1 iunie – Prilej de conectare cu propriul copil

Ziua Copilului vine cu multă veselie și entuziasm în familie. Fiind și zi liberă pentru majoritatea părinților, este o ocazie de a petrece timp de calitate alături de copil.

Mulți părinți cumpără cadouri scumpe pentru copil și îl “bombardează cu iubire” de 1 iunie. Apoi, viața reintră în ritmul zilnic, părinții devin din nou ocupați, iar cel mic merge la școală. Pe termen lung, o bună conectare emoțională cu părinții îl va face pe copil cu adevărat fericit.

În continuare, poți afla mai multe despre: ce înseamnă conectarea cu propriul copil, de ce este importantă și cum o puteți menține în fiecare zi.

 

Ce presupune conectarea cu propriul copil?

Când spunem conectare cu copilul, ne referim la conectarea emoțională. Aceasta include o serie de experiențe subiective care formează și mențin legătura emoțională între două sau mai multe persoane. 

O bună conexiune emoțională cu copilul ține de un atașament sănătos cu acesta. De exemplu, un părinte cu atașament evitant poate întâmpina mai multe dificultăți în a se apropia de copil. La fel, un părinte cu atașament securizant, va fi mai deschis la a permite apropierea emoțională.

Conectarea emoțională presupune prezența mentală alături de copil, nu doar prezența fizică. Aceasta are loc atunci când ne implicăm autentic în activități alături de copil și ne bucurăm sincer de compania lui. 

Se poate întâmpla, uneori, să te implici într-o activitate a copilului, dar mintea să îți fie încă la task-uri sau responsabilități. Deși prezent/ă fizic lângă copil, nu ești cu totul acolo, iar cel mic va simți asta. 

 

De ce este conectarea importantă pentru copil?

Conectarea emoțională cu părinții este o nevoie fundamentală pentru copil. Din punct de vedere evolutiv, el nu poate supraviețui departe de părinți. Sentimentul de apropiere față de adult și acceptare din partea acestuia îi oferă copilului confort și siguranță. 

Sarah Ockwell-Smith (2000) vorbește despre importanța conectării în prevenirea tantrumurilor și opoziționismului. Ideea apare pe larg în cartea sa: Disciplina cu blândețe – folosind conectarea emoțională – nu pedeapsa – pentru a crește copii încrezători și capabili,

Ea spune că lipsa conectării emoționale cu adultul îl poate face pe copil agitat, neascultător, stresat. Țipatul, deteriorarea obiectelor sau plânsul sunt folosite pentru a obține atenția și implicarea părintelui. Cu alte cuvinte, pentru a se reconecta cu acesta.

Reconectarea cu părintele poate înseamna o îmbrățișare, o frază care să reflecte starea copilului (“Văd că ești trist”) sau o mângâiere. Acestea, spre deosebire de pedeapsă sau compromisul părintelui, ajută copilul să se simtă văzut, acceptat, iubit. 

Atunci când cel mic simte că “sunteți în aceeași echipă”, este mai cooperant, mai vesel și mai sigur pe sine.

 

Piedici în conectarea părinte-copil

În ritmul alert al vieții moderne, poate fi dificil să menții o bună conectare cu propriul copil. Iată câteva obstacole în calea conectării autentice cu copilul.

 

Propria istorie de viață

Cantitatea și calitatea conectării emoționale cu copilul pot fi influențate de tipul tău de atașament. Acesta din urmă este format încă din propria ta copilărie, în baza modului în care ai fost tratat de adulți. 

Un adult care nu s-a simțit apropiat de părinți, va găsi mai dificilă conectarea cu propriul copil. Mulți părinți ajung să repete anumite pattern-uri de relaționare cu copiii lor, uneori fără a fi conștienți de asta.

 

Stresul prea mare

Stresul de la birou și din viața adultă sunt o mare provocare pentru părintele zilelor noastre. 

De foarte multe ori, părinții ajung să renunțe la momentele de conectare cu copilul din cauza lipsei de timp sau energie. Deși joaca sau activitățile alături de copil sunt uneori cele mai ușor de dat la o parte, ele merită să fie văzute ca priorități.

Reconectarea cu proriul copil va avea beneficii nu doar pentru el, ci și pentru tine. Să fii alături de cel mic, să te simți și tu, la rândul tău iubit/ă și să te distrezi sincer sunt remedii sigure pentru stres.

 

Parentalitatea = responsabilitate

O capcană adusă destul de des în discuție de părinți este ideea că parentalitatea înseamnă doar responsabilitate. Deși acest lucru este, în mare parte adevărat, nu înseamnă că nu poți găsi și momente plăcute sau relaxate alături de propriul copil.

Este foarte sănătos ca, din când în când, să ieși din rolul de ghid și să devii “prietenul” copilului tău. Cu cât ești mai natural în relația cu copilul, cu atât conexiunea voastră emoțională va fi mai puternică. 

Dacă și tu te simți încurcat de situații precum cele de mai sus, secțiunea următoare îți poate veni în ajutor.

 

3 moduri prin care rămâi conectat cu propriul copil

Încă din primii lui ani de viață, poți clădi o relație părinte-copil bazată pe autenticitate. Iată câteva strategii prin care poți susține conexiounea dintre voi.

 

  • Dedică timp special conectării 

Dincolo de jucăriile pe care i le poți cumpăra și prietenii pe care și-i poate face, copilul tău va căuta întotdeauna să fie aproape de tine. 

Prioritizează timpul împreună și găsește câteva momente în care să îi oferi copilului atenția și implicarea ta. 

Poate fi vorba despre o conversație sinceră în mașină, după ce ați plecat de la grădiniță/școală. Poate preferi să jucați un joc după cină sau să răsfoiți o carte înteresantă înainte de culcare. Toate acestea sunt posibile momente de conectare, atât timp cât ești prezent/ă emoțional alături de copil.

 

  • Lasă telefonul/laptopul deoparte 

Expunerea constantă la informații, comparația și presiunea de a fi un părinte perfect împiedică, uneori, relaționarea sănătoasă cu copiii noștri.

Atunci când alegi să intri într-un moment de conectare cu copilul (fie o conversație, fie un joc), lasă gadget-urile deoparte. Acest lucru te va ajuta să fii mai prezent/ă în moment și să te bucuri mai mult de compania propriului copil.

Dacă acest lucru nu este mereu posibil, poți folosi telefonul sau tableta ca să animi momentele împreună: dansați, vedeți un film, citiți povești amuzante, etc.

 

  • Propune activități care îți fac și ție plăcere

Copiii se simt conectați atunci când și adultul este implicat în joc. Propune-i celui mic activități care te distrează și pe tine, precum jocuri de cărți, jocuri de societate, puzzle-uri, etc.

 Alegând o activitate care rezonează și cu tine va fi mai ușor să te conectezi la moment, la activitate și la propriul copil. De asemenea, poți redescoperi bucuria de a juca jocurile copilăriei, de a desena sau alerga, experiență binevenită în viața ocupată a adulților.

 

Unele experiențe din viața ta, relația cu părinții sau stresul îți pot afecta abilitatea de a te conecta cu copilul tău. Pentru a vindeca aceste aspecte, este important să aplezi la ajutorul unui psihoterapeut/consilier parental. 

În rolul de părinte, este posibil să trăiești sentimente de vinovăție sau inadecvare. Un proces de psihoterapie îți va permite să le explorezi, fără judecăți. Poți, de asemenea, să identifici sursa lor și să le depășești mai ușor.

Sărbători precum Ziua Copilului sau Crăciunul îmbie la mai multe momente de conectare în familie. Totuși, nu uita că poți face din ele un obicei. O conectare emoțională constantă cu propriul copil va îmbunătăți relația voastră și sănătatea lui mintală.

Contact

Nume
Nume
Nume
Prenume
Termeni și condiții