Ritmul alert al lumii în care trăim afectează calitatea vieții de familie. Cerințele prea mari la locul de muncă pun părinții moderni în fața unei alegeri dificile: o familie fericită sau succes profesional.
Cultura productivității prioritizează munca în detrimentul familiei. Pentru mulți părinți, viața de familie se simte ca o responsabilitate în plus din cauza presiunii mari de la job. Totuși, viața personală, cea de familie și cariera pot coexista.
În acest articol poți citi mai multe despre:
- cum arată o viață de familie echilibrată;
- cum găsești echilibrul între muncă și viața de familie;
- ce poți face pentru a trăi mai echilibrat;
Ce înseamnă o viață de familie echilibrată?
Echilibrul în viața de familie se referă la o stare de spirit în care responsabilitățile și “câștigurile” sunt echitabile. Nimic nu este prea mult sau prea puțin, iar tu simți că poți face față diverselor provocări care apar.
O viață de familie echilibrată ține atât de cantitatea timpului petrecut împreună, cât și de calitatea lui. Momentele de conectare sunt frecvente, iar toți membrii familiei se simt în siguranță și apreciați.
Adesea, echilibrul în familie este perturbat de îndatoriri din alte arii ale vieții. Responsabilitățile de la serviciu, rolul în relația de cuplu și timpul cu prietenii nu sunt de neglijat. Ca să nu ajungă să influențeze viața de familie, este bine să stabilești limite clare între rolurile tale.
Echilibrul dintre muncă și viața de familie
O mare provocare a lumii moderne o reprezintă echilibrul între muncă și viața de familie. Cunoscut și ca work-life balance, acest concept este din ce în ce mai abordat de specialiștii în sănătate mintală.
Armonizarea muncii cu viața personală este o necesitate atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Încurajarea echilibrului între viața personală și muncă rezultă în productivitate și implicare mai mari, precum și mai puține probleme de sănătate.
Multe companii încep să implementeze strategii care sprijină echilibrul între viața de familie și serviciu. Acesta poate fi susținut, însă, și prin schimbări personale. Setarea limitelor sănătoase, delegarea unor task-uri și respectarea timpului liber sunt câteva schimbări pe care le poți adopta.
Dacă simți că responsabilitățile de la birou sunt prea stresante, gândește-te serios la echilibrul dintre muncă și viața ta personală. Nu uita că munca este o parte a vieții, la fel ca relația de cuplu, grupul de prieteni și creșterea copiilor. Cu cât oferi mai mult din timpul și energia ta unei părți, vei avea mai puțin de oferit celorlalte.
Echilibrul în relațiile de familie
Dincolo de echilibrul dintre muncă și viața personală, felul în care funcționează relațiile din familie este important. De multe ori, dificultățile din relații sunt create și menținute chiar de lipsa echilibrului la nivel personal.
Relațiile de familie echilibrate sunt cele în care rolurile sunt bine definite. Bunicii susțin regulile setate de părinți, iar relația de cuplu nu este neglijată. De asemenea, spațiul personal al copiilor este respectat, mai ales dacă aceștia sunt adolescenți.
Într-o familie echilibrată, conectarea emoțională este o prioritate. Membrii acesteia pot fi autentici și apar rar excese (de exemplu, compensarea lipsei de conectare prin cadouri scumpe). Conectarea emoțională scade presiunea resimțită de părinți și face timpul împreună mai plăcut.
Dacă relațiile din familia ta sunt încă departe de a funcționa astfel, poți face câteva schimbări care să te ajute. Am pregătit câteva strategii utile în secțiunea următoare.
Ce poți face pentru echilibrarea vieții de familie
Când simți nevoia unui ritm mai așezat, poți lua în calcul următoarele idei pentru echilibrarea vieții personale.
Dedică timp conectării în familie
Conectarea emoțională se traduce prin prezența și implicarea în relația cu ceilalți. O bună conectare emoțională în familie înseamnă comunicare deschisă, sentimentul de siguranță și apartenență și plăcerea de a fi împreună.
Oferind timp special pentru conectare în familie, prin jocuri, excursii, conversații autentice, vei întări legătura dintre voi. Indiferent de activitatea aleasă, conectarea emoțională apare atunci când sunteți prezenți și implicați în relația cu partenerul sau copilul.
Delimitează rolurile în familie
O dificultate frecventă în viața de familie este delimitarea rolurilor. Pentru adulți, acest aspect este mai greu de gestionat atunci când echilibrul între muncă și viața personală este slab.
Atunci când rolurile nu sunt bine delimitate copiii pot să fie confuzi cu privire la poziția lor în familie. Este important ca relația de cuplu să rămână separată de rolul de părinte, atribuțiile bunicilor să fie bine setate, iar responsabilitățile copiilor clare.
Delimitarea rolurilor aduce mai mult echilibru în relații pentru că fiecare va ști ce poate și ce nu poate face. Acest lucru scade presiunea și facilitează conectarea emoțională.
Pune limite sănătoase acasă și la locul de muncă
Un prim pas în găsirea echilibrului între muncă și familie este setarea limitelor. Reflectă mai întâi la propria disponibilitate pentru responsabilitățile de la birou. Ești cu adevărat dispus/ă să lucrezi peste program sau în concediu?
După ce ai o viziune mai clară asupra priorităților tale, poți face o listă cu limite pe care le poți seta. De exemplu, poți închide telefonul de serviciu după program sau poți refuza să lucrezi în concediu. Poți revedea fișa postului și poți alege să delegi unele task-uri.
De asemenea, poți implementa unele limite și acasă. Treburile casnice pot fi împărțite între toți membrii familiei, poți seta un timp pentru tine și poți vorbi despre nevoile tale.
Apelează la un terapeut
Discuția cu un consilier sau psihoterapeut te poate ajuta să clarifici unele mecanisme care împiedică atingerea echilibrului în viața personală. Odată înțelese, aceste mecanisme pot fi modificate prin tehnici terapeutice specifice și prin experimentarea unei relații sigure.
În funcție de situația ta, poți apela la un terapeut individual, de cuplu sau de familie. Fiecare dintre aceste abordări este diferită, astfel încât să satisfacă nevoile clienților. Pe termen lung, procesul terapeutic este cel care va modifica tiparele de comportament din familie.
Viața de familie este complexă și, uneori, este greu să jonglezi cu toate rolurile și atribuțiile pe care le ai. Totuși, este bine să vezi imaginea de ansamblu și să oferi fiecărui rol resursele necesare, fără a exagera.
Echilibrul între muncă, viață personală și familie poate fi atins. Nu uita să ceri ajutor atunci când simți nevoia și să ții cont de propriul confort. Prioritizarea muncii și stresul te pot afecta atât pe tine, cât și pe cei dragi.