări propriile obiective. Situațiile de viață în care îți poate fi utilă o terapie sunt foarte diverse:

  • Când treci printr-o schimbare (a stilului de viață, a carierei, etc);
  • Când te simți singur(ă);
  • Când te simți compleșit(ă) de gânduri și emoții;
  • Când stresul din viața ta este foarte mare;
  • Când emoțiile și gândurile negative te împiedică să faci lucrurile obișnuite;
  • Când îți este dificil să iei decizii.

 

Poți începe un proces de psihoterapie în orice situație care îți pune dificultăți emoționale și mentale. Fie că îți dorești să te descarci sau să explorezi amintiri nu tocmai plăcute, psihoterapeutul te va întâmpina cu empatie și acceptare.

 

7 beneficii ale procesului de psihoterapie

Efectele psihoterapiei se fac simțite în toate ariile vieții, aducând beneficii reale, de lungă durată.

 

1. Capeți mai multă conștiință de sine

Te poți gândi la procesul de terapie ca la privitul în oglindă. Psihoterapeutul “reflectă” modul în care te exprimi, gândești sau procesezi anumite experiențe. Prin remarcile lui/ei și prin tehnicile dedicate, devii mai conștient de propriile automatisme și ce le-a provocat.

A fi mai conștient(ă) de tine înseamnă a ieși din funcționarea “pe pilot automat”. Conversația terapeutică te va ajuta să pui în perspectivă deciziile pe care le iei. Cu o mai mare conștiință de sine, poți începe să schimbi acele mecanisme care simți că îți fac rău. 

Ajungi să fii mai prezent(ă) și mai stăpân(ă) pe propriile reacții și alegeri. Astfel, un proces de psihoterapie va susține independența și puterea personală a fiecărui client.

 

2. Îți îmbunătățești sănătatea fizică

Psihoterapia este un serviciu ce ține de sănătatea umană. Îmbunătățirea stării mentale are efecte pozitive și asupra stării fizice, diminuând dezechilibre precum: insomniile, oboseala cronică, afecțiunile psihosomatice. 

Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) se dovedește eficientă în reducerea simptomelor stresului cronic și a durerilor recurente. Aceste rezultate sunt susținute de numeroase studii de specialitate, precum cele citate. Terapia te poate ajuta să capeți obiceiuri mai sănătoase, să renunți la vicii și să prioritizezi sănătatea fizică și mentală. 

Depresia și anxietatea au multe simptome fizice (ex. lipsa/exagerarea poftei de mâncare, dureri de cap, etc). Psihoterapia te ajută să tratezi cauza acestora și nu doar efectul imediat. Reducând sau eliminând cauza mentală a simptomelor, dispar și reacțiile fizice.

 

3. Modifici pattern-urile nocive de gândire

Având un spațiu sigur în care să identifici propriile tendințe neproductive, le vei putea schimba. Terapiile cognitiv-comportamentale se bazează chiar pe formarea unor credințe alternative, care să îți ușureze viața. 

De exemplu, credința că toți cei din jur sunt impotriva ta îți poate crea dificultăți cu încrederea și formarea relațiilor de durată. Aceleași dificultăți apar și în urma altor credințe nocive, precum “nu sunt suficient de bun” sau “viața înseamnă să muncești cât poți”.

Eficiența terapiei, mai ales a celei cognitiv-comportamentale, în modificarea credințelor nocive este susținută științific. De altfel, această formă de psihoterapie este și cea mai bine validată științific, oferind rezultate vizibile.

 

4. Înveți noi abilități de gestionare a emoțiilor

Un proces de psihoterapie are beneficii și pe parcurs. Atât în terapiile cognitiv-comportamentale, cât și în cele umaniste, poți învăța metode de gestionare a emoțiilor. Schimbarea credințelor despre tine și despre dificultățile tale te va ajuta să le depășești mai ușor.

Fișele de lucru, teme pentru acasă și exercițiile specifice îți vor oferi noi posibilități de a face față trăirilor puternice. Vei observa că devii mai conștient(ă) de situațiile care te supără, de reacțiile automate și modalitățile alternative de acțiune. 

Poți începe să ții un jurnal, poți include un ritual de relaxare în rutina zilnică sau poți începe să practici un sport. Toate acestea sunt alternative ale mecanismelor nocive de a face față (ex. Consumul de substanțe). În psihoterapie vei deveni mai motivat(ă) să le adopți și să le menții pe termen lung.

 

5. Te înțelegi mai bine pe tine

Psihoterapia te ajută să vezi mai îndeaproape modul în care funcționezi. Poți face legătura între anumite comportamente din prezent și situații trecute. Cu timpul, ajungi să pui o distanță sigură între tine și dificultățile tale. Asta le va face și mai ușor de gestionat.

În plus, în psihoterapie te poți vedea și în context. Nu toate persoanele experimentează viața la fel. Acțiunile de care te simți rușinat(ă) este posibil să fi fost cel mai bun răspuns la situații critice. Dacă acum ai mai multe informații poți acționa diferit pe viitor, depășind încărcatura din trecut. 

Înțelegând rădăcina anumitor comportamente și gânduri îți dezvolți auto-compasiunea și încrederea în tine. Devine mai ușor să te bazezi pe instinctele tale și pe propriile idei. Tot acest proces este susținut, în psihoterapie, de relația terapeutică sigură.

 

6. Experimentezi o relație sigură

Relația terapeutică este cel mai important aspect al unei psihoterapii de succes. Ea va facilita deschiderea și procesarea sănătoasă a emoțiilor plăcute și neplăcute. Cadrul terapeutic permite crearea unei relații sigure, bazată pe încredere și respect reciproc.

O bună relație terapeutică se formează în timp și are, la rândul ei, suișuri și coborâșuri. Siguranța psihologică și încrederea că nu ești singur(ă) facilitează depășirea obstacolelor. În relația cu terapeutul și în plan personal.

Ai posibilitatea să îți exprimi nemulțumirea fără pericolul conflictului sau să îți expui trăirile fără teama judecății. Odată ce ai experimentat această siguranță, vei începe să funcționezi mai sănătos și în alte relații din viața ta.

 

7. Reprocesezi evenimentele traumatizante

Înainte de parcurgerea unui proces terapeutic, putem funcționa mai mult inconștient decât conștient. Cu alte cuvinte, putem fi ghidați de amintiri neplăcute sau directive impuse de-a lungul vieții. Psihoterapia îți permite să vorbești despre momentele dureroase pentru a le depăși.

De exemplu, cineva care a trăit un moment traumatizant, va lua decizii astfel încât să evite pericolul. Nevoia de siguranță poate ajunge până într-acolo încât să limiteze viața persoanei. El/ea poate evita să iasă din casă, să întâlnească oameni noi, să foloească mijloacele de transport, etc.

După o psihoterapie eficientă, evenimentul traumatizant își pierde din impact. Persoana afectată poate relua anumite activități necesare, poate gestiona mai bine emoțiile și poate deveni mai autentică.

 

Din teama de judecată sau neștiind cum să alegi specialistul potrivit, poți renunța la începerea unei terapii. Dacă simți nevoia să vorbești cu cineva, nu amâna. Poți aduce vieții tale îmbunătățiri considerabile printr-un proces de psihoterapie.

Deși stigma în legătură cu psihoterapia încă există, puterea exemplului o poate diminua. De multe ori, văzând rezultatele la tine, și apropiații tăi pot fi mai motivați să înceapă propriul proces. 

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții