Cum îi arăți copilului tău că ai incredere în el?

Deși nu sunt descurajați de părinți, mulți copii experimentează aceeași “boală”: lipsa de incredere în ei. Cu toate că sunt perfect capabili, copiii evită să învețe lucruri noi și se simt copleșiți în fața greșelilor.

O astfel de situație este foarte frustrantă pentru tine, ca părinte. Poate te întrebi “ce fac greșit?” sau “cum îl pot ajuta pe cel mic să aibă mai multă incredere în el?”. Răspunsul se află în modul în care privești rolul de părinte și în care interacționezi cu copilul. 

În continuare, poți citi mai multe despre ce înseamnă încrederea în copil, de ce este importantă și cum o poți exprima sănătos.

 

Ce înseamnă să ai incredere în copil?

Să ai incredere în propriul copil înseamnă, în primul rând, să ai incredere în tine ca părinte. Cum te descurci tu, de obicei, cu eșecurile? Tinzi să te simți vinovat/ă față de copil când îi pui limite? Te temi să nu faci ceva greșit în relația cu copilul? 

De exemplu, un părinte anxios, care se teme că nu este suficient de bun, va compensa devenind hiperprotectiv. Ferirea de responsabilități și frustrări îi va crea celui mic ideea că nu se poate descurca. El va crede despre sine că are mereu nevoie de ajutorul adultului, evitând să facă lucruri singur. 

Pe de altă parte, părintele evitant, care oferă prea multă independență dintr-o dată, poate fi perceput ca absent. Copilul va simți presiunea de a se descurca mereu singur. Aceasta îi poate copleși, făcându-l să evite activitățile noi, la care nu se descurcă perfect din prima încercare.

Pentru a crește un copil cu incredere în el, puterea exemplului este cea mai eficientă. O incredere slabă în sine îi va afecta performanțele și sănătatea mintală, pe termen lung.

 

De ce are copilul nevoie de incredere din partea ta?

Simțindu-se investit cu incredere de adulții importanți din viața lui, copilul își va dezvolta o imagine de sine sănătoasă. Aceasta din urmă se va traduce în:

  • Deschidere spre experiențe;
  • Reducerea criticii față de sine;
  • Creșterea empatiei față de sine și ceilalți;
  • Performanțe școlare/extrașcolare mai bune;
  • Anxietate redusă;
  • Mai multă incredere în părinți/profesori;

 

Un copil care simte că părinții au incredere sinceră in el se va simți capabil să facă față provocărilor. Greșelile vor fi privite ca parte din procesul de învățare și va avea mai multe posibilități de dezvoltare personală.

 

4 moduri în care îi arăți copilului că ai incredere în el

Dincolo de încurajările verbale, copilul are nevoie să simtă că ai cu adevărat incredere în capacitățile lui. Iată cum poți face asta în mod eficient:

 

  • Dă-i responsabilități 

Din dorința de a economisi timp sau energie, mulți părinți aleg să facă lucrurile simple în locul copiilor: să îi îmbrace, să se ocupe de pregătirea și strânsul mesei, să ordoneze jucăriile, etc.

În realitate, acestea sunt abilități pe care copilul le poate învăța și pe care le poate desfășura singur. Ele sunt și oportunități de a-i învăța despre gestionarea greșelilor, despre responsabilitate și îngrijire personală. 

Copiii sunt, de cele mai multe ori, foarte încântați să primească responsabilități. Acest lucru le demonstrează că părinții îi consideră capabili. În timp, vor avea mai multă incredere că se pot îngriji și descurca singuri în diverse situații.

  • Nu îl ajuta mai mult decât are nevoie

De multe ori, copiii sunt capabili de mai mult decât îi considerăm la prima vedere. Odată provocați și susținuți de adulți, ei ajung să capete foarte devreme abilități esențiale pentru viața adultă. 

Nu te teme să lași copilul să trăiască frustrare atunci când nu se descurcă din prima cu o activitate. Întreabă-l dacă are nevoie de intervenția ta și cum îl poți ajuta. Această conversație îl va stimula să găsească soluții și să își recunoască propriile resurse.

Atunci când îl ajuți pe cel mic, nu uita că îl asiști și evită să completezi activitatea în locul lui. Este firesc ca unele activități să nu îi iasă din prima. Luând rolul ghidului sau companionului, îi oferi incredere și posibilități noi de învățare.

  • Celebrează-i reușitele

Pentru noi, adulții, multe dintre realizările copiilor pot părea neînsemnate, pentru că au devenit deja automatisme în viețile noastre. Pentru ei, însă, sunt achiziții importante și îi stimulează să învețe mai mult și să crească.

Atunci când copilul îți arată un desen sau este bucuros că a reușit să își lege singur șireturile, felicită-l. Înainte de a deveni și pentru copil abilități de bază, acestea vor fi momente de reușită care îi vor motiva.

Este important să îți exprimi aprecierea pentru copil atunci când și el simte că a făcut ceva important pentru el. Dacă vei oferi felicitări gratuite, fără ca cel mic să simtă nevoia, îi poți scădea încrederea în el. Rămâi autentic/ă și răspunde nevoii de apreciere când și cel mic o exprimă.

  • Vorbește-le și celorlalți despre eforturile lui

Cu siguranță unele momente sau reușite ale copilului te fac foarte mândru/ă ca părinte. Nu te sfii să le exprimi față de persoane din afara familiei, atunci când contextul este potrivit. 

Știind că ai incredere în el/ea, copilul se va simți mai motivat și va avea o imagine mai bună despre sine. Nu uita să menționezi și provocările prin care a trecut, astfel încât să apreciezi efortul mai mult decât rezultatul.

Atunci când te aude vorbind despre calitățile lui, cel mic simte că ai incredere în el. Punând accentul doar pe rezultate și ignorând munca din spate, poți crea presiune și lipsa de incredere în sine.

 

Copiii au nevoia înnăscută de a fi acceptați și apreciați de părinți. Această nevoie poate fi atât în avantajul, cât și în detrimentul lor, în funcție de cum este ea gestionată în familie. 

Atunci când copiii sunt văzuți ca fiind capabili să facă față provocărilor, vor fi mai deschiși și mai fericiți. Ajutați excesiv și supra-protejați, copiii vor înțelege că nu sunt capabili să se descurce. Din nevoia de acceptare, se vor conforma acestui “șablon”, indiferent de potențialul lor real.

Dacă simți că și copilul tău ar avea nevoie de o incredere mai mare în el, începe prin a privi mai atent propria perspectivă despre parentalitate. Poți face asta atât într-un cadru profesionist, în cabinetul psihologului, cât și prin execiții de self-help. 

Odată înțelese mai bine propriile obiceiuri, poți folosi metodele de mai sus pentru a-i arăta celui mic mai multă incredere și disponibilitate. Îmbunătățirile în relația părinte-copil și în starea lui de spirit vor fi evidente.

 

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții