„Fericirea e ceva care nu se atinge niciodată, dar în căutarea ei merită să alergi toată viața” spunea un cântec mai vechi. Către ce alergăm însă? Te invit astăzi să reflectăm pentru un moment asupra a ceea ce te face fericit.
CE ÎNSEAMNĂ SĂ FII FERICIT
Nu există o definiție absolută asupra fericirii, întrucât aceasta este o stare extrem de subiectivă. Să fii fericit/ă poate însemna să ai ce-ți dorești, să fii mulțumit și să ai alături oameni dragi. Să fii fericit poate însemna și să fii sănătos, să fii liber. Sau poate pentru tine înseamnă altceva. Cu toate acestea, putem fi de acord cu toții că atunci când ești fericit ai o stare generală de bine. Starea generală de bine se poate naște din lucruri mici (o cafea bună, o zi însorită, zâmbetul unui copil, o întâlnire cu un prieten vechi). Există însă și factori care susțin o stare de bine pe termen mai lung:
Sănătate
Te simți bine când corpul tău este bine. Nu putem controla pe deplin sănătatea noastră, boli imprevizibile vor exista mereu. Însă putem avea grijă de ea prin alimentație, sport și un program de somn corespunzător. Când ai grijă de sănătatea ta ești mai fericit.
Relații
Te simți bine când ai alături persoane pe care te poți baza și cu care te poți conecta autentic. Nu ne putem înțelege bine cu toată lumea însă putem găsi persoane care ne înțeleg, ne acceptă și ne ajută, lângă care ne putem simți noi înșine. Astfel de relații scad sentimentul de singurătate și de neajutorare și ne cresc încrederea în ceilalți și în noi înșine. Când ești iubit și iubești, te simți încrezător și acceptat și ești mai fericit.
Muncă
Te simți bine când faci lucruri care îți plac și când ai rezultate cu impact. Nu există un job perfect, însă un job pe care îl faci cu plăcere crește sentimentul de libertate. În plus, atingerea obiectivelor ne aduce un sentiment de mândrie și mulțumire. Cu cât rezultatele noastre au mai multă importanță și impact în comunitate, cu atât ne vom simți mai împliniți. Când activitățile tale au sens (pentru tine dar și pentru ceilalți), ești mai fericit.
Resurse financiare
Te simți bine când poți avea ce îți dorești. „Banii nu aduc fericirea” se spune, însă aceștia reprezintă un mijloc de a obține lucrurile de care avem nevoie. Recompensa financiară este un tip de motivație (extrinsecă) care crește în continuu. Cu alte cuvinte, indiferent câți bani avem sau primim, ne vom dori mereu mai mulți. Deși e posibil să nu fie niciodată suficienți, un prag minim este esențial pentru ne asigura nevoile de bază și a trăi în siguranță și în confort. Când ai o stabilitate financiară ești mai fericit.
Așadar, grija față de sănătate, relațiile autentice, activitățile cu sens și stabilitatea financiară ne pot influența starea de bine pe termen lung. Ele duc la crearea unor emoții pozitive precum: siguranța, încredere, iubire, libertate, mândrie, mulțumire și recunoștință.
AMENINȚĂRI ÎN CĂUTAREA FERICIRII
De multe ori însă, nu ne uităm la ce merge bine în viața noastră, ci la ce ne lipsește. Căutăm adesea să umplem aceste lipsuri, cu speranța că ne vor aduce mai multă fericire. Te invit să completezi frazele de mai jos, înainte de a merge mai departe:
O să fiu (mai) fericit când ….
- … o să iubesc
- … o să-mi schimb jobul
- … o să am suficienți bani
- … (completează tu)
Eram (mai) fericit când…
- … eram cu x
- … lucram la y
- … călătoream
- … (completează tu)
Dar acum, sunt fericit/ă pentru că …. (completează tu)
Acum observă-te puțin. Uneori pare mai ușor să cauți fericirea în trecut sau să o aștepți în viitor. Alteori pare mai ușor să o cauți în exterior, în lucruri, oameni și experiențe, decât în interior. Adesea e mai ușor să transformi fericirea într-un obiectiv, decât într-o atitudine pe care o poți avea oricând.
TU UNDE CAUȚI FERICIREA?
