Siguranta psihologica este o nevoie firească și deosebit de importantă pentru sănătatea mintală. Fără ea, relațiile, de orice fel, rămân superficiale. În astfel de interacțiuni, posibilitatea dezvoltării emoționale este limitată.
În ultimul timp, măștile sociale tind să fie mai apreciate decât autenticitatea. De aceea, siguranta psihologica în relații este mai greu de construit. O relaționare bazată pe aparențe împiedică formarea încrederii și a intimității.
În următorul articol poți citi mai multe despre ce înseamnă siguranta psihologica, de ce este ea vitală unei relații sănătoase și cum o poți cultiva în toate relațiile tale.
Ce este siguranta psihologica?
Sentimentul de siguranta psihologica poate fi descris astfel: libertatea exprimării de sine, fără anticiparea pericolului. La nivel emoțional, pericolul poate însemna judecata, cearta, umilirea, etc.
Siguranta psihologica îți permite să fii complet relaxat într-o relație. Poți afișa foarte natural emoțiile și ideile tale, fără teama că vei fi mustrat/ă. Chiar dacă cealaltă persoană vede și părțile tale mai puțin frumoase, ai încredere că va rămâne lângă tine.
Problema siguranței psihologice se pune cel mai frecvent în relațiile de cuplu. Ea este, însă, esențială și pentru funcționarea altor relații.
Tipuri de relații în care siguranta psihologica este vitală
Chiar dacă unele dintre relațiile noastre sunt mai puțin profunde decât altele, acest lucru nu exclude necesitatea unui grad de siguranta psihologica.
Iată tipurile de siguranta psihologica pe care le poți experimenta în relații:
Siguranta psihologica în cuplu
În relațiile romantice, siguranta psihologica contribuie la construirea și menținerea intimității, a încrederii și a confortului emoțional.
Siguranta psihologica la locul de muncă
De multe ori, petrecem mai mult timp la serviciu decât în alte contexte. De aceea, siguranta psihologica la locul de muncă este esențială pentru menținerea motivației, reducerea stresului și crearea unui echilibru între muncă și viața personală.
Siguranta psihologica în familie
Relațiile de familie pot fi printre cele mai provocatoare, fie că vorbim despre familia de origine sau despre relația cu proprii copii. Dezvoltarea siguranței psihologice îmbunătățește comunicarea, reduce frecvența conflictelor și crește sentimentul de apartenență.
Este siguranta psihologica cheia unei relații de succes?
O relație sigură din punct de vedere emoțional este, de multe ori, și una de durată. Atunci când te simți securizat emoțional îți este mai ușor să fii vulnerabil. Iar vulnerabilitatea este cea care întărește intimitatea și conectarea.
De altfel, pe construirea unei relații sigure se bazează și procesul de psihoterapie. Doar având la dispoziție un spațiu fără prejudecăți și condiționări poți să te dezvolți personal.
De exemplu, în cuplu, siguranta psihologica facilitează comunicarea și crește apropierea între parteneri. Într-o relație de prietenie sau de familie, oferă persoanelor implicate convingerea că nu sunt singure.
La locul de muncă, siguranța psihologica permite fiecărui membru al echipei să simtă că are o voce și că se poate exprima firesc și sincer fără a fi în vreun fel exclus.
5 semne că siguranta psihologica lipsește din relația ta.
Gândește-te la una dintre relațiile importante pentru tine și vezi dacă se regăsește în descrierea de mai jos:
- Simți nevoia să ascunzi unele emoții/opinii;
- Nu ai încredere totală în celălalt/grup;
- Te gândești cu îngrijorare la viitorul relației;
- Te temi să faci schimbări mari în relație (ex. Mutat împreună);
- Simți că nu îl cunoști cu adevărat pe celălalt;
În relațiile fără siguranta psihologica este mai probabil să existe dificultăți de comunicare, gelozie și probleme de intimitate.
Cum cultivi siguranta psihologica în relații?
Siguranta psihologica ține, în primul rând, de propria capacitate de a fi sinceri cu sine. Iată cum poți deveni mai autentic față de tine și de ceilalți:
Te cunoști mai bine pe tine
Ca să poți crea relații sigure din punct de vedere psihologic este foarte important să reflectezi la propriile tale tendințe, blocaje, reacții. Atunci când ești conștient/ă că poți îmbunătăți unele trăsături la tine, devii și mai înțelegător/oare față de ceilalți.
Poți lua un timp, zilnic, în care să faci un exercițiu de autenticitate cu tine însuți. Scrie sincer despre gândurile tale, despre reacții, îngrijorări sau feedback-uri pe care le-ai primit. Poți alege să îți vorbești cu voce tare, să te înregistrezi sau pur și simplu să te gândești la ele. După un timp, conturează-ți în minte câteva aspecte pe care simți că le poți schimba la tine.
Odată văzute, acele aspecte pot fi abordate în psihoterapie sau în programe de dezvoltare personală.
Comunici deschis și clar
Comunicarea este temelia unei relații sănătoase. Totuși, o comunicare trunchiată sau bazată pe menținerea unei imagini va afecta siguranta psihologica.
Ca să poți comunica deschis despre tine și așteptările tale este important să te cunoști deja destul de bine. Totuși, chiar dacă simți că nu ești încă complet autentic/ă cu tine și ceilalți, poți face unele exerciții de comunicare.
De exemplu, poți urmări felul în care te exprimi în general și îți poți face o listă cu ticuri verbale. Frazele pe care le repeți, inconștient, îți pot spune ceva despre tine și cum te percep ceilalți.
După ce ai o listă cu aceste ticuri verbale, încearcă, pe cât posibil să le înlocuiești sau reduci în vobire. De multe ori, starea psihologica se schimbă în funcție de cuvintele pe care le folosim.
Experimentezi tu însuți o relație sigură din punct de vedere psihologic
Cea mai bună metodă de a avea relații bazate pe siguranta psihologica este să experimentezi tu însuți o astfel de relație. Adulții care în copilărie s-au simțit în siguranță în familie tind să creeze mai ușor relații sigure la maturitate.
Cum poți experimenta o relație sigură, totuși, în afara familiei și a copilăriei? Poți apela la serviciile unui psihoterapeut sau consilier. Aceștia sunt specialiști pregătiți tocmai pentru a oferi un cadru sigur pentru clienții lor.
Psihoterapia și consilierea funcționează atunci când se creează o relație puternică și autentică între client și specialist. Această relație îți va permite să replici autenticitatea și siguranta psihologica și în alte arii ale vieții tale.
Prioritizezi momentele de conectare
Pentru a ne simți în siguranță din punct de vedere psihologic, avem nevoie să ne simțim conectați. Ca să poți construi relații sigure, fie ele de cuplu sau de prietenie, este important să acorzi timp conectării.
Conectarea psihologica merge mână în mână cu siguranța. O persoană de care ne simțim apropiați, în care avem încredere și pe care o respectăm ne poate oferi mai ușor sentimentul de siguranță.
Alocă timp special conectării cu o prietenă bună, cu soțul/soția sau colegii de birou. Puteți ieși împreună în oraș sau juca un joc interesant, doar cu scopul de a vă simți bine. Fără obiective despre utilitate sau avantaje personale.
Stabilirea unor relații sigure din punct de vedere psihologic, în schimbul celor superficiale, ține de siguranța noastră interioară. Din păcate, nu mulți sunt cei care au putut experimenta astfel de relații în familiile lor de origine sau în viața adultă.
Este, însă, posibil să cultivi siguranta psihologica în relații, lucrând cu propriul trecut și propriile tendințe. Un proces de psihoterapie te va ajuta, pe termen lung, să schimbi atât modul în care abordezi relațiile, cât și propria percepție despre tine.