1. În trecut / viitor / prezent
Când încercăm să definim un sentiment atât de complex ca fericirea, avem tendința să căutăm în experiența anterioară evenimente-reper. Aceste repere sunt de fapt momente în care ne-am simțit fericiți sau am văzut că alții sunt fericiți. Reperele ne pot ajuta să înțelegem ce ne-a adus atunci fericirea. Aceste repere ne pot face să gândim lucruri de tipul „eram mai fericit când lucram de acasă, aș vrea să lucrez iar de acasă. Aveam mai mult timp atunci, cred că aș fi mai fericit dacă aș avea și acum mai mult timp”.
Capcana reperelor este că forțează o comparație care în timp e posibil să nu mai fie valabilă și ne conduc către sentimente de regret. Adică, comparând ce aveai atunci cu ce ai acum, poți realiza că acum îți lipsește ceva. Lipsa se traduce prin pierdere, iar pierderea conduce către tristețe și regret. Ce excluzi în comparație este posibilitatea ca nevoile tale să se fi schimbat. Practic, ce te-a făcut la un moment dat fericit s-ar putea să nu mai fie suficient în prezent sau în viitor. Astfel, atât comparația cât și regretul devin adesea inutile.
Căutarea fericirii în viitor pornește de asemenea de la un neajuns din prezent. Stabilirea unor obiective care să ne facă mai fericiți ne poate motiva să ne creăm o viață mai bună. Cu toate acestea, vor exista probabil întotdeauna lucruri care ne lipsesc și vom vrea constant mai mult (de la noi și de la viață). Capcana aici este așteptarea. Cât timp îți definești fericirea ca o destinație s-ar putea să te găsești într-o continuă căutare.
Căutarea fericirii în prezent presupune o analiză amănunțită a nevoilor pe care le ai acum și o atenție sporită asupra lucrurilor pe care le ai deja. Obiectivele pe care ți le propui te pot face fericit în viitor însă nu uita că până le atingi, poți fi fericit și acum, cu ce ai. Fericirea nu trebuie să fie neapărat o destinație la care să ajungi. Poate fi și o atitudine pe care să o accesezi oricând.
2. În exterior / interior
Nu e întotdeauna ușor să ne facem fericiți singuri. Pe lista fiecăruia de lucruri care ne fac fericiți există și elemente care nu depind de noi în totalitate (o mașină pe care nu mi-o permit, un partener care să mă iubească etc). Există însă de asemenea și elemente care depind de noi. Fericirea poate fi căutată și în interiorul controlului nostru (fredonarea unei melodii preferate, exprimarea recunoștinței pentru lucrurile pe care le avem etc). Cu cât plasăm mai mult responsabilitatea de a fi fericit în extern (în obiecte pe care nu le avem încă, în persoane pe care nu le-am cunoscut încă), cu atât ne va fi mai greu să fim fericiți. De aceea, e important ca lista fiecăruia de lucruri care ne fac fericiți să includă mereu și itemi care depind de noi.
SOLUȚII PRACTICE
Cultivă și fii atent la emoții pozitive
- Numește 3 lucruri care te-au făcut azi să te simți bine. Numește mai specific emoția pe care ai simțit-o (mândrie/ recunoștință/ împlinire/ bucurie/ entuziasm/ speranță/ libertate / satisfacție/ altceva)
- Fă-ți timp pentru micile plăceri (o plimbare, o cafea, o melodie sau altceva ce te binedispune și poți face cu ușurință)
- Practică recunoștința, și exprim-o și celorlalți
Caută să fii fericit și în prezent
- Găsește zilnic 3 motive pentru care poți fi fericit acum
- Când te surprinzi că vezi fericirea ca pe o destinație, întreabă-te ce poți face acum, azi, pentru a-ți aduce puțină fericire
- Concentrează-te mai des pe ce ai decât pe ce nu ai
Concluzie
Fericirea vine în forme diverse și depinde adesea de o varietate mare de factori. Poate fi o destinație sau poate fi o atitudine pe care o poți accesa și în prezent. Cât aștepți ca sa fii fericit e decizia ta. Dacă e un deziderat către care alergi sau de care ți-e dor sau din contră, e o stare de spirit pe care o poți găsi oricând.
Ana Barbu, Psiholog